Фигури от гипсокартон – идеи и направи си сам-съвети

Направи си сам фигури от гипсокартон

С фигури от гиспокартон може да създадете вълшебна декорация в детската стая или да „маскирате” несъвършенства

Гипсокартонът е чудесен, достъпен и качествен материал, с който вършим чудеса в строителството. Рядко сме ви разказвали обаче безценното му приложение в декорацията. Ако сте влизали в дом, украсен с фигури от гипсокартон, вие знаете колко на място и ефектно изглежда в интериора. Трудно се установява, че това са от тънък материал – изглеждат толкова сигурно и здраво.
Направи си сам фигури от гипсокартон
В интерес на истината, макар и не вечен, гипсокартонът е достатъчно надежден. От него може да поръчате страхотни конструкции, докато съберете пари за истинска мебел, етажерки и ниши, които да разчупят обзавеждането.

Има специални техники, които подобряват материала, за да издържи тежки товари. Производство на детайли от гипсокартон е толкова прост процес, че с него може да се справи с всеки човек – дори никога да не са имали нищо общо със строителството и ремонта.
Направи си сам фигури от гипсокартон

Какво можем да направим от гипсокартон?

От него може да направите каквото ви харесва наистина – въпрос на умения и фантазия. Започнете с прости фигури преди да опитате силите си със сложни предизвикателства.

Започнете с тези стени, при чийто монтаж ще се чувствате най-добре.
Направи си сам фигури от гипсокартон
Най-простите фигури са арките – може да ги направите във всеки размер. Като натрупате опит може да продължите да „рисувате” по интериора си и най-вече – на тавана.

Може да прикачите листи в един слой или няколко. Имайте предвид, че масивните структури „обичат” високите помещения. Ако детайлите са по-малко, и стандартната височина ще ви свърши работа.
Направи си сам фигури от гипсокартон
Решенията от гипсокартон най-добре „лежат” в детската стая. Виждате какво вълшебство се получава, когато уменията и фантазията започват да творят заедно:

Допълнително преимущество на фигурите от гипсокартон

Те не само красят всеки вид интериор, но и чудесно маркират неравностите по стената и комуникационните връзки, които са полезни, но не особено приятни за гледане.

Едно от преимуществата на такъв тип маскировка е лесното й сваляне в случай на авария.

Направи си сам фигури от гипсокартон

Какво ни е необходимо?

гипсокартон;
специални профили за монтаж;
бормашина;
отвертка;
ръчен циркуляр;
ъглошлайф;
метални ножици;
ролетка, нивел, молив;
валяк иглен или шило;
нож и гъба.

Създаването на фигури е истинско творчество. С гипсокартон може да спретнете цял дворец. Ако достатъчно вярвате в уменията си, престъпете към действие.
Направи си сам фигури от гипсокартон
Може да огънете лист гипсокартон с голям радиус. Само смекчете повърхността с вода и прикрепете с винтове крепежния профил.
Направи си сам фигури от гипсокартон
За пример разгледайте произвеждане на арки за входна врата, която не се нуждае от сериозно огъване на листа гипсокартон.
Направи си сам фигури от гипсокартон
Първо трябва да се огъне по желаната кривина на металния профил и да се закрепи на стената. За да се огъне материала, е нужно по него да се направят прорези. Ако профилът се огъва напред, надрезите се правят прави, ако се огъва на вътре – правят се триъгълни.

Продават се и готови профили, които са с направени от производителя отверстия. Използва се специално при тези места, които се нуждаят от огъване.
Направи си сам фигури от гипсокартон
Закрепването за стената става чрез винтове или пластмасови и дървени дюбели. За да направите това в бетонна или тухлена стена, първо трябва да пробиете дупки, в които се забиват дюбелите.
Направи си сам фигури от гипсокартон
Ако искате да закрепите профила на определено разстояние от стената, използвайте други крепежи, които също могат да бъдат закупени в специализирани магазини.
Направи си сам фигури от гипсокартон
След това гипсокартона се огъва по необходимия радиус и се прикача към профила. За да не повредите материала използвайте винтоверт с ограничител.
Направи си сам фигури от гипсокартон
Трябва да се помни, че дебелината на листа трябва да бъде малка, не повече от 8 мм. Той може да се огъва само в голям радиус. За да го огънете по-силно, се използва специална техника, която може да разгледате в двете видеа:

Полагане на финиш

Разбира се, листата гипсокартон трябва да се обработят допълнително. Най-просто и лесно е да ги боядисате. Освен това може да ги покриете с тапети. Фигурите от гипсокартон ще изглеждат особено ефектно с декоративна мазилка.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *