Евтини идеи за басейн в двора: Удоволствието не е само за богатите

Евтини идеи за басейн в двора: Удоволствието не е само за богатите

Мечтата за басейн в къщи не е осъществима само за хората, които притежават имения – нужно е само малко сръчност

Повишаващите се температури върнаха не само настроението ни, но и започна ентусиазираното броене на дните до лятната ваканция. Трудно е да си представим човек, който тогава ще откаже да има собствен басейн за почивка и охлаждане, особено ако има достатъчно просторна градина.

Все пак, не всеки двор има място за голям плувен басейн, също както не всеки собственик има средства да го построи от нулата. Ето защо предлагаме няколко компромисни, но не по-малко чудесни идеи за малък, но евтин басейн, който ще превърне жегата в хубав летен спомен.

С рамки, надуваеми и ръчно изработени – сами ще изберете кой от всички практични възможности е подходящ за инсталиране в двора ви!

1. Хитът преди два сезона, но все още много, много актуален – басейн с рамки

Модерните басейни с рамки се предлагат в широк диапазон от размери и цени. Една популярна версия с размери 2,5 на 1,5 метра и обем от 1200 лири струва около 60 долара.


По-просторният модел с капацитет от 6500 литра и диаметър от около 4 метра ще струва два пъти повече. Но предимства на този тип басейни са:

Бърз и лесен монтаж (сгъваеми басейни, без надуване);
Надеждна рамка от неръждаема стомана;
Плътни стени от тежък PVC и полиестер;
Допълнителна стенна опора с плътни ленти;
Наличието на изпускателен вентил, който може да бъде свързан с градински маркуч, за леко освобождаване на басейна от водата;
Няма нужда от поддръжка (само поддържане на чистотата на повърхността и понякога – проверка на водния филтър);
Гаранция (срокът зависи от производителя).
Много модели рамкови басейни идват с капак, който ще предпази басейна от листа и други отпадъци в онези дни или часове, когато няма да го използвате.

2. Надуваеми басейни за деца и семейства

Детски и „за възрастни“ надуваеми басейни се считат за главните конкуренти на тези с рамки. Те са лесно транспортируеми и сравнително бързо се инсталират, въпреки че ще отнеме известно време да се напълнят. Стените са изработени от плътна PVC и полиестер. Повечето производители слагат на надуваемите басейни защитно покритие от остатъците.


Може би основното предимство е цената на такива басейни – те са 1,5 пъти по-евтини от тези с рамките. Имат един сериозен недостатък – липсата на възможност за източване на водата. Освен това, ако надуваемият басейн е голям, ще е необходимо освен това да купите електрическа помпа.

3. Бетонният басейн по поръчка или направен със собствени ръце

Разбира се, този вариант е далеч не за всички и цената ще бъде прилична, но има хора, които могат да си го направят у дома. Затова решихме да го включим в нашия списък с евтини идеи.

Най-проблемната точка в този случай е изкопаването на яма. Независимо от това можете да се справите само ако планирате да построите малък плитък басейн. Наемането на кран днес е изключително скъпо и е препоръчително само при създаването на шикозен плувен басейн, а не само за почивка от топлината.

За разлика от рамковите надуваеми басейни, бетонената версия е статична, но в същото време – има най-високо качество и най-дълъг живот. За да се направи такъв басейн, обикновено използват смес от бетон и пясък, която се напръсква върху метална рамка. Общата процедура е следната:


Изкопайте дупка под басейна. Нейната дълбочина и ширина трябва да са с 23-31 см повече от очаквания размер на вашия басейн. Това разстояние ще бъде попълнено с пълнеж.

Инсталирайте водопровода. Обикновено това е дренажна тръба, която ще бъде разположена на дъното на басейна, както и цялата необходима конструкция (тръби, филтри и помпи), за да се осигури безопасно протичане на вода през басейна. Допустимо е да се използват PVC тръби със силен свързващ материал.

Покрийте стените и дъното на басейна със стоманена рамка, която ще поддържа своята форма и якост за дълъг период на използване.

Впръскайте смес от бетон и пясък върху стоманена мрежа с мощна пръскачка. При нанасяне, пръскачката се препоръчва да се държи на разстояние около 1 м от стоманената мрежа, насочете струята перпендикулярно към повърхността и се движете с кръгови движения.

След това остава да се изчака, докато бетона се втвърди, след което е възможно да се пристъпи към декоративно завършване на стените на басейна с плочки или боя (ако е необходимо).

4. Езеро за плуване или природен басейн

Друг вариант на евтиният стационарен басейн, който можете да изградите със собствените си ръце. Вместо бетонни стени може да използвате чакъл и глина, и като естествени орнаменти водни растения (тръстика, острица, лилии и т.н.).


Принципът за изграждане на такова басейн е подобен на създаването на бетонен басейн, но може да бъде изпълнен без стоманена рамка – просто се опитвайте да направите стените да имат добър наклон и да не са перпендикулярни на дъното. Когато стените са перпендикулярни, за стабилност се покриват със слой глина или бентонит.

Смята се, че един естествен басейн може да се прави без скъпи филтри и помпи, ако са засадени с естествени растения. За да почистите водата обаче, те трябва да засадят около 50% от цялата повърхност.

В естествен басейн, водата трябва непрекъснато да циркулира и да се аерира, в противен случай тя ще застои и ще се напълни с неприятно миришещи бактерии. За насочване на потока вода през басейна, гъвкавите PVC тръби са най-подходящи. Те се заравят в почвата с дълбочина около 45 см. За подводна аерация можете да използвате въздушен компресор и тръби с висока якост, които се свързват към дифузьора. Имайте предвид, че устройствата за аериране консумират малко енергия и трябва да работят само 4-8 часа на ден (в зависимост от размера на басейна).

5. Метални резервоари като евтин басейн за вили


Товарни контейнери и други големи контейнери могат лесно да ви служат като басейн на вилата. Единственият проблем при тяхното приложение се дължи на факта, че някои метални контейнери не са защитени от ръжда. За да разрешат проблема, те са боядисани или покрити с друг водоустойчив финишен материал. Ако не искате да направите това, използвайте галванизирани резервоари, които не са застрашени от корозия.

6. Басейн от палети


Вече сме ви разказвали как може да имате басейн от палети и то за сума по-малка от 200 лв. Ако все още сте готови да експериментирате, подарете си свежо и синьо лято с идея ОТ ТУК!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *