Декорация на радиатор: Идеи, които стоплят и душата

Декорация на радиатор идеи и съвети

Наближаващата зима не съвсем деликатно мести акцента на интериора към радиатора, но това не означава да търпим скучни, едноцветни тръби

Понижаването на температурите повишава сметките, но може да бъде добър повод да се погрижим и за красотата на дома си. Изглежда страхотно, ако си имаме камина – става толкова топло и уютно, а играта на огъня успокоява душата. Ясно е обаче, че не всеки и навсякъде може да си го позволи. Това обаче не бива да ни принуждава да търпим скучни и боядисани в студено плочи или радиатори.

Чугунените радиатори са нещо обичайно в старото строителство. Практични са и не напразно ги използват все още. Това, че са надеждни обаче незначи че се вписват в интериора, особено ако е ултра модерен. Декорацията е едното от решенията на тази задача и това съвсем не е сложно за реализиране.

Ако сте решили как да го боядисате, трябва да го демонтирате на първо време, да премахнете ръждата, да обезмаслите с ацетон или обгорите с горелка.

След това може да боядисате с какъвто цвят намерите за добре, най-хубаво – с боя за метални повърхности. Може да нанесете основен слой, който, след като изсъхне, да бъде покрит с допълнителни рисунки.

Вторият вариант е по-„пипкав”, но още по-ефектен – да направите декупаж на „ребрата” на радиатора.

За него ще ви трябва:

Матово бяла боя.
Акрилни бои.
Четки.
Декупажна хартия с рисунъка, от който се нуждаете.
Лепило С200.
Топлоустойчив лак.

На първо място, повърхността на радиатора трябва да се измие и да се обработи с фина шкурка.
Сега трябва да изтриете праха и мръсотията от повърхността. После ги боядисайте с матова боя.
След 18 часа, когато боята е изсъхнала, започнете да лепите декупажната хартия върху радиаторите. Лепилото се разрежда, за да може да се разпредели равномерно по повърхността. Започваме да лепим от средата на мотива.
Когато цялата рисунка е поставена, можете с боя да добавите всичко, което искате, да боядисате фон и да детайлизирате рисунката.
Сега трябва да покриете декупажа си с топлоустойчив лак.

Третата опция за украса е свързана с така модерните напоследък стикери. Вече на пазара може да откриете такива, които са подходящи за радиатори. Те са специално изработени да издържат на високи температури.

Четвъртият вариант за декорация на радиатор е най-интересен за домашните майстори, защото в резултат на това отоплителният уред не се украсява, а се…скрива.
Декорация на радиатор идеи и съвети

Декорация на радиатор идеи и съвети

Декорация на радиатор идеи и съвети

Декорация на радиатор идеи и съвети

Декорация на радиатор идеи и съвети

Декорация на радиатор идеи и съвети
Това става с плоскости, качени директно на стената около отоплителния уред, което леко намалява нивото на конвекция и топлообмен. Това не винаги е удачен избор, защото в повечето случаи са метални и не много атрактивни за гледане. По-интересни алтернативи за тази цел са решетъчните покрития, които могат да са и с рисунки или дори – резба. Използват се предимно за радиатори, инсталирани в ниша.

Ако и вие имате такъв, спокойно може да използвате още едно практично приложение на елемента. Много работещи у дома хора са използвали нишата като поставят подпрозоречна дъска на радиатора и си оформят работен кът – на крачка от „топлото”.

Ако си направите дървена „кутия” с достатъчно отвори, за да се отделя спокойно топлината, може да измислите още решения тип „2 в 1”. Ако покритието е доста стабилно и радиаторът е далече от прозореца, направете си нещо като пейка. Така се сдобивате с още полезна площ, която е в помощ на тези, които обичат да посрещат гости, но не им се дават пари за още мебели.
Декорация на радиатор идеи и съвети
Много модерно и атрактивно е използването на стъклени плоскости за скриване на радиатора. Това може да бъде както красиво, така и полезно в обзавеждането . Със стъклен екран изведнъж ще се сдобиете с хай-тек версията на фалшива камина или още едно огледало в банята.
Декорация на радиатор идеи и съвети

Декорация на радиатор идеи и съвети

Как да скрием тръбите и радиатора за отопление: Съвети на професионалистите

Основната задача на радиатора е да загрява стаята, която изпълнява чрез комбинация от два метода. Първият е инфрачервената радиация, в която топлината се прехвърля директно върху обекти, разположени в стаята. Това е тази топлинна енергия, която чувстваме, когато вдигнем ръцете си близо до уреда. Вторият метод е конвекция чрез загряване на въздуха, който, издигайки се, измества студа, като по този начин организира циркулацията на въздуха в помещението, което води до повече или по-малко равномерно разпределение на температурата.

Ето защо, вие веднага трябва да решите по основното нещо – без значение по кой начин ще скриете тръбите и радиаторите, това определено ще доведе до загуба на мощността на нагревателя. Един прост пример – инсталирането на стъклен екран почти напълно блокира инфрачервеното лъчение. И колкото повече по-голямо непрекъснато (без дупки) покритие, толкова по-значителни ще бъдат загубите. Особено неприемливи са покритията без дупки на кутии над радиатора – защото те блокират пътя на топлия въздух да се издига.
Ето защо, от гледна точка на топлинното инженерство, идеалният избор е панелът, направен като мрежа с големи отвори.
Втората, не по-малко важна точка е наличието на радиатора и захранващите тръби. Не е тайна, че радиаторът е един от потенциалните източници на проблеми в апартамента. Може да причини изтичане – има много причини за това – от хидравличен шок до материал с лошо качество. Освен това, предвид лошото качество на охлаждащата течност (вода), може да се наложи да снемете радиатора, за да го изплакнете – в противен случай броят на активно загряващите се части ще намалява постоянно. Така че от гледна точка на водопроводната инсталация, най-доброто решение трябва да осигури свободен достъп до радиатора.

Най-малкото е необходимо да се постави „прозорче за ревизия“ (пластмасова врата), която ще даде достъп до мястото на свързване на тръбата към радиатора – както показва опитът, това е най-слабото място в цялата система.

Коментари чрез Facebook

коментара

2 коментара


  1. Здравейте, радиаторът на снимката, маскиран като камина, със самозалепващо фолио ли е направен? От къде може да се купи такова фолио? Моля, помогнете ни да осъщестъвим идеите, които давате 🙂

    Отговор

    1. Здравейте, такъв тип фолио се продават в големите търговски вериги за промишлени стоки, а и в по-малките. Точно този модел може и да не намерите, но разнообразието е голямо. Важно е да попитате дали е топлоустойчиво.

      Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *