8 ефективни начина за почистване на запушени тръби

Съвети и начини за отпушване на тръби

Всяка домакиня ненавижда момента, в който мивката й се запуши. Тогава се налага да се довери на специалист, да моли мъжа си/ съседа, но най-добре е да може да се оправи сама. Вие сигурно също сте се сблъсквали с подобна „криза“. Използвайки домакински предмети и някои инструменти от комплекта за първа помощ или кухненския шкаф, всъщност можете бързо и лесно да почистите запушена кухненска мивка, без да харчите нито стотинка.

Метод 1. Почистване на тръби с вряща вода или гореща вода

Може би това е мярка за първа помощ, която често е достатъчна за премахване на запушванията. Ако тръбите са стоманени, изсипете около 1 литър вряла вода в дренажния отвор и изчакайте 20 минути. За да почистим пластмасовите тръби, просто пускаме гореща вода от чешмата също за 20 минути (температурата на водата не трябва да надвишава 60 градуса). Образуваната „тапа“, трябва да се оттича в канализацията. Проверяваме резултата, като пуснем малка струя вода. Ако това не помогне, опитайте друг метод от листата ни.

Метод 2. Как да почистите тръбите от запушване със…запушване

Запушваме плътно всички преливни отвори в мивката с мокър парцал, за да блокираме преминаването на въздуха и да осигурим хидравлична колона. Притискаме буталото към дренажния отвор, след което рязко го издърпваме към нас. Повтаряме тези стъпки няколко пъти, за да „раздвижим“ правилно „тапата“ и да я натрошим на малки парчета. Проверяваме резултата, като пуснем малка струя вода. Оставяме горещата вода да тече за няколко минути, така че мръсотията може безопасно да отиде в канализацията.

Съвети: Ако няма уред за отпушване под ръка и запушването не е твърде сложно, тогава можете да го замените със стъкло или парцал. Действията са същите: притискаме го към канализацията – издърпваме го рязко. Ако имате двусекционна мивка, тогава трябва да имате две бутала и да ги използвате едновременно. Тоест, когато почиствате канала в едната купа на мивката, трябва да затворите канала във втората. Това ще създаде повече всмукателна мощност. Ако няма второ бутало, покрийте втория дренажен отвор с влажна кърпа и го натиснете с ръка.

Метод 3. Как да почистите тръбите от мазнини в кухнята със сода и сол

Запушването на мивката в кухнята често се образува поради изобилието от замръзнала мазнина в тръбите. В този случай обикновената сол и сода могат да решат проблема.
Разтворете половин чаша сол и 1 чаша сода в чаша вода и изсипете получената смес в канала, изчакайте 5-10 минути. С бутало (или парцал) действаме, както е описано по-горе (вижте метод 2 ). Изплакнете тръбите с гореща вода.

Метод 4. Премахнете запушването с оцет и сода

Друг популярен начин за почистване на тръби в кухнята у дома е с оцет (9%) и сода. Разяждащата пяна, образувана в резултат на химическата реакция на тези компоненти, трябва да разяде натрупаната мръсотия.

Изсипете 150 грама сода в дренажния отвор и налейте същото количество 9% оцет отгоре. Затворете канала със запушалка, за да не излиза пяна. Изчакайте няколко минути, след което включете горещата вода с пълна сила – това ще помогне да натиснете тапата.

Метод 5. Премахване на запушване … Alka-Seltzer

Ако внезапно нямаше сода в къщата, но има Alka-Seltzer, тогава той също ще може да почисти умерено запушен сифон. Между другото, този инструмент има още един бонус – неприятната миризма от мивката ще изчезне.

Изсипете няколко таблетки Alka-Seltzer в дренажния отвор и след това налейте 1 чаша 9% оцет. След 2 минути пуснете горещата вода докрай, за да прокарате мръсотията.

Метод 6. Как да почистите запушването в тръбите с прахосмукачка

Имате ли прахосмукачка с духалка? Отлично! Увиваме тръбата на прахосмукачката с парцал, така че да пасне плътно в дренажния отвор. Силният въздушен поток от прахосмукачката ще прокара стагнацията.

Когато народните методи не помагат

Проблемът ви не се реши с изпитаните методи на баба? Това означава, че запушването на мивката е старо, голямо и плътно. Не бързайте да звъните на водопроводчик и да разглобявате сифона, опитайте да използвате специални химикали или водопроводен кабел.

Метод 7. Как да почистите тръба от запушване с водопроводен кабел (и как да го направите у дома)

Ако мивката в кухнята е силно запушена, тогава можете да използвате специален водопроводен кабел. Това метално устройство прилича на четка с дълга гъвкава дръжка (продава се в строителните магазини). Почистването на водопроводни тръби с кабел е най-подходящо за метални конструкции – те дори могат частично да премахнат ръждата. Но за почистване на пластмасови тръби методът не е подходящ, тъй като съществува риск от повреда при прекомерно механично налягане. Кабелът се поставя в тръбата и се превърта. Тук можете да насочвате движението както от себе си, като натискате запушването в канализационната тръба, така и към себе си, издърпвайки щепсела. При почистване с кабел е необходимо периодично да се подава вода към мивката, за да може течението на водата да отмива отделената мръсотия. Пуснете гореща вода за няколко минути, за да източите останалите отлагания в канализацията.

Ако в домакинството няма кабел, тогава на помощ ще дойде обикновена метална закачалка, от която можете да направите мини-кабел. Нарежете го с резачки за тел, така че получената тел да има малка кукичка в края (вижте снимката по-долу).
Как да почистим лесно тръбите

Метод 8. Как да премахнете запушванията в мивката с помощта на домакински химикали

Ако всичко изброено до тук не свърши работа, използвайте специалните препарати, предназначени за премахване на запушвания в тръбите, могат да бъдат киселинни или алкални.

Бонус-съвети за почистване на тръби:

Течните препарати за почистване на запушвания са по-нежни и лесни за използване.

Какъвто и инструмент да изберете, първо почистете запушването с вряща вода, като държите 20 минути (ако тръбите са стоманени) или 20 минути струя гореща вода (ако тръбите са пластмасови). След това добавете почистващия разтвор точно следвайки инструкциите на производителя.

Ако децата живеят в къщата, тогава е по-добре да купувате почистващи препарати за тръби наведнъж в малки опаковки.

Преди да започнете да почиствате тръбите, не забравяйте да сложите гумени ръкавици, в противен случай средството за отстраняване на запушвания ще се справи не само с корка, но и с кожата ви.

Ако ще премахнете запушването на мивката с разяждащ химикал или оцет, не забравяйте да отворите прозореца.

Ако нито един от горните методи не работи, значи е време да се обадите на водопроводчик. Най-вероятно запушването се е образувало твърде дълбоко и е запушено плътно и недостъпно за повечето инструменти.

Как да разглобите и почистите сифона на мивката – най-лесният и надежден начин за отстраняване на запушвания

Ако вече сте се опитали да пробиете запушването в мивката с народни или химически средства и водата все още стои или излиза бавно, тогава най-вероятно трябва да почистите сифона. За щастие дори дете може да го разглоби. Нужни са ви само 15 минути свободно време и отвертка или монета.

Стъпка 1. Развиваме гайката, която се намира над резервоара на сифона, и внимателно я отстраняваме. Препоръчително е, преди да разглобите сифона, да поставите купа под него за случайни локви и събиране на мръсотия. И, разбира се, не забравяйте да носите гумени ръкавици.

Стъпка 2. Държим сифона в едната ръка и откачаме дренажния маркуч с другата ръка, като развием гайката между тях. След това изваждаме сифона и дренажния маркуч настрани (например в басейна), като в същото време премахваме мръсотията, която пада от тях. Стъпка 3. Сега, в мивката, развийте дренажната решетка с отвертка или монета (повечето модерни решетки могат да се развият с монета).

Стъпка 4. Развивийте горната гайка на останалата тръба и я извадете от мивката заедно с вече развитата дренажна решетка.

Стъпка 5. Измийте всички детайли.

Стъпка 6. Сглобяваме сифона в обратен ред: монтирайте дренажната решетка и тръбата, фиксирайте я с гайка, след това сглобете сифона, свържете го към дренажния маркуч и накрая го завийте към тръбата. Готово! Тръбите ви са почистени и отпушени идеално!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *