Дизайнът на балкона, който го превръща в допълнителна стая

Дизайна на балкона, който го превръща в допълнителна стая

Балконът не е просто място за пушене, простиране и съхранение на зимнина. Лесно може да бъде превърнат в елегантно помещение

Балконът е почти задължителна част от апартамента и е важно да се използва компетентно и функционално. Не винаги е подходящо да служи само за съхранение на ненужни неща, особено ако домът ви е с малка квадратура. Много по-практично е да се организира така, че да стилово продължение на апартамента и дори своеобразна стая. За целта изобщо не е необходимо да се съборят стени и да се прави цялостно преустройство.

Дизайна на балкона, който го превръща в допълнителна стая
Как компетентно да подходите към ремонта на балкон

Преди да направите ремонт, първо трябва да създадете проект за балкон или лоджия и да решите каква функция ще изпълнява в дома ви. Във всеки случай трябва да сте подготвени за факта, че ремонтите са трудоемък процес, особено ако се налага преустройство и разрушаване на стени.

Дизайна на балкона, който го превръща в допълнителна стая
Важно! Ако се планира основен ремонт, включващ рушене на стени, преди да започнете работа, трябва да получите разрешение за този вид ремонт от специализираните служби. В противен случай в бъдеще могат да възникнат проблеми с регистрацията на недвижими имоти и дори до понесете наказателна отговорност.

Ако балконът няма голяма площ и имате известни умения в областта на строителството, ремонтът може да се извърши самостоятелно. Ако обмисляте по- мащабна работа, най-добре е да отстъпите ремонта на професионалистите. Понякога, преди да започнете ремонти, е необходимо да демонтирате старото покритие и дървените прозорци с двоен стъклопакет. При всички случаи, когато декорирате лоджия или балкон, ще трябва направите:

остъкляване, ако балконът е отворен;
декорация на стени и тавани;
полагане на настилка, може да се наложи да повдигнете височината на пода;
организация на отоплението;
външна и вътрешна изолация на помещенията.

Материалите, които ще бъдат използвани за обновяването, трябва да са устойчиви на избледняване и висока влажност, особено за довършване на външната стена. Ако балконът отвън е изолиран с надежден пенопласт и остъклен с двоен стъклопакет, тогава вероятността от температурни разлики вътре в помещението е значително намалена.

Дизайна на балкона, който го превръща в допълнителна стая
Покритие за стените

Когато избирате материали за декорация на стени, трябва да инвестирате в такива, които ви позволяват бързо и лесно да направите монтаж и са устойчиви на температури. Най-често за декорация на стени се залага на PVC панели, които са лесни за поставяне и са лесни за поддръжка. Често на снимката на дизайни на балкони и лоджии можете да видите стени, облицовани с МДФ.

Материалът е евтин и това го прави популярен. Възможно е да изберете опции, имитиращи текстурата на дърво, което ще изглежда красиво в интериора на балкона.

Най-екологичният, но скъп материал е облицовката от масивно дърво, която се характеризира със способността да задържа добре топлината. Особено важно е да използвате такъв материал, ако планирате да направите балкона продължение на детската стая.

Ако балконът или лоджията се характеризират със студени неравномерни вътрешни стени, тогава за тяхното подравняване и допълнителна изолация се препоръчва да се използват листове за гипсокартон, които трябва да бъдат монтирани върху алуминиев профил. Тогава листовете могат да бъдат боядисани или покрити с тапет по желание. Този метод на довършителни работи не трябва да се използва при малки балкони, тъй като профилът от гипсокартон ще отнеме най-малко 10 см от всяка стена от района.
Дизайна на балкона, който го превръща в допълнителна стая

Покритие за тавана на балкона

Ако планирате да организирате дизайн на балкон отворен тип в апартамента, тогава е по-добре да поставите покритие на пода, устойчиво на значителни температурни разлики и висока влажност. Най-практичните е да изберете керамични плочки или да поставите порцеланови каменни изделия. Такъв под е лесен за поддръжка, характеризира се с издръжливост и устойчивост на различни механични влияния.

Когато планирате да комбинирате стая с балкон, интериорният дизайн включва използването на по-топли опции за подови настилки. Най-евтиният материал е линолеумът, но в този случай се препоръчва да изберете такъв със слой изолация. Можете да направите красива лоджия или балкон, като поставите дървени панели на пода, но подът трябва да е в хармония със стените.

Боядисването е чудесно решение за довършителните дейности. За да направите това, трябва внимателно да измажете повърхността или да нанесете боя с текстуриран валяк, който ще покрие повечето нередности. Ако таванът е плосък, а самият балкон е направен в минималистичен стил, можете просто да го избелите.

При желание се изпълнява окачен или таван от гипсокартон, като в този случай ще бъде по-лесно да сложите вградена осветителна система. Други покрития включват дървени дъски, пластмасови панели и PVC листове.
Дизайна на балкона, който го превръща в допълнителна стая
Мебели и аксесоари за организиране на интериора на балкона

Изборът на мебели за балкон и лоджия се влияе от неща като размера на стаята, формата, дали е остъклен или – не. Ако остъкляването на балкона не е планирано, тогава трябва да изберете интериорни предмети, които са предназначени за употреба на открито – това са столове, маси, люлки от ракита или ратан, пластмасови или метални мебели. Ако площта е малка, по-добре е да се заложи на сгъваемите конструкции или да закупите трансформери. Лежащ стол или шезлонг се счита за добър вариант.

Вградените конструкции са от първа необходимост при малки площи. На правоъгълни балкони или лоджии е по-добре да обмислите опции за инсталиране на ъглови мебели с вградени сгъваеми или плъзгащи се вратички, за да се възползвате максимално от всеки сантиметър пространство.

Когато става въпрос за балкон, комбиниран с кухня, може да махнете вътрешния прозорец, а освободеното пространство покриете с бар плот, който не само създава допълнителна повърхност, но и успешно отделя работната зона от зоната за хранене. Високите бар столове органично ще се впишат в това интериорно решение. На самия плот можете да сложите подходящи стойки, където чашите и чашите ще бъдат красиво поставени.

Дизайна на балкона, който го превръща в допълнителна стая
В случай, че лоджията или балконът са остъклени, за да се изпълни помещението с комфорт, щорите или завесите се поставят върху прозорците. Това е особено важи при остъкляване на пода или когато стаята е с южно изложение и е добре осветена от слънцето. Препоръчително е да сложите пердета или римски щори на прозорците. Ако балконът е от неосветената страна, монтажът на модерни ролетни щори „ден и нощ” е подходящ.

Взимайки предвид вида на балконното покритие, можете да закупите и щори, изработени от плат, дърво или пластмаса. В същото време, в зависимост от размера на прозорците, се избират вертикални или хоризонтални щори, които не само ще помогнат за контролиране проникването на слънчева светлина, но и ще скрият стаята от любопитни очи. Не залагайте на плътни материи за декорация на прозорци. По-добре е да изберете леки тъкани, чийто цвят съответства на цвета на стените.
Дизайна на балкона, който го превръща в допълнителна стая

Дизайна на балкона, който го превръща в допълнителна стая

Дизайна на балкона, който го превръща в допълнителна стая

Дизайна на балкона, който го превръща в допълнителна стая

Дизайна на балкона, който го превръща в допълнителна стая

Дизайна на балкона, който го превръща в допълнителна стая

Коментари чрез Facebook

коментара

1 коментар


  1. Бихте ли посочили координати за връзка, за да мога да задам моите въпроси. Интересувам се от изработка на шкаф за затворена тераса.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *