Да е топло, когато е студено: Ефективност на радиаторите и как да увеличим КПДто им?

Ефективност на радиаторите и как да увеличим КПДто им

Когато сметките ни са по-големи, отколкото усещането за комфорт, е време да се погрижим за радиаторите и по-специално – КПДто им

Често през зимата се случва радиаторите да не греят, както би трябвало. Разбира се, можете да ги смените, но смяната им в пика на студа е съмнително удоволствие и такива проблеми възникват основно с началото на отоплителния сезон.

Имаме избор: да издържим до лятото, да треперим от студ или да опитаме, ако не да решим проблема, то поне да го намалим. Да увеличим КПД на радиатора е повече от реалистично, а решението може да бъде или чисто технически, или тип „сиромах човек- жив дявол“.

Ако радиаторът не грее:

Първото нещо, което трябва да направите, е да изчислите дали има достатъчно секции на радиатора за вашата стая. Ако няма достатъчно, тогава има само един изход – изберете необходимите радиатори и добавете няколко секции.

Стандартният метод за изчисляване на броя на радиаторите:
16кв.м. х 100 W / 200 W = 8
където 16 е площта на стаята
100W – стандартна топлинна мощност на квадратен метър,
200W – приблизителната мощност на една секция на радиатора (можете да видите в паспорта),
8 – необходимия брой секции на радиатора

Контрол на регулатора

Ако батерията е снабдена с регулатор на мощността, тогава си струва да проверите каква е температурата. През пролетта няма нужда да загрявате помещението силно и може би регулаторът е на недостатъчна температура сега.

Не забравяйте!

Не позволявайте събиране на прах върху нагревателя, тъй като предотвратява преноса на топлина. Също така пазете вътрешността на нагревателя чиста. Ако не спазвате това, след известно време ще трябва да смените стария радиатор с нов.

По-добре е да боядисате нагревателя с тъмна боя, защото тъмният цвят не само поглъща топлината добре, но и я излъчва. За да се направи това, замазка се прави на базата на цинк, също е възможно да се използва емайл, но преди това се разтваря в бензин. След боядисването на нагревателната батерия ефективността й ще се увеличи с 15%.

Залепете фолио на стената зад радиатора. Така топлината от радиатора ще влиза в стаята и няма да излиза навън или да попива в стената. Можете също така да направите екран, отразяващ топлината под тръбите, който не само се продава в магазините, но е лесно ще направите сами. Вземете лист метал (или фолио) и прикрепете към батерията.

Можете също така да използвате специални корпуси за радиаторите, които могат да бъдат направени от алуминий или желязо. Трябва да се помни, че алуминият бързо загрява и прехвърля цялата топлина в стаята. В този случай, ако радиаторите работят ефективно, но комуналните системи изключват отоплението, то е по-добре да закупите желязна обвивка, която се загрява дълго време и също така се охлажда дълго време, така че докато отоплението отново се включи, ще имате топлина в стаята.

Екран от дърво или пластмаса няма да даде желания ефект, а напротив – няма да пропусне част от топлината в стаята.

Ако радиаторите за отопление се нагорещят много и през сезона трябва да отворите вентилационни отвори или прозорци, за да премахнете топлината от батерията, вентилаторите са насочени към нея, въздухът трябва да е насочен към изхода от стаята. В този случай, ако има няколко ненужни охладители от компютъра, монтирайте ги на дъното на радиатора. Тези устройства ще помогнат на въздуха (от пода до тавана) да циркулира по-бързо.
Ефективност на радиаторите и как да увеличим КПДто им
Радиаторите могат да топлят зле, ако са инсталирани, така че разстоянието между тях и стената да е по-малко от два сантиметра, в този случай си заслужава да се мисли за тяхната реконструкция, тъй като половината от топлината ще попадне в стената и няма да може да влезе в стаята.

Прилагането на технически решения може по принцип да премахне необходимостта от инсталиране на нови батерии. Благодарение на тези малки трикове, можете просто да повишите температурата с няколко градуса, ако това не ви е достатъчно, тогава разбира се трябва да помислите за подмяната на батериите и външната изолация.

Как е възможно да увеличим ефективността /КПДто/ на отоплителното тяло, говорихме в тази статия, но в случай, че радиаторът е запушен или е изтекъл срокът му на експлоатации, купете нов.

Изборът е голям на пазара на водопроводни инсталации, а за монтаж поканете професионалист, който бързо, ефективно и компетентно ще изпълни цялата необходима работа.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *