Цветя на балкона: Какви държачи да изберем и какви видове да посадим

Какви цветя на балкона да използваме

Може и да не живеете в къща, но няма да се лишите от радостите на градинарството с красиви цветя на балкона

Саксии с цветя до прозореца на лоджия или балкон са не само интересно дизайнерско решение, но и начин за запазване и увеличаване на броя на зеленината в апартамента. Ще може да полагате грижи за тях, а те да ви се отблагодаряват с красиви цветове – сякаш наистина си имате градина. Ако монтирането на окачването е правилно, ще бъде удобно да се грижите за цветя на балкона, без да причинявате неудобство на съседите на долните етажи. Най-важното нещо, на което трябва да обърнете внимание при монтажа на съндъчетата, е правилно избран държач.

Какви държачи за саксии може да намерите?

Вече не се налага да разчитате на някой сръчен мъж, за да гледате цветя на балкона. На пазара се предлагат различни видове държачи. Особено популярни са металните изделия. Не толкова отдавна се появиха пластмасови държачи, които не са по-лоши като качество. Най-добре е да се използват за саксии, които имат малко тегло. В противен случай има вероятност структурата да се прекърши и падне, а също така, с времето ще се деформира.
Държачи за саксии
Металът е по-надежден, в сравнение с пластмастаа, и в повечето случаи покрит с антикорозионно покритие, което предпазва държача от разрушителното действие на влагата.

Особености на монтажа на саксии зад прозореца

Преди да поставите държачите на балкона, подгответе перваза на прозореца. Основните метални части на стойката могат да бъдат скрити под стрехите или да се закрепят върху действителната рамка на стъклопакета.

Има два варианта са справяне – закупуване на необходимото оборудване и фиксиране на държача в бетонната стена (помислете за безопасността) или да наемете човек, който има всички необходими инструменти и умения. Такъв специалист бързо ще поправи цялата система, както и ще я провери за стабилност и издръжливост.
Трябва да се обърне внимание на факта, че трябва да има разстояние между държача и стената извън прозореца. Това е необходимо, защото по време на поливане мръсотията не трябва да падне върху прозорците на съседите по-долу.
Държачи за саксии на перваза
Трябва да се определят основните пропорции и размери на саксии, както и характеристиките на държачите. Цветята трябва да са наредени добре – и за да виреят спокойни, и за да бъдат обгрижвани като хората.

Държачите могат да имат както мобилен, така и подвижен дизайн. В тази ситуация върху корниза е монтирана греда на армировката и напречна греда. Това ще укрепи всеки държач на балкона без използването на допълнителна инсталация. Модерните са оборудвани със специализирани куки, позволяващи укрепване на конструкцията на парапета на балкона.

Този подход е удобен, тъй като в този случай държачите могат да се сменят от време на време, и да се адаптират към определен вид инсталация. В този случай, цветята могат да бъдат пренаредени през топлия сезон.

Дизайнерски решения за саксии за цветя

Държачите на саксии за цветя са могат да са и най-прости и дизайнерски. В интернет се предлагат ръчно изработени – оригинални ковани стоманени модели. Цената им е висока, но качеството е гарантирано!
Идеи за държачи за саксии

Идеи за държачи за саксии

Идеи за държачи за саксии

Как да отглеждаме цветя на балкона?

За висящи саксии на балкона използвайте специален грунд. Можете да го купите в специализирани магазини или да го направите сами. За тази цел към обичайната почва се добавя перлит. Това е пореста маса, която може да се намери на пазара.

Лек е и затова няма да има проблеми с транспортирането му. За растението е полезно, тъй като подобрява условията за растеж на корените чрез задържане на влага. Изсипете земния субстрат не до ръба и оставете до края на саксията около три сантиметра. Първо трябва да запълните контейнера със субстрата и само след това да го окачите.

Ако перлит няма, можете да използвате вермикулит, който се продава в цветарските магазини. Той е много по-полезен от перлита, но има малко по-голяма тежест. С него цветята бързо ще натрупат сила.

За да може мини-градината на балкона да има богат урожай на цветовете, трябва да следвате няколко прости правила:

След като цветята са били засадени, трябва постоянно да ги напоявате. Но не прекалявайте. Пръста в саксия трябва да е леко влажна, защото прекомерната влага, както и липсата й, могат да доведат до увреждане на растението;

Цветята на балкона изискват постоянна грижа. Необходимо е не само непрекъснато да ги поливаш, но и периодично да се прекопава почвата, да се събират сухите листа. Това ще послужи като стимул за образуването на нови съцветия;

Ако почвата в саксията е малко, хранителни вещества ще бъдат изчерпани много бързо. Следователно, след засаждане, веднага щом цветята се вкоренят, трябва да ги похраните на интервали от около веднъж на седмица – седмица и половина;

През зимния период саксиите навън трябва да бъдат отстранени и подредени в топло помещение. Не оставяйте растенията под разрушителното действие на природата.

Цветна „азбука” за слънчев балкон

За да растат цветя на балкона, разположен на светлата, слънчева страна на къщата е не само възможно, но и абсолютно необходимо. Цветните лехи, прозорците и балконите на страните от Черно море и Средиземноморието традиционно са покрити с цветя, а лятото там е слънчево или горещо.

Има много видове цветя, които не само не се страхуват от горещите лъчи на юлското слънце, но и не могат без него.

Такива цъфтящи растения:

Агапантус – Цветето на любовта расте бързо и буйно и не изисква особена грижа.

Ароматен тютюн – може да е странно, но пък е оригинално решение за терасата. Освен това цъфти красиво и разнообразно – само специалист ще го разпознае като тютюн.

Астри (Богородичка) –цъфти в края на лятото и нежните му цветове са истински подарък за началото на есента.

Ипомея (Грамофонче)е също цъфтящо растение, което не само може да украси балкона с цветята си, но и да създаде сянка и прохлада в стаята, от която се отваря входа на балкона.

Кобея – т.нар. Мексиканска камбанка е нежна и увивна. Цъфти предимно в лилаво, но ако сте късметлии може да я откриете в бяло и кремаво.

Латинка е любителка на ярка слънчева светлина, готова през цялото лято да ви зарадва с цветята си и благодарение на изобилието от разновидности, които имат различни цветове и форми, е идеална за комбиниране с други цветове на балконите, изграждане на оригинални композиции.

Пеларгония (Мушкато) е много красиво цъфтящо растение, което се чувства перфектно при ярка слънчева светлина и става по-светло и по-наситено с цветове.

Петуния е идеален вариант за ярко осветена тераса, в продължение на много месеци приятна с буйни и разнообразни цветове на цветя от различни сортове. Тя може да се отглежда като елемент от вертикалното озеленяване на градината, тъй като има дълги къдрави стъбла.

Сладък грах е фаворит по принцип в мъгливия Албион, оформяйки красиви цветове, увивайки се около парапета и решетки с пълзящите си стъбла.

Сукуленти и кактуси – Знаете си – поливат се рядко и цъфтят рядко. Много хора ги обожават, въпреки бодлите им.

Тученица – хем красиво и лесно за гледане, хем подходящо за салата.
Циния – Наричат я още Лятно лале. Истински подарък за градинарите, защото не е капризна и се отглежда лесно

Разбира се, не е възможно да се изброят всички видове растения, които са подходящи за отглеждане на слънце. До цветята на балкона може да подредите много тропически екзотични растения, а през зимата да ги подредите прозорци и в оранжерии.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *