Детска стая за трима – как да подредим леглата и още идеи в името на общия комфорт

Детска стая за трима – как да подредим леглата и още идеи в името на общия комфорт

Да обособиш детска стая за трима изисква не само да имате око на дизайнер и финансови средства – трябва да мислите като военачалник

Ако имате три деца у дома имате тройна радост, но и огромно предизвикателство. Повечето хора имат на разположение едно помещение, в което да ги настанят и ето ти следващата тежка задача. Как да настаните трима в една детска стая?! Как да гарантирате спокойствието на колектива, пространство за учене, удобство за игра и място за пълноценна почивка?! Ами ако децата са разнополови?!

Предизвикателството е огромно, но решение винаги има. Да започнем стъпка по стъпка:

Неутрален нюанс на основния цвят

За да сте спокойни, че ще постъпите с вкус, независимо от техния пол, възраст и вкус, най-добре е да заложите на „полово неутралните” цветове. За стените можете да използвате нюанси на бяло, светло сиво, бежово, светло зелено и кремаво жълто, но акцентите в интериора (завеси, постелки, килими и др.) могат да бъдат светли, но все пак подходящи за момче и момиче – жълто, оранжево, зелено, червено.
Три легла в една детска стая
Заложете на универсални щампи и рисунки. Ако децата имат голяма разлика във възрастта, желателно е неща като тапети, завеси, покривки и т.н. да са с универсални щампи и рисунки. Не може в стая с тийнейджър и две деца в предучилищна, да има тапети с герои от бебешка анимация!

Малката стая трябва да е в светли цветове

Ако стаята е малка, стените, подовете, мебелите и завесите по-добре е да са декорирани в светли цветове, и само неща като спално бельо, възглавници, килими да са ярки. Това решение визуално ще увеличи пространството, ще я направи по-лека и ще балансира изобилието от цветни играчки, книги, дрехи и други детски неща.
Три легла в една детска стая
Придържайте се към единна тема в дизайна

С три деца от различен пол е трудно да изберете класически стил като Шеби шик, Прованс или Ампир. В крайна сметка, създавайки ги, трябва да спазвате много правила, внимание към детайла, изобилие от декор и скъпи материали, които децата да умеят да пазят. Много по-подходящи за детска стая са съвременните стилове като минимализъм или скандинавски.

Ако са на една и съща възраст, можете да създадете тематичен дизайн по любима за тях тема – комикс, цирк, зоопарк, пътуване, музика.
Три легла в една детска стая
Избирайте надеждни материали за настилките

Основният критерий при избора на довършителни материали за стаята на 3 деца е тяхната издръжливост и простота на поддръжка. В края на краищата подът, таванът и стените трябва да издържат на тройно натоварване под формата на шум, борба, автомобилни състезания, удаи с топки и дори – рисуване с флумастер.

Вместо матова боя, изберете полу-гланц, не хартиени тапети, а нетъкани. Хлъзгавият и крехък ламинат, който освен всичко събира и прах, трябва да се замени с корк, дъски или линолеум.
Три легла в една детска стая

Как да изберем и поставим три легла в една спалня?

Чудесно е, ако в стаята има достатъчно място за три единични легла или дивани. В края на краищата, това е много по-безопасно и по-удобно и може да сложите едно нощно шкафче и да използвате мястото под леглото за съхранение.

Единичните легла могат да бъдат разположени едно срещу друго, в един или два реда, Г- или П-образни, в зависимост от размера, формата и разположението на помещението.

Обикновено обаче няма толкова място в детската стая и трябва да подходите истински креативно като използвате легла на етажи, легла с учебна зона, чердак или каквото там ви хрумне, за пълно използване на пространството. Обърнете внимание на полифункционалните легла, с вградени чекмеджета или рафтове за съхранение, с осветление и парапети по стълбите, с регулируема дължина на рамката.

Все пак трябва да запомните! Имайте предвид, че деца на поне 6 години могат да спят на „втория етаж”.
Три легла в една детска стая

Три легла в една детска стая

Три легла в една детска стая

Три легла в една детска стая

Три легла в една детска стая
Използвайте нестандартни решения за подреждане на местата за учене

В идеалния случай в общата детската стая трябва да има три учебни места, но ако площта й е малка, тогава търсете начин за решаването на проблема:

Детска стая за три деца
Детска стая за три деца

Поставете само две бюра или една двойна маса. Опции за подреждане на мебели: в един ред, обратно едно към друго, едно срещу друго или дори на различни места.

Ако стаята е много малка, тогава е напълно възможно да се сложи само една маса. В този случай ще трябва да си купите стол с лесно променяща се височина и да подредите три места за съхраняване на учебни помагала. Използвайте ъглови модели, за да спестите място. Освен това винаги може да обособите учебен кът в кухнята или хола за дете, което има нужда да се отдели от останалите.

Много смело, но и практично е да използвате окачени стойки, вместо бюра. Място за учениците винаги ще има, без бюрата да завземат територията за игра.
Три легла в една детска стая

Три легла в една детска стая

Три легла в една детска стая


Място за съхранение

Ако леглата на децата нямат вградени чекмеджета под матрака, можете просто да си купите кутии за съхранение. Облеклата извън сезона, постелките и играчките лесно ще се сгъват и прибират. Ако има място в детската ви стая за гардероб и библиотеката – трите ви деца могат да я поделят с ваша помощ и разпределение.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *