Аксесоари за врата: Панти, мандало, резета

Аксесоари за врата: Панти, мандало, резета

Малцина се замислят колко важни в интериора са „дреболиите” като аксесоарите за врата, но точно те говорят за вкус и качество

Когато се обзавежда един дом, последното, за което се грижат стопаните са „дреболиите.” Неща като обков, рафтодържачи, закачалки и всевъзможните аксесоари за врата се купуват обикновено най-накрая. Точно те обаче са последният, финален щрих и от тях зависи цялостното внушение за стил и вкус на собственика.

До преди две десетилетия се залагаше на практичните решение по отношение на аксесоарите за врата, но отскоро, при поставяне на интериорни врати отново се вземат под внимание красотата и стила им. За да могат хармонично да се впишат в интериора дома, красотата им се оказа също толкова важна, колкото функционалността.

Производителите разбраха, че трябва да се съобразяват тези два фактора при производството на всяка врата.

Ако и вие търсите красотата и качеството, при избора на аксесоари за врата обърнете внимание на пантите, бравите и дръжките, които отговарят на всички критерии на потребителите: удобство, функционалност, дълготрайност и елегантност.

Панти за врата

Всяка нормална, неплъзгаща се интериорна врата не може без панти. Тяхната функция е да задържат крилото на вратата така, че да й позволят да се движи. Пантите се проектират така че да издържат теглото на всяко крило, независимо дали е от MDF или от масивно дърво. Ето защо е много важно при производството на панти да се използват само високоякостни стомани. Трябва да се обърне внимание и на качеството и здравината на закрепването на пантите към крилото и касата. Само при тези условия ще се осигури надеждно затваряне на вратата без пролуки, да не се получи „увисване” и да се ползва десетилетия.

Що се отнася до естетическия фактор, пантите трябва да бъдат в хармония в цвят и стил с другите аксесоари и самото крило на вратата. Това не е сложно търсене, защото пазарът предлага много широк асортимент както по размер, така и по цвят.

Като вид, пантите се делят на:

Осеви – при тях може да изкарате крилото без да ги махате, защото са на принципа на винт, при повторно поставяне дупките не се разширяват, което е в полза, ако се нуждаете от корекция на вратите.

Летящи – Използват се леки врати, които трябва да се отварят и затварят леко, без ръцете. Най-популярни са в заведенията, защото с тяхна помощ сервитьорите могат бързо и безпроблемно да носят прибори, чинии или да внесат шкафче на колела за сервиране.

Шарнирни – къси на дължина, разглобяеми или не. Изградени са от две пластини, които се поставят на шарнир. Предпочитат се за създаване на обекти в ретро стил.

Изхвърлящи – използват се предимно за монтиране на малки вратички – като за шкафове на библиотека, кухненска гарнитура или на гардероби. Могат да се монтират по различен начин – да припокриват изцяло или отчасти кантовете на страниците на шкафа. Другият вариант е да влизат в него, като кантовете им почти опират до страниците, тавана и пода на шкафа. Ценното им е, че позволяват позиционирането на вратичките.
Аксесоари за врати: Панти идеи

Чукало /мандало/ за входна врата

„Късно е чадо, мандалото лопна!“ е популярен фразеологизъм и се свързва с резетата, за които ще ви разкажем после. Днес като „мандало” се отбелязва „чукалото” на входната врата, което преди век се е използвал вместо звънец от гостите на дома.

Днес се използва най-вече с декоративна цел – от почитателите на класическите или ретро интериори.
Мандало или чукало - аксесоари за врати
На пазара се среща в разнообразие във форма, стил и качество. Понякога „чукалата” са така красиви, че истински смущават купувачите при избора им.
Чукало /мандало/ за входна врата
Ако сте сред колебаещите, ще ви помогнем с няколко насоки: Непременно поддържайте стиловото единство с дома! Ако имате водна врата от масив, поръчайте мандало подходящо по цвят и тежка, аристократична форма. Дори и най-семплото чукало ще изглежда претенциозно и неподходящо, ако се постави на врата в неподходящ стил.

Резе – видове

Този аксесоар за външни врати, порти или люкове е познат още от Древния Египет. Тогава, разбира се, са се произвеждали от ковачите значително по-масивни и тежки, предвид функцията им и тежките врати, които са се ползвали.
Аксесоари за врата резе
Днес все още се използват, макар по-фини като размер и дизайн.
Могат да се разделят на два големи подвида:

Вертикални, перпендикулярни на оста на портата;

Хоризонтални, успоредни на оста на портата.

Вертикалното резе за отварящите се врати се състои от два еднакви елемента, разположени на всеки лист. Могат да бъдат разположени отгоре или отдолу на вратата.

Всяко устройство е малък метален прът с дръжка. Фиксирането се извършва чрез спускане на устройството в земята или към бетонна основа (долно резе) или чрез повдигане към пластината, намираща се на горната рамка на вратата горно резе.

Отличават се с висока степен на надеждност; представителен външен вид; лекота на производство и монтаж. Сред недостатъците може да се отбележи невъзможността за затваряне на вратите заедно.

Хоризонталните резета могат да се оформят като две метални или дървени дъски се свържат помежду си чрез ос на въртене. Отварянето и затварянето на устройството се извършва чрез завъртане на „крилата“ на устройството. Не е трудно да се направи, но степента на надеждност на такова устройство е доста ниска.

Другият вариант е като бариера, когато оста на въртене е разположена на ръба. Основните предимства на този тип резе са простотата и надеждността. Ако е снабдено с отвори, тогава може да се монтира катинар на устройството. Проблемът е, че дори и малкото изместване (отклонение) на стълбовете ще направи устройството неизползваемо;

Третият вариант е най-популярното резе сред потребителите.
Принципът му на действие е: подвижен заключващ елемент, разположен в корпуса, е включен в реципрочната лента. Предимството на устройството е надеждността и дълготрайността, а недостатък е необходимостта от постоянна грижа.

Разбира се, това далеч не са всички аксесоари за врата. С останалите видове и начина им на поставяне от непрофесионалисти ще ви запознаем в следващ материал.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *