Детска стая за двама: Съвети, които помагат да запазите мира между Него и Нея

Детска стая за момиче и момче

Обзавеждането на детска стая за момиче и момче е проблем, който изисква не само дизайнерски умения, но и стратегическо мислене

Всеки родител с опит ще ви разкаже, че детската стая в дома му прилича на бойно поле, независимо от взаимната любов между обитателите му. Проблемите, които възникват заради разликата във възрастта (височината, килограмите и възможността да събориш конкурента), са нищо пред тези – заради разликата в пола.

Да, не е удобно да караш да живеят в една детска стая момиче и момче, но понякога това е неизбежно. Не гледайте на това като бедствие, въпреки алармата, която се налага да понасяте. Това ще създаде страхотна връзка между брата и сестрата.

Никога няма да ги е страх от чудовища, вампири или извънземни, защото ще си имат компания. Могат и да си играят заедно, когато обявят примирие.

С наша помощ ще успеете да превърнете своята детска стая в красиво и удобно помещение с интериор, който предполага удобство в почивката, спокойствие в ученето и забавление в игрите.

1. Осигуряване на възможност за изолиране на децата от едно от друго
detska staya izolirane
Дори и най-близките хора понякога се нуждаят от уединение, особено – момче и момиче на различна възраст или в юношеството. Как може поне частично да реализира мечтата детето да има собствената стая? Това може да стане чрез:
detska staya izolirane 2
Балдахин и по-добре – плътни завеси по периметъра на легло;
Мебели, а именно – стелажи или шкафове между леглата;
Пердета или плъзгащата се врата в средата на стаята;
С помощта на параван;
Фалшива стена, като гипсокартон, например.

Тези методи за разделяне на пространството са добри, защото позволяват на децата да си вършат работата, без да се нарушават спокойствието едно на друго. Например, ако някой иска да чете преди лягане, завесата или преградата няма да позволи на светлината от лампата да пречи на съня на другя.

2. Функционални легла

Леглото е най-важната, тежка и обемна мебел в детската стая. Ако няма вариант да подредите две, най-добре заложете на функционални модули като:
detska staya funkcionalni 5
Двуетажни легла – почти единственият вариант за малки помещения.
detska staya funkcionalni 4
Система за спане и учене – тези легла макар тромави, но пестят място за съхранение на вещите, дават пространство за учене и дори освобождават площ за всяко дете. Гледайте на това като на стая в стая.
detska staya funkcionalni 3
Дивани, канапета и легла с отделения за съхранение на неща, които се поставят под леглото. Между другото, и легла двуетажните легла също е по-добре да изберете с чекмеджета.
detska staya funkcionalni 2
Леглата, които могат да бъде удължени с израстването на детето – те са чудесни, до момента, в който детето не престане да е такова.

Забележка: Ако искате интериора на стаята да внушава чувство за ред, мебелите трябва да са или и от една и съща серия или просто да си приличат.

Ако е възможно, леглата трябва да са според индивидуалните размери – това ще ви помогне да спестите място.

3. Изберете точния интериор за детска стая – Да се подчертае разликата в интересите и пола или да се оформи неутрален дизайн?
detska staya vid interior 2
Ако търсите универсална декорация, че да се харесва и на момчето и на момичето, но без акцент върху разликата между половете – този метод е за предпочитане, ако скоро там ще живее само един човек или децата имат значителна разлика във възрастта.
detska staya vid interior
4. Цветът – най-важният метод за зониране на интериора
detska staya zaedno
Боята е най-лесният начин да се даде на всяко дете лично пространство в обща стая. Освен това, тя може да помогне и на организацията на помещението. Например, ако се оцветят кутиите за съхранение на играчки, в розови и сини тонове, това ще направи процеса на почистване по-интересен.
detska staya cvyat razlika
Традиционната гама не е единственият вариант!

За идентифициране на момиче – жълто, оранжево, корал, червено, лилаво, сметана, синьо и лилаво нюанси;

За идентифициране на момче – синьо, зелено, тюркоаз, кафяво, сиво, черно, кафяво.

5. Кое ни свързва?
detska staya obshto 2
Важно е двете „територии“ да се комбинират помежду си и да имат нещо общо. Например, можете да подредите стаята в еднакви мебели, но в различен цвят, или да сложете спално бельо с една картина, но различни цветове, а стените да боядисате с цветни ивици.
detska staya obshto
6. Конкретно това легло
detska staya lichno leglo 2
Оформянето на легла в интериора на детската стая за деца от различен поле, изисква специално внимание. В крайна сметка, дори и най-обикновена стая може да бъде лесно променена с правилните леглата и пространството около тях. Ето някои идеи, които можете да вземете под внимание:
detska staya razlika pol 2
Над всяко легло да висят декоративни букви или имената на собствениците им;
Покрийте спално бельо в различни цветове и дизайн (в цветовете, които сте избрали предварително);
Подредете легло таблата момичета по-артистично и елегантно;
За дъщерята, можете да изберете елегантно нощно шкафче, и за сина си – минималистично;
Украсете стената над всяко легло с някаква специална, лична украса;
Стелките близо до леглата на децата също могат да бъдат различни.

7. Място за игра
detska staya zaedno 3
Зоната за игра трябва да бъде такова, че да се даде възможност на децата да играят в него заедно. Например, можете да поставите палатка, детска кухня, маса за игри или чертожната дъска. Мястото за игри може да бъде маркирано с килим.

8. Обърнете внимание на разположението на учебните маси

В идеалния случай, в стая за двама ученици трябва да има две места за обучение или направо бюра.
detska staya funkcionalni
Те могат да бъдат поставени отделно по права линия или в L-образна форма.
Масата може да бъде една, но достатъчно голяма и за двамата.
За да не си пречат или разсейват, бюрата или масите също могат да бъдат изолирани с помощта на мини-настолни или стелажни рафтове.
Говорейки на рафтове и стелажи – разбира се, всяко дете трябва да разполага с лично пространство за съхранение на ученически пособия, но библиотеката нй-добре е да е обща.
detska staya zaedno 2

9. Локалното осветление

В общата стая за деца от различен пол изкуственото осветление трябва да бъде такова, че да се даде възможност на децата да се включат светлината само на едно място. Например, ако едното трябва да става рано, неговата лампа трябва да му помогне да се събере нещата си без да се нарушава почивката другото.

Това са местата, където трябва да се постави на осветлението или лампите:

Над всяко легло
На бюрото на всяко дете
Над нощното шкафче/тоалетка до тях.

Обзавеждането на детска стая за момиче и момче изглежда трудно и неудобно, но умелото балансиране и индивидуален подход към всяко се отблагодарява във времето. Мислете на тази задача като в инвестиция във взаимната любов на брата и сестрата!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *