10 растения, които създават идеален микроклимат във в дома

Саксийни цветя за овлъжняване и изсушаване на въздуха

Растенията не само допринасят за красотата на дома, а и подобряват средата на живот

Много хора не осъзнават невероятната способност на стайните растения да влияят върху климата. Растенията създават уютна атмосфера, стабилизират влажността на въздуха и го насищат с кислород, което е много полезно за малки деца и хора с алергии.

Струва си да се погрижим до нас да виреят растенията, които създават по-комфортна среда. Затова прочетете внимателно кои от тях създават идеален микроклимат у дома. Ще се радваме, ако вече имате!

5 растения, които абсорбират излишната влага във въздуха

Спатифилум (Spathiphyllum)

Цветето на женското щастие или Белия платноход – смята се, че растението носи в къщата щастие и любов. Spathiphyllum не само абсорбира излишната влага, нормализира на климата в къщата, но и разрушава плесенните спори. Растението се чувства страхотно в банята с температура на въздуха от 18 ° C.

Кафейно дърво (Coffea)


От почти 100 алтернативи хората предпочитат конгоанските и арабски кафеени дървета, от които се произвежда сорта Арабика и Робуста. Първите плодове се появяват след 5-6 години, така че е най-добре да си купите възрастни растения. Те обичат поливането и частичната сянка, абсорбира излишната влага от въздуха и я изпълва с миризмата на дъжд по време на цъфтежа.

Мирта (Myrtus)


Символ на мира и насладата. В миналото хората са вярвали, че е свещено дърво: връща младостта на старите, на пътниците укрепва духа. Днес ние знаем, че Митра в дома не само възстановява нормалният климат, но също така се грижи за здравето ни: Фитонцидите отделени от миртови листа и цветове, убиват микробите във въздуха.

Лавър (Laurus nobilis)


Лаври в древността са обичали тревопасни динозаври, помагали им да устоят на атаката на хищниците. Хората ги свързват със символа на слава, победа и величие. Зародил се е в субтропичния пояс, затова и обича влажния въздух, частична сянка и изобилното поливане с топла вода. Усвоява влагата от въздуха, а лавровите листа могат да се сушат и се използват в готвенето.

Лимон (Citrus limon)


Лимонът е растение, което е приятно във всяко отношение: по време на цъфтежа изпълва въздуха с аромат на цитрус, поема от въздуха излишната влага. Листата излъчват огромно количество лековити вещества, стерилизират пространството около тях. Дървото обича слънчеви бани, редовно поливане и суха почва. Най-много лимони през цялата година дава Павловския сорт.

5 растения, които овлажняват сухия въздух

Кипарис (Chamaecyparis)


В Япония дървото Кипарис се смята за свещено: Вярват, че душите на мъртвите и боговете се заселват в тях. Това вечнозелено растение освежава интериора с вида си, овлажнява въздуха, бори се с праха и облекчава главоболието при мигрена. В замяна очаква частична сянка и редовно поливане.

Сансевиера (Sansevieria)


Т.нар. Индийски меч прави невероятни неща с въздуха: овлажнява, генерира огромно количество кислород (за размерите си) и неутрализира вредните газове, отделени от синтетичните материали. За него е лесно да се грижиш: запазва влагата в листата, не изисква обилно поливане. Лесно си „намира” място във всеки ъгъл на къщата.

Фикус (Ficus)


Най-популярното растение в къщата. То овлажнява въздуха, насища с кислород, неутрализира токсините и вируси с помощта на широките си листа, които задържат прах. Той обича големите пространства и полусянката. В къщите най-често се среща фикуса Бенджамин, на името на британския ботаник и символ на Банкок. Той е непретенциозен, расте бързо, но не обича въздушните струи и прекомерно поливане.

Цисус (Cissus)


Някои го наричат саксийна лоза или бреза в зависимост на това на какво точно им напомня. Държи се като бръшлян: бързо обхваща със стъбло каквато и да е опора по пътя към светлината. Лесно се приспособява, изсушава въздуха, да се полива леко, нуждае се от частична сянка и редовно впръскване с пулверизатор.

Каланхое (Kalanchoe)


Ефектно растение, всеки вид изглежда оригинално. Каланхое идва от Мадагаскар и се чувства изключително добре в райони със сух въздух: влагата се натрупва в листата и регулира климата в апартамента. Не бива да се полива обилно, но задължително до него трябва да стига обилна слънчева светлина.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *