Дизайн на балкон с цветя: Подходящи видове, съчетания и оформяне на саксийните растения

Дизайн на балкон с цветя: Подходящи видове, съчетания и оформяне на саксийните растения

Подреждането на балкон с цветя изисква внимание и подготовка както всяко оформление в дома

Цветя на балкона са най-традиционния, достъпен и предлагащ безкрайни възможности начин за украса на всеки дом. Със саксийни растения можем да оформите елегантно всяко помещение, но терасата би могло да стане истински оазис от зеленина. Това ще достави радост не само на човека, който ги отглежда, но и на преминаващите. Зеленина на терасата е едно от малкото неща, които могат да създадат атмосфера и красота на студените жилищни блокове.

Вече знаете какви държачи да изберете и дори какви цветя на балкона да посадите, ако той е слънчев. В този материал ще ви предложим още полезна информация – за всеки тип разположение, техните съчетания и дори дизайнерски идеи за подреждането им.

Цветя на балкона, според разположението му

За да растат саксийните растения и да радват окото, е необходимо да им се осигурят най-удобните климатични условия. Първото, естествено, е да съобразим разположението на балкона, терасата, лоджията.

Северната страна е по-подходяща за растения, които обичат сянка и частична сянка. Но ако решите да украсите балкона с такива цветя, тогава трябва се поливат редовно. Те няма да се нуждаят от допълнителни торове, така че няма смисъл да ги складирате. Идеални цветя са лалета, циклама и теменуга.

Ако балконът ви гледа към слънчевата страна (южно изложение), тогава можете да насадите любимия ни и непретенциозен здравец. Това растение не изисква постоянно поливане и не се страхува от излагане на слънчева светлина, а освен това носи щастие и гони негативната енергия, според предците ни. Мушкатото също цъфти при такива условия. Заложете на петуния, невен, флокс и дори тютюн. Ако искате да декорирате балкона си по оригинален начин, можете да се обърнете към луксозната ипомея. В слънчев ден, ако я подредите като навес, ще създаде приятна сянка.

Ако балконът ви „гледа” на изток или запад, можете лесно да построите ароматна цветна градина на неговата територия, защото растенията ще се отглеждат в меки и нежни условия. На тези балкони ще цъфтят различни видове цветя като мини рози, цветни лалета и фрезии.

Можете също да украсите кътчето с красиви хортензии, които ще цъфтят в ярки цветове през летния сезон. Те не трябва да се поливат обилно. Нуждаят се от умерена светлина. Друга великолепна украса ще се получи от подредени туфи с маргаритки. Пикът на цъфтеж на тези растения се среща през пролетта и първата половина на лятото, но не забравяйте да ги поливате редовно, тъй като те трябва да растат във влажна почва.

За западните балкони и лоджии изберете мини рози, хортензии и традесканции в малки висящи саксии. Атрактивно решение са и астрите и лалетата. Такъв разнообразие от сортове ще ви позволи да имате саксии, които ще се развият и цъфнат по различно време, с различна височина. Имайте предвид, че най-хармонично на балконите изглеждат ниските растения.
Дизайн на балкон с цветя: Подходящи видове, съчетания и оформяне на саксийните растения
Съчетания на саксийни цветя на балкона

Не само разположението на балкона е от значение при избора на саксийни растения. Многообразието е нещо страхотно, но може да се окаже фатално за намерението да си организирате райско кътче в апартамента. Важно е цветята да се съчетават добре, за да носят радост.

Често хората избират монохромна композиция, съставена от различни сортове растения. По-добре е да изберете такива растения, които се различават по между си в нюансите. Важна роля играе формата на пъпките и техните очертания. Например, можете да комбинирате обикновен здравец, петуния, върбинка и низ в една голяма саксия.

Ансамбъл от оранжеви тонове ще има положителен ефект върху настроението ви. Можете да поставите диморфотека на гърба на саксията, санвиталия в центъра (трябва да го поставите по-близо до предния ръб), и млечка в дясно и ляво от него.

Интересен и колоритен букет може да бъде създаден от различни цветове, съчетани един с друг.

Ако съобразявате височината на растенията, трябва да оформите каскада, т.е. като фон се ползват високи екземпляри, а отпред – ниски. Ако ансамбълът е симетричен, тогава е възможно да се постави едно високо цвете в централната част и да се засадят други растения от двете страни.

Можете да комбинирате цветя от един и същи вид, но от различни сортове. Латинките има богатство от подвидове, което ще ви накара да се усмихвате широко!

Изборът на подходящ съд влияе не само върху размера и цвета на растенията, но и върху индивидуалните характеристики на структурата на корена.

Керамичните саксии имат положителен ефект върху вентилацията на почвата. Но те не трябва да се използват, ако искате да поставите растенията на твърде открити повърхности. Това може да ги накара да се разболеят и увехнат.

На южен балкон през летния сезон си заслужава да се поставят светли саксии, за да не се нагрява кореновата система. По-тъмните кашпи и саксии са за северното изложение.

В една голяма кутия можете да поставите едно обемно цвете или множество малки цветя.

Дизайн на цветята в зависимост от големината на площадката
По същия начин можете да зададете стил на балкона с помощта на растения, мебели и декор. Това може да бъде хармоничен ансамбъл, съставен от цъфтящи кактуси и сукуленти, както и многоцветни текстилни пана или килимчета. Този мексикански стил ще изглежда ефектно на малък балкон.

Не претоварвайте компактната тераса с много големи цветя и широки саксии. Това може да доведе до визуално намаляване на пространството, особено ако растенията имат тъмни цветове.

За по-просторни балкони и лоджии може да заложите не само на саксии, но и рафтове с цветя. Препоръчват се да се отнасят за по-големи и по-светли образци.

На голяма тераса ще изглежда красиво да подредите диван или стол към която има подходяща масичка за кафе. Големи цветя в наситени тонове се съчетават добре с тези мебели.

Решения за външната страна на балкона

За декорация на външната страна на балкона обемни саксии за цветя ще са идеални. Те могат да бъдат с различни размери, от миниатюрни до големи, но задължително подходящи за окачване с държач.

С помощта на такива декоративни елементи можете красиво да украсите всеки балкон: от ковано желязо, дървен или PVC.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *