Декоративен мост в градината

Декоративен мост в градината

Оказва се, че да имаш декоративен мост в градината, не е просто прищявка, а функционално решение

Сигурно се питате, защо да си губя времето с направата на декоративен мост в градината, след като той е един каприз?! Всъщност от този материал ще узнаете, че той има и други приложения – все полезни и функционални. Но и само за украса да го изберете, пак няма да сгрешите.
dekorativen most gradina
Мостът може да ви послужи за засаждането на цветя и лозя. Ако е правилно проектиран предварително, по него могат да бъдат разположени контейнери с растения, осветление и различни варианти за допълнителна декорация.
dekorativen most gradina 2
Съществуват много видове мостове, но тези, които са в двора над езерото, биха могли да бъдат изработени и със собствен труд. Някои считат, че те са удачни само за големи градини, а реално те се вписват и в по-малки пространства. Те могат да бъдат естествено продължение на пътеката, да скрият нещо и да направят пешеходния маршрут още по-интригуващ. Ако през терена преминава река, мостът ще се окаже наложителен за вас, но дори и да няма чак такава практическа стойност, вие бързо ще се убедите в предимствата му.
dekorativen most gradina 3
Как се вписват мостовете в ландшафта

Мостчетата ще изглеждат невероятно стилни, ако дизайнът им бъде в стила на къщата или беседката и осветлението наоколо. Също така, те трябва да се вписват в площта на градината, а ако тя е малка, нека са в неутрални цветове и да заемат деликатно точното си място в нея. Ако има неравности в двора, те ще бъдат отлично решение, защото наводнените участъци през пролетта, ще преминавате лесно, благодарение на тях. Те могат да бъдат монтирани, както върху водна повърхност, така и на „сухо“.
dekorativen most gradina 4
Да обобщим изискванията:

1. Мостът трябва да е красив, хармоничен от гледна точка на цялостния дизайн на къщата, а неговото отражение във водата (ако има такава), да създава вълнуваща атмосфера.
dekorativen most gradina 5
2. Мостът трябва да бъде функционален.

Ако е просто поставен на случаен принцип, той веднага ще ви издаде, че не сте имали никаква идея за него. Избягвайте силно извитите форми за мостовете, защото те се възприемат повече като препятствия, отколкото като възможност за пресичане на неудобен терен. За възрастните хора би било особено трудно.
dekorativen most gradina 6
3. Конструкцията следва да е издръжлива, а и водоустойчива. Ако се налага, може да има и парапет, за да е безопасно да се премине през моста. Преградите могат да бъдат поставени така или иначе, ако под моста има достатъчно вода, за да се наслаждават преминаващите през него на плуващите риби, цъфналите лилии, на фонтан или водопад, които също сте изградили със свои ръце.
dekorativen most gradina 7
В Япония и Китай декоративен мост в градината е почти задължителен елемент. Огледалната повърхност на водата отразява необятното небе, водните растения, лъчите на изгряващото слънце.
dekorativen most gradina 8
Как да си направим декоративен мост в градината сами
В зависимост от ландшафта може да се спрете на дървен или каменен материал, както и да ги съчетаете.
dekorativen most gradina 9
Големината на парчетата също трябва да са според територията, която смятате да покриете. Първото стъпало на моста трябва да е на около 10 см над водния поток, а минималният диаметър на камъните или дървените плочки трябва да е около 60 см, стига да говорим за дълбочина на езерото не повече от 45 см. На плиткото, където се осъществява преходът с тревната площ, може да наредите камъни с по-неправилна форма и да ги подредите хаотично на пръв поглед.
Оформете местата, където ще закрепите основата на моста. Положете хоросан (вар, цимент и пясък) или друга строителна смес, която е удачна в случая. Ако не разполагате с езеро, първо си издълбайте корито за него, подредете тухли или камъни, и впоследствие го напълнете с вода.
dekorativen most gradina 10
Направете улеи за оттичане на водата, стига да е необходимо. Около тях наредете камъни, под които положите хоросан, за да не „избягат“ при първия дъжд. След два дни продължете с работата, за да си осигурите време за съхнене на досегашните дейности.
dekorativen most gradina 11
Мостът не може да изникне като гъба насред двора, без да има някаква идея в цялата схема. Както вече посочихме, това ще си личи отдалеч. Затова гледайте той да се вписва в средата, независимо дали имате водоем, или не. Той може да направи изключително привлекателна градината, даже единствената му роля да е да води към някаква дървена беседка, например.
dekorativen most gradina 12
Ако се насочите към сравнително малък и скромен мост, то нито ще ви е нужен крупен материал, нито ще се затрудните при изработката. Решението е добро, защото около него пак може да оформите кът, който ще привлича погледите още от входа. Да направите пясъчник също е отлична идея, която ще се хареса и на децата.
dekorativen most gradina 13
По-скъпите варианти на такива декоративни съоръжения са от ковано желязо, които позволяват сложни модели и „плетки“, представляващи същинско изкуство.
dekorativen most gradina 14
Стилът и пропорциите на дървените мостове зависят изцяло от дизайна им. За да се избегне дисхармония, трябва да се внимава за останалия екстериор. Прав мост с дължина 2.5 м се състои от опори, стъпала, декорация и парапет. В повечето случаи опорните летви са сложени на кръст, за да не провисва мостът. За да се предпазят допълнително, може да се сложи и метална мрежа. Оградата не е задължителна, но тя има декоративно присъствие.
dekorativen most gradina 15
Ако говорим за мост, който е по-дълъг от 2.5 м, тогава ще са нужни и междинни подпори. За по-голяма сигурност трябва да се вземат бетонни или дървени пилони.
dekorativen most gradina 16
В Китай и Япония са много характерни зигзагообразните мостове, намиращи се над влажни зони и храсталаци. Те се правят основно от дърво, но се срещат и от камъни. Ако при вас е сухо и не съществува такъв проблем, може да имитирате пътека на рекичка с помощта на чакъл, плоски камъчета и пълзящи растения.

На една от снимките може да видите, как изглежда мостът от брезови стволове, водещ към гората. Парапетът е изграден от същия материал, като е укрепен с кръстосани дебели клони. Просто, трайно и устойчиво!
dekorativen most gradina 17
Мостът от бамбук също е много интересен. Той подчертава източното излъчване на градината, в която е разположен. Такива варианти биха могли да имат въже вместо парапет, или то да присъства в декорацията на моста.

Желателно е, когато обмисляте проекта си да сте сигурни, че водата на езерото няма да дойде прекалено близо до моста. Ако то е изкуствено, направете го по-дълбоко, ако вече е налице, може да създадете достатъчно условия за регулиране на потока от вода.

Дали ще изберете малък или голям мост, той несъмнено ще е вашето любимо място за разходка в двора. Малките са по-скоро нещо като атрибут, около който се завихря останалото обзавеждане в градината.

Големите са все едно палуби в морето, откъдето можеш да се наслаждаваш на необятната красота на природата. Те умело се превръщат в зони за отдих, където биха могли да бъдат поставени маса и столове, да продължават с подходящи подови настилки, да си сложите шезлонгите и да събирате слънце. Оборудването на този кът е въпрос на въображение и според целите, за които бихте могли да го използвате.

Платформата на моста трябва да е от дървени дъски, които са гладки, но не се хлъзгат. Техните размери обикновено са 3-4 м дължина, 12-20 см широчина. Може да влязат в употреба и плочки от дърво – 45/60 см. Почиствайте редовно повърхността от налепи и водорасли.

Следвайте тези важни инструкции при изграждането на вашия декоративен мост:

1. Изравнете повърхността на земята, върху която ще се намира платформата. Може да я запълните със слой от около 5 см чакъл.

2. Подредете през 1.2 м бетонни блокчета, които да осигурят хоризонтална равнина за моста.

3. Боядисайте дървените части на структурата, за да я защитите от външните условия, а и да бъде красиво. След това ги положете като основа.

4. Между дъските трябва да има разстояние от 5-6 мм, за да може дъждовната вода да преминава през тях свободно и въздухът да ги суши бързо. Уверете се, че няма стърчащи гвоздеи или винтове.
dekorativen most gradina DIY 5

dekorativen most gradina DIY

dekorativen most gradina DIY 2

dekorativen most gradina DIY 3

dekorativen most gradina DIY 4
Когато с облекчение завършите отдавна мечтания декоративен мост в градината, вие сигурно няма да имате търпение да поканите и първите си гости. Не само те ще бъдат във възторг, а и вие, когато релаксирате на спокойствие в двора.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *