Дизайн на малка баня, в която няма тоалетна

Обзавеждане на малка баня без тоалетна

По-добре е да имате малка баня, отколкото по-голяма, но непрактична за семейство с повече членове

В старото строителство, а оказва се и днес – много се харесва разделянето на мокрото помещение. Вместо голяма, хората предпочитат малка баня и тоалетна в съседство. Това е изключително практично решение за хора със семейство – никой никого не притеснява сутрин или вечер, поддържането е по-лесно и предлага интересни дизайнерски решения.

malka-banya-bez-toaletna-12
Особености на баня без тоалетна

Комуникации – Обикновено тръбите се поставят в една от стените, така че мивката и крановете, както и канала на ваната трябва да бъдат разположени по съответствие. Ако има нужда от друго подреждане на санитарните изделия, собственикът ще трябва да сложи тръби за пренос.

Формата на помещението – Малките бани са квадратни и правоъгълни. Вторият тип е по-удобна и дава възможност за различни дизайнерски решения. Въпреки това, с квадратна стая може и трябва да се работи, за да се достигне необходимото ниво на комфорта.
malka-banya-bez-toaletna-11
Височина на тавана – Тя е стандартна в целия апартамент, обаче, в една малка стая таваните изглеждат по-ниски и причиняват психологически дискомфорт. Окачен таван с лампи със зле замислена инсталация е в състояние да влоши положението.

Как да визуално да уголемим размера на банята?

Съществуват редица техники, които са в състояние да коригират визуално ситуацията и да направят дори една много малка баня без тоалетна да изглежда просторна:
malka-banya-bez-toaletna-10
Разширяване на стената е възможно с помощта на правоъгълни плочки, поставени хоризонтално – Поставят се на късата стена. Релефното покритие може да засили ефекта. Ако стените са боядисани, с помощта на боя направете и тънки хоризонтални ивици по протежение на късата стена.

Също така, за да се увеличи визуално пространството, една от стените може да се направи в ярко контрастни геометрични рисунки, а останалите – в светли пастелни тонове.
malka-banya-bez-toaletna-9
С помощта на огледала или каквито и да е отразяващи повърхности могат да се разширят границите на пространството. За да направите това, сложете огледалото на цялата стена или на части от нея – колкото по-високо, толкова по-добре.

Огледална повърхност може да бъде и окачения таван, ако има лъскава повърхност. Най-добре е да е в светъл цвят. Ако намерите начин да бъде украсен с рисунки на малки облаци, би било страхотно. Това действа и много успокояващо.
malka-banya-bez-toaletna-8
За да се промени обема на квадратна стая, японските дизайнери използват прави линии и геометрични форми. Това не се отнася само до плочките, но и за санитарния фаянс и дори – мебелите.

Дори и една малка стая се нуждае от зониране. Това не само увеличава визуално пространството, но и го прави по-удобно. Например, вана или душ кабина може да се отдели от останалата част на помещението с помощта на стъклени панели или блокове. Тези панели позволяват да се създаде душ кабини с произволна форма и размери. Така се спести пространство в стаята, както и парите, похарчени за закупуване на скъпо оборудване.
malka-banya-bez-toaletna-7
Сложете плочки на пода, но не с малки размери – колкото повече фуги ви се набиват в очите, толкова по-тясно ще ви е.

Фината мозайка в интериора трябва да бъде разположена на малка площ – за да се украси една от стените, или отделен участък.
malka-banya-bez-toaletna-6
И тук важи правилото, че тъмните цветове намаляват, а светлите увеличават визуално пространството. Имайте предвид обаче, че това за отнася за топлите цветове. Пастелните и матовите трябва да се избягват.

Матираните повърхности изглеждат луксозно, но най-добре е да се редуват с лъскави.
malka-banya-bez-toaletna-2
Мебели за малка баня без тоалетна

Много трябва да се внимава в обзавеждането на малка баня. От една страна нямате пространство, от друга страна – порядъкът е особено важен.
malka-banya-bez-toaletna
Изберете си висок шкаф с малка ширина – в него може да поберете всичко – от бяла козметика, през допълнителни кърпи, до препарати за почистване. Не заема място и се разполага обичайно до мивката. Ако му сложите стъклени врати, ще изглежда най-добре, почти безтегловно, макар че трябва да внимавате при чистенето.

Обмислете вариант за шкаф с огледални врати. Стои също много добре, отразява светлината и озарява с блясък.

В допълнение към огледалото, можете да използвате други малки стенни шкафове или рафтове, които са поставени на нивото на очите и не заемат много място.

Санитарен фаянс за малка баня без тоалетна

Избирайте всичко, което ви трябва в малки размери, но с голяма функционалност. Най-добрият вариант би бил овални или правоъгълни продукти, които са компактно разположени по протежение на стената. Трябват ви мивка, вана и биде, без масивна основа, за да не изглеждат тежко.

Мивката, която може да се монтира на стойка, е най-подходяща. По този начин може да се сложи допълнителен шкаф, без да губи ценното пространство на една малка баня без тоалетна.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *