Детска стая в спалнята

Детска стая в спалнята идеи

Ако се обособят грамотно зоните, може да съвместите детската стая с толкова лично помещение като спалнята на родителите

Днес е много трудно младо семейство да започне живота си в хубав, голям апартамент, който позволява на всеки негов член да има собствена стая. В повечето случаи двойките с деца се налага да се сместят в едностайни апартаменти. Тогава се налагат такива смели решения като съвместяване на спалнята с детска стая.
Подобно помещение изглежда неудобно, но всъщност всичко опира до грамотното разделяне на пространството, удобното обзавеждане и цветова схема на стаята.

Детска стая в спалнята идеи

Зониране на спалня с детска стая

Без рационално разделяне на пространството, подобно съвместяване няма как да се случи, особено в случаите, когато детето е тийнейджър и се нуждае от ясно обособен кът за живеене.

Независимо колко голямо е детето ви, неговият комфорт е приоритет! За да имате грамотно зониране може да използвате различни паравани, стелажи или дори – завеси. Важното е обектът, който разделя стаята да не създава впечатление за безпорядък и да не „краде” от пространството.

Следващото, което трябва да обмислите е интериорът. Минимализмът е най-подходящ за обзавеждане на спалнята, съчетана с детска стая: Колкото по-малко мебели, толкова по-лесно се възприема пространството.

Детска стая в спалнята идеи
Ето и останалите правила, които ще помогнат правилно да разпределите зоните:

Мебелите трябва да са подредени така че да поддържат впечатлението, че зоните са ясно обособени и изолирани една от друга.

Откажете се от ярки тапети с анимационни герои или рафтове с играчки в зоната на детската стая. Удобството на детето е най-важно, но то не се постига с натрапчив декор и мебел, която взима ценно пространство, без да има важна роля.

Използвайте дори осветлението, за да зонирате – в къта на ученика това може да са настолни лампи, до леглото на възрастните може да сложите абажури или подови лампи.

Детска стая в спалнята идеи

Цветът

Цветовата схема, в която е решено обзавеждането на подобна стая, трябва да се съобрази отново с детето. То има нужда от деликатни пастелни нюанси на стените, но мебелите, особено в неговата зона, трябва да са с тон по-тъмни от общата среда.

За да разделите детския кът от спалнята на възрастните, може да използвате различни фототапети, картини и плакати. Препоръката обаче е да не са твърде натрапчиви.

Детска стая в спалнята идеи

Мебели

Вече споменахме, че мебелите трябва да бъдат сведени до минимум , но не може и без тях. За всеобщо удобство се възползвайте от модерните дизайнерски решения, те. заложете на трансформери или поне такива, които са „2 в 1”.

Как да обособим детска стая в спалнята стъпка по стъпка?
Направете предварителен план на стаята – на хартия в мащаб или използвайте специализирана програма на компютъра. Маркирайте там вратите и прозорците – това ще ви бъде много полезно.

Детска стая в спалнята идеи
Очертайте на плана границата на спалнята и детската стая. Дизайнерите съветват да оставите частта с прозореца за детската стая.

Помислете къде и как ще се намира леглото на детето и вашето. Добре би било, ако имате бебе, да сложите креватчето възможно най-близко до родителите.

Детска стая в спалнята идеи
Опитайте се да спазите препоръката, която изисква в близост до леглото да има поне 70 сантиметра свободно пространство.
За да се разделят визуално спалнята и детската стая, леглата трябва да са разположени по различни начини: Например, ако детското легло е по протежение на стената, то леглото на родителя е перпендикулярно.

След като сте изпълнили намеренията си, погрижете се за декоративните елементи, които създават комфорт в стаята, но не забравяйте безопасността на детето. Не слагайте обемисти рамки, стенни лампи и т.н. на стената над леглото на бебето.

Детска стая в спалнята идеи
Ако изпитвате известни колебания за подобно решение, не се тревожете! Подобна комбинация в началото изглежда, че носи повече проблеми, отколкото удобство, но с внимателно планиране и търпение, комбинираната спалня с детска стая ще ви спести тревогите и притесненията от малкото жилище.
Детска стая в спалнята идеи

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *