Домашен кино салон – лукс не само богати

Домашен кино салон – лукс не само богати

За да се чувствате като звезда в дома си със собствен кино салон, трябва да имате помещение, удобни мебели и подходяща техника

Гледането на филм в кино е по-вълнуващо от гледането на телевизия у дома: екранът и звукът направо ви потапят в атмосферата. Понякога обаче е невъзможно да стигнете до там, а и със сигурност сте въздишали по именията на звездите, където винаги има луксозен домашен киносаллон. Имение може и да не си купите в този живот, но защо пък да нямате цялото удоволствие от гледането на любимите филми?! Ако си поканите и приятели, ще си получите страхотни момчешки и момичешки вечери!

Какво ви е нужно, за да си направите домашен кино салон?

Помещението

Идеалният вариант е да предвидите кино помещението още по време на строежа на къщата, тъй като оборудването е свързано към мрежата, а елементите са свързани помежду си. Ако къщата или апартаментът ще бъдат ремонтирани, трябва да отделите специално място или отделна стая на етапа на планиране. Ако стаята вече е реновирана, решението е безжични решения, кабелни канали и други решения.

Проводници, които са монтирани в стената или са скрити в кутия, ще изглеждат много по-добре в интериора. За да изолирате звука, се препоръчва да инсталирате звукоизолиращ материал на стената и да поставите специален килим на пода. Ако планирате да използвате проектор, а не телевизор, за него е определено подходящо място, изчисляват се разстоянието от екрана до проектора, правилният ъгъл и удобството на бъдещите зрители.

Не се изкушавайте да превръщате хола в киносалон. Подобен тип „ергенска радост” наистина не е за хора със семейства или поне – със социален живот. Киносалонът най-удобно би се разположил в една мансарда, но ако живеете в кооперация, трябва да предвидите друго помещение. При всички случаи ще ви е нужна стая с размер 6м х 4м.

Следващото, което трябва да решите е какво оборудване, осветление и мебели трябва да поставите.
Домашен кино салон – лукс не само богати

Необходимо оборудване:

проектор;
екран за проектор;
звукова система;
компютър или видеоплеър;
филтри на светлина за прозорци.

Има два вида проектори:

DLP. Имат богати цветове.
LCD. С тях очите ви няма да се уморят бързо.

Те имат ниска цена, правилната разделителна способност на екрана и качество на изображението, включително контраст, яркост и наситеност. За да получите висококачествена картина, по-добре е да купите техика с разделителна способност 1280 × 720 пиксела.

За проектор изберете специален екран – такъв с електрическо раздвижване, опънати или ролкови модели.

Опънатият проектор би бил по-траен, но няма да е възможно постоянно да го местите, за да освободите място. Ролковите продукти са по-удобни, но с тях трябва да се работи внимателно поради естеството на материала. Ще можете да спестите пари, като боядисате стената с матова или специална екранна боя. С подобен „проектор” картината ще изглежда ясна и ярка.

Звуковата система у дома се избира според конкретна стая, за да се получи обемен звук съраунд. Подберете акустична система, която не само ще осигури висококачествен звук, но и ще бъдат в хармония с интериора. Може да я сложите в ниши или на видно място.

Важно е външните шумове да не пречат на гледането на филми, затова стаята трябва да се изолира. Килимите на пода в апартамента не само ще ви спасят от скандали със съседите, но и ще подобрят акустиката.

Ще е необходим компютър за управление на проектора, включване или изключване на филма и други подобни. За да бъде изображението с високо качество, изберете правилния тип връзка между проектора и компютъра.

За да гледате филми, когато искате, и то не само вечер, трябва да завесите прозорците. Специалните светлинни филтри са незадължително условие, но те предпазват от излишната светлина по-добре от другите устройства и заемат минимум място.

Домашен кино салон – лукс не само богати
Как да включим и подредим апаратурата?

Това е схемата на правилното окачване на апаратурата:

Това е схемата на правилното окачване на апаратурата на домашно кино

А това – на правилното разположение на мебелите и техниката в кино салона:

Оформление на домашен кино салон

Често задавани въпроси?

Домашен кино салон – лукс не само богати

Кое е по-добре: проектор или телевизор?

Основният плюс на проектора е създаването на голям екран и усещането за истинско кино; минус – висока цена, необходимостта от плоска стена за висококачествен дисплей. Основното предимство на телевизора е неговата достъпна цена, възможността да го поставите навсякъде, където е удобно.

Домашен кино салон – лукс не само богати

Какво да направите, ако звукът е рязък?

Ако настройките са коригирани правилно, но звукът е с лошо качество, трябва да добавите още звукопоглъщащи интериорни елементи: тежки завеси, подов килим. Продават се специални звукопоглъщащи материали.

Какво да направите, ако звукът е глух?

Това показва лошото качество на системата. Ако с нея всичко е наред, тогава в стаята има много абсорбатори на звук: дивани, килими, завеси. Трябва да премахнете нещо или да добавите солидни интериорни предмети: картини и т.н.

Идеята за домашно кино е добра, защото спокойно и неглиже можете да гледате филми в най-уютната за вас атмосфера. Но ако възнамерявате да давате пари за скъпо оборудване и да превърнете отделна стая в кино салон, най-добре е да поканите специалист, за да си спестите и главоболието, и да сте сигурни, че ще получите това, на което се надявате.
Домашен кино салон – лукс не само богати

Домашен кино салон – лукс не само богати

Домашен кино салон – лукс не само богати

Домашен кино салон – лукс не само богати

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *