7 лесни начина за преобразяване на старите столове

Реставрация на стари столове

Ако старите столове на семейството ви са много здрави, няма нужда да ги заменяте с нови, а просто намерете подходящия начин за обновяване на дизайна им

Реставрацията на стари столове е възможност едновременно да спестите от покупката на нови мебели и да освежите хола, спалнята или кухнята. Така не само ще върнете към живот похабените мебели, но и ще създадете авторски модели и ще добавите в дома си цветове и индивидуалност. Това може да стане по 7 начина за облагородяване на столове, които лесно можете да реализирате със собствените си ръце:

Оцветяване

Ако структурата на стола е останала здрава през годините, достатъчно е да подновите лака или да боядисате гърба, страничните части и краката. В зависимост от това, което търсите като резултат, можете да изберете една от техниките за оцветяване по-долу:

Плътно покритие. Боята се нанася върху повърхността на няколко слоя. Цветът е дълбок и наситен. За работа използвайте четка за зъби или твърда четка, с която върху рамката се нанася шарка от ярки капки. Такъв стол може да се използва като акцентен елемент в тавански ателиета, детски стаи или творчески работилници.
Боядисване на мебели
Градиент. Плавното разнасяне на цвета от основата на краката до гърба изглежда страхотно в деликатни интериори на спални. Получава се омбре-ефект,който е подходящ в гръндж или еклектични всекидневни.

Ръчно рисуваните мебели ще ви помогнат да добавите индивидуалност към мебелите. Можете да направите няколко чисти монограма на гърба или да нарисувате целия стол с различни етно елементи като канатица, елбетица, марокански или африкански шарки, гжел, хохолма или йерогливи от далечния изток.

Резултатът от оцветяването до голяма степен зависи от качеството на подготвителната работа. Преди да вземете четката в ръка, е необходимо да почистите повърхността от стария лак, да шпакловате големи дефекти и да нанесете няколко слоя грунд.

Декупаж

Направи си сам: Декупаж на мебели (Идеи)

Дори начинаещите майсторки могат да украсят стол с декупаж. Достатъчно е да вземете изображението, да го нанесете върху повърхността с лепило C200 и да фиксирате работата с лак. Като материал са подходящи салфетки, географски карти, стари вестници, парчета от тънък плат.

Нанасяне на надпис с шаблон

Техниката е възможност за тези, които нямат талант на художник, но ще оценят интересни шарки и живописни орнаменти пред гладкото покритие.
Обновяване на стол
Шаблонът се изрязва от дебел картон или тънка пластмаса и се закрепва към облегалката или седалката с тиксо. Боята се нанася с почти суха четка, за да се избегне изтичане. Като горно покритие използвайте прозрачен лак или восък.

Претапициране

Износването на тъканта на седалката е най-често срещаният проблем при старите столове. Подмяната на тапицерията помага не само за актуализиране на покритието, но и за хармоничното вписване на стола в новия интериор. С минимален набор от инструменти може да се извърши на ръка.

Столът се демонтира, старата тапицерия е свалена.

За да не се образуват пухчета върху плата, дървените части се почистват с шкурка.

На мястото на стария дунапрен се поставя нов.

За тапицерия използвайте издръжлив материал. Не забравяйте да оставите надбавки за шевове или подгъва от 5-6 см.
Новата тапицерия се захваща за дървените части с мебелен телбод или малки пирони. В ъглите тъканта допълнително се фиксира с метални скоби.

За да може новата тапицерия да издържи възможно най-дълго, струва си да изберете материал, който е устойчив на абразия. Забравете за лачените изделия и заложете на висококачествен велур, микрофибър, изкуствен велур, жакард.

Юта/ Канап

Доста прост начин да скриете дефекти по краката или гърба е да увиете с юта или сизал. Такъв стол ще се впише перфектно в интериора на открити веранди и стаи, декорирани в морски или еко стил.

Столът се разглобява, частите се покриват с горещо лепило и се увиват плътно с конец. За по-голяма сигурност няколко гвоздея за мебели се коват и по периметъра на гърба и по местата, където са закрепени краката.

Макраме


Един от най-добрите начини за подновяване на сгъваеми столове с метална облегалка е този с макраме. От вълнен конец, многоцветни дантели или найлон можете да изплетете здрава седалка, мека облегалка или да направите кокетна покривка.

Състаряване

Ако по време на реставрацията на столове искате да запазите отпечатъка на историята, ицползвайте модните техники за декоративно стареене. Пукнатини, надрасквания и други дефекти ще са ви от полза. Има различни методи за това:

Четкане. Дървото се почиства с твърда четка по протежение на влакното. Когато повърхността придобие необходимия релеф, тя се покрива с восък, лак или байц.
Състаряване на стол идеи
Патиране. Повърхността на стола се байцва с два леко различни нюанса от един и същи цвят. Първо тъмно, после по-светло. След като боята изсъхне, дървото се минава с твърда гъба, така че на места да прозира тъмния нюанс.

„Суха четка“. Ще ви трябва боя от два нюанса. Единият се взема за основа, вторият създава износен ефект. На първия етап столът се боядисва в основния нюанс. По-късно суха четка се потапя във втория цвят. С размах нанасяте боя върху первази, ъгли, фуги и други места, където обикновено се появяват дефектите на износените мебели.

Кракле. Столът, предварително почистен и боядисан в един тон, се покрива със специален лак. След изсъхване върху лакираната повърхност се появява мрежа от малки пукнатини.

Реставрираният по този начин стол ще се впише органично в класическия интериор, ще украси хола, верандата или кухнята в стила на Прованс, бохо или шаби шик.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *