Декупаж на мебели за начинаещи

Декупаж на мебели за начинаещи

У дома сигурно имате мебели, които стоят захвърлени в някой ъгъл и ви се струват скучни, дайте им нов живот с декупаж

Ако имате скрин, който е изчистен като стил и не се отличава с нищо особено, може да го промените с помощта на декупаж. Мислите си, че като е ненатрапчив, може да пасне навсякъде, пък и не е нужно да изпъква на фона на останалия интериор. Времената обаче са други!

Модерно е да присъстват цветни акценти в дома, стига да имате усет да съчетавате детайлите. Вероятно креативната ви природа все пак иска да се изяви – така че, възползвайте се от възможността, бъдете различни!

Декупажът е достатъчно лесен метод за трансформиране на всичко остаряло и скучно. Техниката не изисква кой знае какви средства, а резултатите са живописни и зашеметяващи. Имате ли желание, даже да не сте майстор, ще се справите и ще сте доволни накрая.

Изберете си цвят и елементи, които ще присъстват върху бъдещия ви нов скрин. Може да решите той да бъде в унисон с атмосферата в Прованс, нещо което определено ще ви провокира да мечтаете ежедневно за лятото. Преценете дали повърхностите ще бъдат еднакво разкрасени, или ще търсите варианти за някакви комбинации. Важно е всичко да бъде хармонично, затова не прибързвайте със стъпките, обмислете добре проекта си.

Онлайн магазините предлагат богато разнообразие от хартия за декупаж. Снабдете се и с оризова хартия. Някои изображения биха могли да бъдат изрязани от списания, да използвате снимки или частично да налепите плота, а на другите места да обработите със специалната хартия.

Ако обаче решите да работите с платове, трябва да бъдете много внимателни – те имат необходимост от контраст (бяла основа), а може и да не се справите с целта, която сте си поставили. Салфетките също са капризни, въпреки че са доста популярни. С тях е пипкаво и се късат, което ще ви разочарова в процеса на изпълнение.
dekupaj
В описания пример фигурите са от оризова хартия, от декупажна и от старо писмо. Използвана е бяла повърхност (предварително боядисана), за да може да изпъкват пеперудите и цветята. Подготвяме основата с акрилна боя, а после състаряваме умишлено, за да се получи ефектно.
dekupaj 2
Това се получава чрез нанасянето на два слоя боя, а между тях шкурим на места, премахвайки част от нея. Взимаме восъчна свещ и драскаме с нея, за да не поеме там следващият слой боя. За начинаещи е трудно задание, затова може да го пропуснете, а и има различни варианти за състаряване на мебелите.
dekupaj 3
Подгответе изображенията, изрязвайки ги деликатно и точно по ръбовете. Ако са точно по контурите, се създава дисбаланс, затова оставете „въздух“. Може и да обгорите ръбовете им, което ще ги направи още по-впечатляващи.
dekupaj 4
За залепване използвайте PVA лепило, което е прозрачно и не оставя петна, когато изсъхне.
dekupaj 5
Помнете правилото – декупажната хартия може да се мокри повече, за да се получи добре, а при оризовата това не се налага.
dekupaj 6
Ако скринът ще се ползва в помещения, които са застрашени от влага, или пък планирате да го изкарате навън в градината, то купете яхтен лак за покритието му. Нужни са поне две ръце, а съхненето ще е бавно, но пък гарантирано ще защитите обновената си мебел.
Накрая полирайте с мека кърпа или гъба.
dekupaj 7
Сменете дръжките на чекмеджетата на скрина. Може да заложите на ретро модели от бронз, които не са толкова скъпи.

Ако ви останат малки фрагменти от работата по този скрин, може да ги добавите към масата, стола или друго обзавеждане, така че да се получи все едно са в комплект. Нека те да са фини акценти и да не се прекалява с декупажа.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *