Детска стая в стил Прованс: Романтика за малки принцове и принцеси

Детска стая в стил Прованс: Романтика за малки принцове и принцеси

Детската стая в провансалски стил ще направи невъзможното – ще провокира към покой и ще даде поле на въображението

Почитателите на стила Прованс обикновено имат най-романтичната спалня или кухня, която създава усещане за френския юг. Рядко обаче ще видите в домовете им стая, издържана в любимия интериор. Смятат стила за прекалено „кукленски”, особено, ако имат синове.

Всички те грешат много. Стилът Прованс може да зарадва и момче, а на практика върши невъзможното – дава усещане за покой и уют като едновременно подхранва въображението.
detska-staya_provans
Детската стая в стил Прованс, е точно поле за творчество. В нея ще пасне идеално „Зона за чай“ (където можете да поставите миниатюрна масичка и столове, а детето ще бъде домакин); „Библиотека“ (с много детска литература); Музикален кът (детето ще се научи да пее). Можете също така да построи подиум за танци или парти. С течение на времето, стопанинът на стаята ще започне да твори от пластилин, да рисува, да учи – обособете подходящи мебели в тази зона.

Характерно за провансалския стил е:

Светлата палитра на боята или тапетите за стени
Състарената мебел
Светли цветове на леглото, масичката, столовете и шкафчетата
Кована или резбована мебел
Флорални мотиви на текстила
Бродерии и дантели – тук, естествено ще сте пестеливи, ако имате момче
detska-staya_provans-2
Оттенъци в стил Прованс

Подчертано е използването на светлата палитра, на пастелни цветове, които могат дори визуално да изглеждат избледнели. Търсете бледо жълто, лавандула, бледо синьо, бледо розово, кремаво и бледо зелени тонове. Детската стая в стил Прованс за момичетата, която има изложение на юг, трябва да бъде изготвена в студени цветове (синьо, лавандула, розов), ако прозорците са обърнати към тъмната страна на къщата- цветовете по-добре е да са в лимон, жълто, зелено.
detska-staya_provans-4

Декорация

Ако залагате на цветния принт на пердетата, задължително стените трябва да са в един, пастелен тон. Много модерно и атрактивно изглежда една акцентна стена (обикновено – тази с таблата на леглото), която да облепите с тапет на цветя. Останалите три – просто боядисайте.
detska-staya_provans-5
Подът трябва да е със светъл ламинат или паркет. Децата прекарват много време на пода, затова се погрижете за надеждно отопление или поне дебела настилка. Таванът ще изглежда чудесно с декоративни греди, но най-актуалното решение са окачени тавани с атрактивни извивки.

Мебели

Детската мебел за провансалска стая трябва да са изработени от състарено или грубо дърво. Друг много атрактимен вариант е кованото желязо, но само, ако детето е голямо и ще знаете, че няма да се нарани.
detska-staya_provans-6
Самата мебел трябва да е в светли тонове, в идеалния случай – класическо бели. Таблата на леглото може да бъде украсена с цветя – като тези, които сте виждали в старите домове.

Задължително трябва да имате освен легло: масичка, нощно шкафче, скрин, бюро (дори – писалище). Замислете се за параван, ако разполагате с място. Малките момиченца обожават ниските дървени масички и столове, както и красиви къщи за кукли.
detska-staya_provans-8

Текстил и аксесоари

Наблегнахме на няколко пъти, че флоралните елементи са от първостепенно значение за оформяне на провансалския стил в детската стая. Пердетата, покривката на леглото и масичката, дори килимите могат да бъдат решени с цветни мотиви.
detska-staya_provans-9
Плетените кошове могат да поберат доволно количество играчки и са чудесно решение дори за небрежните момчета.

Пердетата, освен в цветя, трябва да са изработени от естествени тъкани – памук, коприна, лен.
detska-staya_provans-10
Момичешката стая обича воалите, дантелите, балдахина, както и меките възглавнички за декорация.

Осветителните тела най-добре е да са във форма на полюлеи от ковано желязо. Декоративни елементи могат да са не само цветя, но и птици.
detska-staya_provans-11
Детската стая в стил Прованс подхожда на романтични, мечтателни натури. В нея ще се чувстват като в сигурна прегръдка и ще развият вкус към красотата.
detska-staya_provans-20

detska-staya_provans-12

detska-staya_provans-14

detska-staya_provans-15

detska-staya_provans-16

detska-staya_provans-17

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *