10 основни грешки при обзавеждане на спалня

Обзавеждане на спалня правилно и грешно

Да организираш обзавеждане на спалня изглежда проста задача, но от любов към красивото допускаме сериозни грешки

Да подредим обзавеждане на спалня не е така просто както изглежда на пръв поглед. Мнозина допускат грешки, които в бъдеще се отразяват не само на външния вид на стаята, но и комфорта на обитателите й.

Нека да разгледаме най-честите грешки при обзавеждането на спалня и научете как могат да бъдат избегнати:

Твърде голям полилей
obzavejdane spalna greshka 1
Освен ако не сте собственик на гарсониера и имате на разположение една стая, в която спите и ползвате за хол и кухня – монтажът на голям полилей е излишен.

Интензивна светлина не е оправдана в интериора на спалнята. Ако я има помещението се превръща в стая за посрещане на гости, но не и стая за почивка.

Правилно
obzavejdane spalna pravilno 1
В спалнята акцентът върху осветлението трябва да е не на тавана, а на пода, стенните лапи или тези на нощното шкафче. На тавана оставете малък полилей, крушка със стандартен абажур или ЛЕД светулки.

Присъствието на библиотека
obzavejdane spalna greshka 2
Винаги аплодираме хората, които обичат да четат. Да имаш собствена библиотека е класика, но да я натикаш в спалнята е неуместно и опасно за здравето. Трупането на книги събира прах, който предизвиква алергии.

Правилно
obzavejdane spalna pravilno 2
Ако се налага да съхранявате книгите и в спалнята го правете по-далече от леглото. Подреждайте ги на стелажи и рафтове на противоположната стена.

Огледало покрай леглото
obzavejdane spalna greshka 3
Един от най-очевидни грешки в дизайна на спалнята огледало, монтирано в непосредствена близост до леглото. Съвсем скоро ще почувствате, че отражението ви притеснява и пречи на добрия сън.

Същото се отнася и за огледалните повърхности на шкафа в спалнята.

Правилно
obzavejdane spalna pravilno 3
Огледалото в интериора на спалнята трябва да бъде разположено така, че леглото да не може да бъде отразено. Например, поставете огледало на пода до стената, в подножието на леглото, поставете на нощните шкафчета или използвайте подвижно огледало с рамка на колела, които могат да се обръщат във всяка посока.

Голи стени
obzavejdane spalna greshka 4
Спалнята е стая за почивка, но да я оставите с голи стени е грешка. Подобен аскетизъм и декорация само от завивки е безкрайно скучно.

Правилно
obzavejdane spalna pravilno 4
Стените на спалнята са като бял лист, на който да рисувате. Дали ще боядисате едната стена в контрастен цвят, ще подредите картина, гоблен или семейни снимки – всичко е добре дошло.

Тъмен интериор
obzavejdane spalna greshka 5
Ние не трябва да лъжем себе си, че красотата е в плътни, тъмни цветове, когато става въпрос за спалнята. Отдавна е известно, че тъмно синьо, бордо, боровинка, шоколад и черен цвят трябва да се избягват в големи количества, защото ще имат осезаемо въздействие и ще ви стресират още при събуждането сутрин.

Правилно
obzavejdane spalna pravilno 5
Ако обичате богатата гама, опитайте се да изберете нюанси на няколко производни нюанса. Вместо черно или графит, използвайте сиво-кафяво, синьо-сиво и синьо или лазурно.

Не забравяйте да се съчетаете тъмните цветове с много бяло, кремаво и цветни акценти.

Масивна конструкция над таблата
obzavejdane spalna greshka 6
При планирането на система за съхранение на вещи в спалнята е важно правилното разпределение на натоварването, включително визуално. Така например, ако част от шкафовете на гардероба са монтирани върху леглото, човекът ще се чувства затиснат, като ляга да спи.

Правилно
obzavejdane spalna pravilno 6
Ако стаята не разполага с достатъчно свободно място за инсталирането на системата за съхранение, трябва, все пак, да оставите свободно пространство над таблата. По-голямата част от шкафовете е по-добре да се инсталира от двете страни на леглото, и може да сложите над него само един – два леки стелажи, но нищо повече.

Неправилно разположение на леглото
obzavejdane spalna greshka 7
В центъра на всяка спалня е леглото, около което се подреждат останалата част от мебелите. Но понякога хората акцентират върху поставянето на първо място на гардероб, пердета или украсата на стените.

За неправилно поставяне на леглата се брои подреждането им на входа на спалнята, таблата до прозореца, в ъгъла.

Правилно
obzavejdane spalna pravilno 7
Независимо от размера и формата на стаята, трябва да се намери оптималната площ за местоположението на леглото, в идеалния случай това е стена, перпендикулярна на прозореца или между прозорците.

Сложете го възможно по-далече от вратата, за да се чувствате комфортно и външни шумове да не пречат да се отпуснете напълно.

Студен под
obzavejdane spalna greshka 8
Докато преследваме красивото декориране на пода, забравяме да се погрижим за топлоизолирането му. Радваме се на плочките и ламинираните плоскости, а замръзваме през зимата или се хлъзгаме през лятото.

Правилно
obzavejdane spalna pravilno 8
Погрижете се да има такава настилка, че да не ви замръзват краката върху пода. Може и да заложите на голия под, но само, ако имате реотани под повърхността.

Еднообразен интериор на спалня
obzavejdane spalna greshka 9
Еднообразното обзавеждане на спалня и по-специално – еднакви тъкани на пердета, покривки, калъфки се смята за изключително лош вкус от специалистите.

Правилно
obzavejdane spalna pravilno 9
Не се страхувайте да се смесвате материали, цветове и текстури на тъкани и аксесоари. Само не забравяйте, че най-скъпите и стилно на външен вид изглеждат естествените материали: кадифе и коприна, вълна и памук, трикотажни ижакардови изделия. В допълнение, очарователно изглеждат в декора и предметите с цвят на благороден метал.

Липсата на правилна система за съхранение
obzavejdane spalna greshka 10
За малките спалните е от изключителна важност избора на добър гардероб, който не само може да побере всичко, но да не заема твърде много място и да не скрива полезн площ на помещението.
obzavejdane spalna pravilno 10

Правилно

Единственото по-лошо от недобре организиран гардероб може да бъде само неговото отсъствие. Това се отразява на чистотата и функционалността на спалнята.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *