Арки в интериора: Модерното обзавеждане вече не се нуждае от врати

Арка в интериора от гипсокартон и други материали

Арки в интериора могат да се направят от всичко и да се сложат между всички възможни помещения в дома

Open space интериорът не е от вчера. Предците ни отдавна са оценили живота в дом, в който не живеят в капана на вратите. За да обособят отделните пространства и за да подсилят красотата на обзавеждането си, са използвали арки – едни от най древните архитектурни прийоми.

Трудно е да се досети съвременния човек, но вдъхновението за тях идва от природата. Подобни на арки са входовете на пещери, отверстията в скалите, измити от буйните вълни…Като архитектурен елемент те са се използвали за украшение на храмове, дворци, домовете на знатни люде.

Арката е не само способ, но и конструкция, изпълняваща определени функции в интериора. За разлика от вратата, тя не разделя помещенията, а ги обединява, макар ясно да си личи обособяването им според функциите, които изпълняват.

Open space интериорът ясно показва как всекидневната може да се свърже с трапезарията, кухнята – с коридора. Обикновено между тях стои красива арка, която деликатно слага границата между тях. Тя не нарушава илюзията за цялостност, широко пространство и удобство. Просто деликатно настройва съзнанието, че преминава през стаи с различно предназначение.

Ако в дома ви има дълъг и тесен коридор, може да го „разширите” с арки в различни обеми. Коридорът ще изглежда по-широк и къс, а вградените лампички ще създадат усещане за светлинни завеси. В сърцевината на дома използването на арки, вместо врати между стаите, създава атмосфера на античност. Тя може да бъде издържана във всеки стил – от класика до модерн.

Видове арки

За да изглеждат органично арките между стаите, необходимо е да се подберат такива материали, с които да се направят, че да отговарят на конструктивните особености на стените. От най-голямо значение е дизайнът на свода, височината му и формата, в която се изработва. Всеки материал предлага възможности и ограничения, но най-често за строителство на арки се използват:

гипсокартон;
дърво;
тухли;
камъни;
метални профили;
пластмаса;
стъкло.

Арка от гипсокартон е най-прости, бърз и нескъп способ за създаване за сводест декор между стаи. По листа може да се изреже желаната форма и след това да се изберат покрития с различни видове гипс, дървени панели, мозаечни панели, декоративни панели с имитационен камък, мрамор, дърво или тухла, както и лек синтетичен камък.

Арката от дърво пък изглежда великолепно и е класическо решение. Стои добре и в модерни интериори и може да раздели всеки тип помещения – спални, антрета, всекидневни, библиотеки и дори – кухни.

Арките от тухли се отличават с това, че се предпочитат в конкретни, „първични” стилове като кънтри, лофт, скандинавски. Много модерно изглежда в съвременен градски дом и е страхотен акцент в апартамент с минималистично обзавеждане. Ако ги предпочетете, попитайте за специално покритие, което ще ги пази от замърсявания и ще ви е в помощ при почистването.

Дизайн на арки

Добрата новина за почитателите на подобно архитектурно решение е, че с всяка година се предлагат все повече дизайнерски решения на този елемент. В началото са имали класическа, полукръгла форма, но днес собствениците могат да се похвалят с наистина авангардни решения.

Всяка стая може да бъде видоизменена и декорирана с помощта на арката, в зависимост от нейната височина, ширина и необичайна геометрична форма. Вече съществуват понятия като „активна” и „пасивна” арка – Пасивната се използва повече в класическите интериори и стандартни решения.

Арки от гипсокартон – преимущества, видове, варианти за декориране

Вътрешните арки от гипсокартон отдавна не са рядкост в съвременните апартаменти. Те са не само стилен декор, но и изключително практично решение за малки апартаменти, които просто нямат достатъчно пространство за инсталиране на конвенционални врати. Арките изглеждат най-добре в малките кухни и на входа на хола. Основното им предимство е в простата на изграждане и богат избор от декоративни решения.

Използвайки арката, можете да украсите не само входа между две стаи, но и да се оформят ниша в стената, пространство над камината или печката, малко „помещение” в помещението (алков) и др.

Гипсокартонът е универсален материал за строителство и ремонт. Обхватът на използването му е много широк и не е изненадващо, защото материалът има много предимства: Той е мек и гъвкав. От него можете да създадете всяка форма лесно, дори и без помощта на специалисти. Изисква се само метален профил, който ще даде цялата структура и лист от гипсокартон. Трябва само да се фиксира. Освен това той може да скрие всички недостатъци на стената и вратите. Няма нужда да се изравняват или скрива ремонтни недостатъци.

Видове арки от гипсокартон:

Римски – Класическите арки, имащи форма на симетричен полукръг, трябва да са равни на ширината на вратата. Най-често тези дъги са направени от мазилка, гипс или дърво. Идеален за класически интериори с високи тавани.

Арка в стил Модерн е по-подходящ за малки апартаменти с ниски тавани. Неговата дъга има по-гладки линии и отрязан радиус. Увеличава визуално пространството.

Славянската арка има много проста форма – тя е правоъгълна с леко сплескани ъгли. Сравнително универсален вариант, който ще украсява всеки интериор.

Ориенталска – Арката в източния стил има характерна форма на свода, напомняща на заострен балдахин. Това ще бъде най-добрата декорация на интериора в марокански стил.

Оригиналната тайландска арка има само една наклонена страна, а втората страна на отвора остава правоъгълна. Тази необичайна арка може да се побере както в ориенталския, така и в ултрамодерния интериор.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *