Ергономична баня: Много удобство и безопасност – малко усилия и площ

Правила и разстояния за обзавеждане на удобна баня съвети

И в малка баня може да ви е комфортно, стига да спазите установените норми за ергономичност

Ергономичният интериор е този, чийто дизайн може да осигури максимална сигурност и да създаде условия, които да увеличат удобството при ползване като минимизират нуждата от усилия и евентуален дискомфорт. Той е от изключително значение за домашни помещения като кухня, баня или кабинет. Ако сте бъдещи собственици или планирате ремонт, сега е времето да се подготвите добре, за да живеете в абсолютно удобство.

Проведени са редица проучвания, след които се определи размерът на оборудването, подходящо за повечето хора (90%) и рационалното му разположение. Останалите 10%, които настояват за по-големи размери или изпитват неудобства, или трябва да намерят начин да живеят в по-просторни стаи и да оставят повече пространство между елементите на банята.

За съжаление баните често са толкова малки, че човек може само да мечтае за ергономичност.

Въпреки това, имайте предвид правилата, които са създадени в името на комфорта на съвременния човек:

Правило номер 1: В идеалния случай между всяка част от санитарното оборудване и между оборудването и стената / вратата трябва да остане 75 см свободно пространство.
Правила и разстояния за обзавеждане на удобна баня
Правило номер 2: Първото правило не важи за тоалетната и бидетата. Разстоянието между тоалетната и бидетата трябва да бъде приблизително 35 до 45 см. Ако оставяте голямо разстояние, това може да е неудобство.
Правила и разстояния за обзавеждане на удобна баня
Правило номер 3: Разстоянието от душ или от ваната до мивката може да бъде намалено до 30 см, но не по-малко.

Правило номер 4: Мивката трябва да е над пода на височина 80-110 см. Идеално е 90 см, ако, разбира се, банята се използва от хора със средна височина. Същата трябва да бъде височината на плота на мебели за баня (масички, шкафчета под мивката, комоди и т.н.).
Правила и разстояния за обзавеждане на удобна баня
Правило номер 5: Когато се мие на мивката, човекът се навежда, което означава, че трябва да има достатъчно място пред нея. Не е необходимо да се монтира умивалника в тясно пространство, ако от ръба й до най-близката преграда (стена или друго санитарно оборудване) няма свободно пространство, равно на минимум 55 см. Въпреки това трябва да има достатъчно място, за да може човек да измие лицето си и зъбите , без да опира стените с лакти.
Правила и разстояния за обзавеждане на удобна баня
Правило номер 6: Що се отнася до тоалетната, в дясно и ляво от нея трябва да има разстояние не по-малко от 35-45 см – независимо дали стените са там или другите елементи за обзавеждане на баня.

Правило номер 7: В предната част на тоалетната трябва да има най-малко 50 см, независимо от това, което се намира там – врата, душ или мивка.

Правило номер 8: Най-добре е пред тоалетната чиния да има разстояние минимум 75 см. Ако тя е тоалетна кабинка, нейният среден размер би трябвало да е 168 на 92 см.
Правила и разстояния за обзавеждане на удобна баня
Правило номер 9: Държачът на тоалетна хартия трябва да се монтира леко пред тоалетната седалка (на 20-30 см). Височината на държателя на тоалетна хартия от пода трябва да е на 60-70 см.
Правила и разстояния за обзавеждане на удобна баня
Правило номер 10: Ако е инсталирана стационарна душ кабина, размерът й трябва да бъде най-малко 75 на 75 см, и това е условие средно високи хора да взимат душ. В идеалния случай душ кабина или душ трябва да бъде най-малко 90 на 90 см.
Правила и разстояния за обзавеждане на удобна баня

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *