Дизайн на наистина малки бани: 5 прости съвета и 20 невероятни примера

Идеи за малки бани

Да имате малка баня означава, че има голяма провокация пред дизайнерския ви гений – да поберете всичко, което ви е нужно и да бъде елегантно

Банята отдавна е престанала да бъде онова „нежилищно пространство”, което свързвате с хигиената и прането, а и не изисква специално внимание, освен редовното почистване. Днес е необходимо там да създадете такъв дизайн, че да си осигурите атмосфера на отдих и почивка, един вид домашен СПА център. Там ще се отпуснете след натоварения работен ден и стреса от трафика, но какво да правите, ако имате малка баня?!

Струва ви се, че не може да имате усещане за удобство и лукс с тези малки квадрати, които се предлагат в апартаментите ново строителсто. Искат ви се последен модел мебели за баня и санитарен фаянс, а място – никакво. Не се тревожете! Винаги има решение за всеки дизайнерски проблем!

Вярно, ще се наложи да приложите някои хитринки при обзавеждането на мокрото помещение, но накрая ще получите цялото удобство, което търсите, без да се налага да разширявате нищо. Освен съвети, за доказателство сме ви приложили снимките на някои наистина малки бани, които ще впечатлят всички, които смятат, че имат нужда от пространство, за да им е красиво и удобно.

За да направите една малка баня модерна, красива и просторна визуално, трябва да изберете:

1. Правилното осветление

Комбинирайте няколко различни източника на светлина, допълнете основната лампа на тавана (между другото, защо да не окачите красив полилей?) с няколко точкови светлинни източника. Добър вариант би било огледало с вградени светлини или цветни LED ленти, които могат да се променят в зависимост от настроението ви.
Осветление за малка баня
Огледалните повърхности са допълнителен бонус – то отразяват светлината и помещението добива бляскав вид и широта. Огледални плочки, огледални повърхности на шкафчетата или просто голямо огледало изискват поддържане, не ефектът им е „Еха”!

2. Много удобни системи за съхранение

Безпорядък и немарливост са двата големи „врага” на малките помещения. Всеки захвърлен предмет тук веднага хваща окото и разваля цялото впечатление от интериора. Ето защо е много важно да организирате внимателно системите за съхранение. Шкафове, открити лавици, чекмедженца и кошове – всичко това ще помогне да се запази помещението чисто и подредено.
Системи за съхранение в малки бани

Системи за съхранение в малки бани
Ако в стаята има достатъчно място, съветваме ви да поставите малка маса: не е трудно да подредите красиво тоалетни принадлежности по нея и дори саксия с влаголюбиво цвете. Ако има малко място, вашата опция е декоративна стълбица. Облегната на стена, тя не заема ценни квадратни метра. Върху нея можете да окачите кърпи, халати или кимоно, както и да поставите декоративни растения.

3. Красота по стените

Репродукции на интересни картини, съобразени с всеобщия колорит, ще отвлекат вниманието от мащаба на помещението. Ще говорят за артистичен вкус и ще придадат приятна атмосфера.
Фототапети за малка баня идеи
Много атрактивно ще изглежда внимателно подбрания фототапет, който ще увеличи визуално пространството в малката баня.

4. Компактни, удобни и асиметрични елементи от санитарната керамика
Санитарен фаянс за малки бани

Санитарен фаянс за малки бани

Санитарен фаянс за малки бани
В интерес на минимализма се произвеждат все по-компактни керамични изделия. Те са достатъчно качествени и функционални, не заемат място и изглеждат наистина атрактивно.

5. Повече светли цветове

В името на визуалното ви усещане за пространство, съветваме да наблегнете на светлите тонове при избора на боя за стените и елементите на обзавеждането. Разбира се, тъмното не е забранено, но е по-подходящо за акценти.
Идеи за малки бани
Не се поддавайте на импулса да решите всичко в бяло. Прекрасно млечно бежово, топло жълто, деликатно розово ще дадат визуално усещане за простор във всяка малка баня.
Идеи за малка баня съвети

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *