Домашна библиотека – класическо удоволствие за модерен дом

Домашна библиотека - класическо удоволствие за модерен дом

С домашна библиотека разполагате в дома си място за отдих, уединение и офис-пространство

Първата асоциация с „домашна библиотека” обикновено са спомени от някой филм, в който героите живеят в разкошни домове и могат да си позволят отделна стая, в която да подредят събрани с поколения книги.

Medieval Home Library Design Pictures Tiered Ceiling Glossy Wooden Cabinet

Високите технологии са се превърнали в продължение на ръцете ни, чрез тях четем, учим и най-вече общуваме. Нищо обаче не може да замени удоволствието от четене на книга така както са го правели поколенията преди нас.

Ако това е любим ритуал, хоби или необходимост и за вас, то тогава със сигурност разполагате с десетки томове литература. Може би сте ги подредили на няколко рафтчета или по свободната място на шкафа, който вече наричаме „библиотека”. Грехота е обаче да ги разпилявате из цялата си къща или апартамент.

Simple Home Library Design Pictures With Hidden Door Laminate Floor

Ако искате да се изолирате с любимото си хоби, да се радвате на тишина или дори да работите, „Моят дом“ препоръчва да обособите отделно помещение за целта или поне специален кът в дома.

Създаването на домашна библиотека ще говори много, и все добро за вас. Такава помещения си позволяват интелигентните хора с вкус. Просто потърсете подходящото пространство и мебели.
home-library-design (2)
Създаване на домашна библиотека стъпка по стъпка:

Ако нямате възможност да освободите една стая в дома си, може да експериментирате с откритите пространства. Преди всичко обаче имайте предвид няколко неща:

Добре помислете кое ви е приоритет – уединението или красивия декор.

Small Home Library Design Pictures Classic Sofa Blue Floral Carpet Wooden Bookcase

Погрижете се за сигурността както на стаята, така и на книгите – нуждаете се от стабилен под, добре вентилация и изолация. Подът трябва да издържи тежките рафтове книги, а влагата е пагубна както за здравето ви, така и за състоянието на томовете ви. А и няма как да чувствате удоволствие в стая, която мирише на мухъл!

Мебелите в домашната библиотека трябва да са в един стил, но не пречи да експериментирате, стига модулите да се комбинират добре.

Modern House Interior Amazing Home Library Design Pictures Arch Lamp

Разбира се, че ще се спрете на интериор, който ви е най-на сърце, но гледайте да се съчетава все пак и с останалата част от жилището ви.
Домашната библиотека, имайте предвид, не е въпрос на необходимост, колкото на удоволствие. Правете я постепенно, обърнете внимание на всеки елемент и така удоволствието ви ще е двойно: веднъж – при създаването, постоянно – при използването.

Рафтовете за домашна библиотека са задължителен елемент. Те трябва да са красиви, но да не са от тези, които ви карат да се чувствате като в клетка.

Fantastic Home Library Design Pictures Luxury Chandelier Dinosaur Bone

Опитайте с вградени – пести се място. Окачените също са добра алтернатива и дори могат да се местят. Ако не сте сигурни в сръчността си обаче, най-добре е да повикате помощ. Падналите книги няма да се наранят сериозно, но могат да са опасни за вас.

Добрата организация е от първостепенно значение. Това не е място само за четене, а и почивка. Най-лесно е да подредите книгите, но това не е всичко. Погрижете се да има място за тях и тези, които искате да купите, но и да остане пространство и за вас.

Contemporary House Design Great Home Library Design Pictures Floating Staircase

Перфектна домашна библиотека се получава от стая с гладки стени. Ако сте тотален романтик и разполагате с камина, може дори да не се нуждаете от отделно помещение. Подредете книгите по рафтове около огнището, но категорично се погрижете за всички правила по безопасност.

Мебели

Fabolous Home Library Design Pictures Crystal Chandelier Soft Sofa

Ако искате да имате собствена стая за четене, може да потърсите вдъхновение отново във филмите. Задължителните рафтове или шкафове за книги не са всичко, което може да имате. Те трябва да са направени от най-надеждния материал, който може да си позволите.

Стол или най-добре кресло са от основно значение, както и удобна ниска масичка за кафе поне. Ако планирате да приемате специални гости там, може да направите креслата две. Ако искате не само да четете, но и да работите – сложете подходящото бюро.

Extraordinary Home Library Design Pictures Round On Top Great Office Room Design

За допълнително удоволствие може да сложите минибар с чаши и избрани питиета. Ако имате малки деца обаче, най-хубаво е да имате отделен кът, в който да си играят. Това, че ще растат обградени с книги само ще събуди любовта им към тях.

Обмислете идеята за хубави библиотечни стълби. Те са безценен помощник, особено, ако имате сериозно количество литература.

Осветлението е от ключово значение за оформянето на безупречен интериор на домашна библиотека. То гарантира здравето на очите ви и възможността да се наслаждавате винаги на удоволствието от четенето.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *