Дизайн на коридора: Особености и секрети в оформянето му

Идеи за обзавеждане на коридор и антре

Антрето и коридора са малки, но изключително важни помещения, които изискват внимателно обзавеждане

Театърът започва с фоайе и гардеробна, а домът ви – с антрето и коридора. За съжаление, интериорният им дизайн често не прави правилно. Ремонтът на помещенията се извършва, както се случи, ако може – да се слее с общия фон. Но точно тези няколко квадрата, всъщност, са вашата визитна картичка и според ситуацията, гостите ще създадат първото си впечатление от къщата.

Коридорът и антрето трябва да се разглеждат като отделно пространство. Заслужава си да украсите интериора на тези помещение с достойнство, превръщайки входа на къщата не е просто стая с закачалка, а в индивидуален проект. Как да направите това? Прочетете по-долу!

Важни правила за оформяне дизайна на коридора:

В коридора е необходимо:

– Да нанесете светло покритие. Това визуално прави пространството по-широко и по-просторно. Присъствието на контрасти е приемливо;

– Да използват огледални повърхности – те също визуално ще разширят коридора и освен това ще помогнат да се подготвите за работа;

– Сложете диван или поне табуретка (в случай, че мястото позволява, ще ви помогне за по-голям комфорт за смяна на обувките);

– Желателно е да се осигури място за обувки, ключове, чадъри, шапки, чанти, и, разбира се, за облекло (това може да бъде един рафт, шкаф или гардероб);

– Необходимо е да се използват допълнителни източници на осветление (прожектори, LED осветление).


Ако в къщата има деца, уверете се, че има къде да сложат дрехите си (прикрепете ниски закачалки), поставете раница, скрийте велосипеда (за тази функция са чудесни малките килери или специални зони вътре в отделението за дрехи).

Дизайнът на входа и коридорите на къщата и апартамента обикновено са взаимосвързани, защото тези стаи са наблизо и като правило се използват общи цветове, стилове, материали, които се проследяват в интериора.

Първо, трябва да помислите за функционалността на междинното пространство – дали коридорът ще има допълнителни функции, като например складово помещение или малка зона за почивка. Или може би искате да организирате художествена или фото галерия на стената на коридора (това е отлична възможност за проектиране на дълги и тесни коридори). При всички, дори и в най-тесните коридори такива идеи са напълно осъществими!


Стилове за обзавеждане на коридор

Някой харесва, когато коридорът е направен минимализъм. Няма нищо излишно в него. Огледалото стои на пода. В ъгъла – няколко рафта за обувки и закачалка за връхни дрехи. Някой подрежда в коридора изящен интериор, в който е цялата къща.

Най-често интериорът на коридора е разработен в общ стил с останалата част на дома. Има нещо общо (например с цвят, текстура или детайли) с други стаи.

Още важни моменти в изработката на интериора на коридора
– формата и площта на антрето и коридора (най-често е необходимо да се предвиди проектирането на малко антре и дълъг тесен коридор, като за всеки случай се предлагат решения, които позволяват визуално разширяване на пространството, например популярна употреба на огледала и играещи цветни контрасти);

– местоположението на коридора – независимо дали става въпрос за разходна площ или заградена от останалата част от стаята;

– Има ли отделни килер или гардеробна в къщата, където можете да подредите някои от външните дрехи и обувки или ще трябва да отделите място точно в коридора за това?


Модната тенденция – вместо шкаф с плъзгащи се врати, да се оборудва на съблекалня. Във вътрешността на коридора осигурете място, където можете да сложите ключовете, вестниците, да поставите чанта.


Варианти за проектиране на стени:

Напоследък една доста обичайна техника за декориране на стени в коридора е зидарията. С това се характеризира стил лофт, но и естествено изглежда във всеки друг стил.

Стенните панели са буквално създадени за облицовка на коридора, лесни за използване, лесни за инсталиране и подмяна. Вариантите на стенните панели от цветна скала до текстура са разнообразни и можете да изберете варианти за всеки стил. Разположени хоризонтално, могат визуално да разширят пространството и вертикално – „да повдигнете тавана“. Ако искате да акцентирате върху една от стените, то тогава е добре да се използват релефни или 3D панел, тъй като повърхността на такава облицовка не се нуждае от допълнителен декор, а самата привлича окото.

Не отстъпват по популярност и тапетите. Днес имаме огромен избор както на цветови решения, така и на текстурирани технологии. Тази опция е идеална за всяка стилистична тенденция, независимо дали е модерн или кънтри.

Също така отличен вариант е декоративната мазилка.


Под

Желателно е за дизайна на коридора и антрето да се изберат най-трайните материали, тъй като те са стаи с голям трафик. И това, преди всичко, се отнася до подовите настилки – подът в коридора е постоянно изложен на влага, така че материалите за неговото завършване трябва да отговарят на най-високите изисквания за качество, здравина и устойчивост на влага. Заложете на линолеум, гранит. В коридора се допуска качествено ламиниране или паркет.


Украса

Възможно е да се украсят стените в коридора и антрето с рафтове с осветление за поставяне върху тях на всички видове фигурки, кутии, свещи, книги. Подходящо е да се монтират в коридорите системи за съхранение. Такива системи могат да бъдат отворени или скрити от любопитни очи в ниши и шкафове. Популярната техника е живопис в лаконична рамка. Важно е обаче да не прекалявате!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *