Арка от рози – правилна поддръжка и прекрасни идеи

Арка от рози или розова арка

Красивата арка от рози не е трудно постижима украса за градина и е по възможностите дори на начинаещи

Арка от рози привлича вниманието и се превръща в естествен център на всяка градина. Независимо дали ще я направите в града, във вилата в покрайнините или на село – усещането за романтика е несравнимо.
arca ot rozi (32) (Small)
Няма по-ефектна декорация за градина от майсторското подреждане на увивни (катерливи) рози. Всички въздишат при вида им, но малцина се решават да експериментират.
arca ot rozi (31) (Small)
Усилията на смелите се отблагодаряват, ако сте преживели разочарование, приятелите ви от „Моят дом” ще ви помогнат да коригирате грешката си и да се радвате на красив „водопад” от ароматен цвят и арка от рози.
arca ot rozi (30) (Small)

На първо място: Грижи за увивните катерливи рози
arca ot rozi (29) (Small)
Виещите се рози са специален вид. Може да правите опити и с тези, които си имате или харесате в приятели, но препоръчваме да си купите специален сорт хибридни. Те са студоустойчиви, ще ви радват по-дълго време и не са от капризните цветя.
arca ot rozi (28) (Small)
Те са превъзходна алтернатива дори за хората без градина. И да живеете в сива панелка, пак ще можете да си направите арка с увивни рози. Те се гледат и на терасата, ако са посъдени в дълбок съд и се торят с подходящия препарат.
arca ot rozi (27) (Small)
Увивните рози се родеят с шипките. Най-важното за тях е да имат досег до слънчева светлина и почва с добър дренаж. Не рискувайте да ги гледате на сянка – или ще се разболеят, или ще получите само листна маса, но не и цвят.
arca ot rozi (26) (Small)
Ако гледате катерливи рози на терасата трябва да имате още неща предвид – осигурите им проветрение, но ги пазете от северен вятър.
arca ot rozi (25) (Small)
Още през пролетта ги подхранете с амониева селитра. Посъветвайте се в цветарския магазин за друг препарат, когато започне оформянето на пъпките. По време на най-горещото лято – август месец, започва подготовката на растението за зимуване. Тори се на две седмици с фосфор и калий.
arca ot rozi (24) (Small)
Поливайте обилно, но по-рядко с вода, която не е студена – на две седмици, да речем. Ниските температури водят до загниване на корените и умиране на растението.
arca ot rozi (23) (Small)
Най-деликатната част на отглеждането им е подрязването. При увивните рози се отстраняват само страничните разклонения. Това стимулира растенето в дължина, което е от основно значение за оформяне на рамка от катерливи рози.
arca ot rozi (22) (Small)
Ако сте се справили с отглеждането, но пак не сте получили мечтаният пищен свод, нищо сериозно не е станало – просто сте оформили неправилно или прикрепили зле цветята около арката.
arca ot rozi (22) (Small)
Оформяне на арката
arca ot rozi (21) (Small)
Увивните рози имат малка тайна – колкото повече са в хоризонтално положение, толкова повече цъфтят.
arca ot rozi (20) (Small)
Стъблата на розите, които растат от корените, се образува само структурата на храста, самите те не цъфтят.
arca ot rozi (19) (Small)
Цъфтят страничните разклонения на основното стъбло.
arca ot rozi (18) (Small)
За да се стимулират розите да освободят повече странично цъфтящи филизи, трябва да бъдат закрепени към основа на стволови рози в хоризонтална или почти ъглова позиция от 45 градуса.
arca ot rozi (9) (Small)
Допълнителни съвети:
arca ot rozi (14) (Small)
Ако основата ви е достатъчно широка, при формирането на храста пуснете стеблата от вътрешната страна на арката. Така тя ще изглежда добре и от вътре и отвън. Не си играйте да мушкате стеблата през решетките, ще ви е много трудно да почистите през зимата.
arca ot rozi (13) (Small)
Ако арката е достатъчно малка, достатъчно е един розов храст да се пусне от едната страна до другата арка.
arca ot rozi (12) (Small)
Ако имате висок свод по-добре е да се вземат два розови храста и да се насочат един срещу друг от различните страни на металната рамка.
arca ot rozi (11) (Small)
За плътност и пищност, посъдете по два корена пълзящи рози. Забележката тук е, че единият трябва да върви по горната част на арката, а другия – отдолу.
arca ot rozi (10) (Small)
Ако не се образува храст, след две или три години катерливата роза ще се качи сама на рамката, всички цветове ще бъдат на горната й част.
arca ot rozi (8) (Small)
Не се притеснявайте, ако сте пропуснали момента, когато вашите рози са били тънки и гъвкави, за да ги огънете в желаната посока.
arca ot rozi (7) (Small)
Можете постепенно да се огъват в посоката, която искате, но всяка стъпка увеличаване на ъгъла трябва да е на интервали от 3-4 седмици.
arca ot rozi (6) (Small)
Поставете арката под розата в същото време, когато я съдите, така че да не се увредят корените й по време на инсталацията и да се формират правилно храста в началото на растежа.
arca ot rozi (5) (Small)
За по-ефектен цъфтеж, можете да отрежете част от основното стъбло на различни височини, за да ви помогне при формиране на гъст масив от стъбла.
arca ot rozi (4) (Small)
Средната продължителност на живота на розите е 25 години, така че бавно образувайте „характера“ на вашата арка.
Ако сте разбрали тези прости правила за поддръжка, никога няма да се разочаровате в очакване на вълшебна градина. Ще се радвате на прекрасна арка от рози, романтична атмосфера и аромат на лято.
arca ot rozi (3) (Small)

arca ot rozi (2) (Small)

arca ot rozi (Small)

arca ot rozi (1) (Small)

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *