Фигури от гипсокартон в обзавеждането: Преимущества, видове, особености

Идеи от гипсокартон конструкции в обзавеждането

С гипсокартон се „маскират” както несъвършенството в строителството, така и да се създаде единствена по рода си декорация

Едни от най-популярните (а и достъпни) материали за покритие на всеки тип помещение е гипсокартонът. Листата от него могат да се използват за изравняване на стените, таваните, пода, може да се покрият откосите на прозорци и врати, да се създадат различни архитектурни конструкции и декоративни елементи като: прегради, колони, вградени ниши, арки, куполни сводове и какво ли още не.

Преимущества на изделията от гипсокартон

– Покривна идеално и изглажда неравните повърхности
– Дава възможност да се създават криволинейни повърхности и елементи във всяка форма
– Материалът има висока екологичност и въздухопроницаемост на материала
– Имат топло- и шумоизолиращи свойства
– Отличават се с лекота, огнеустойчивост, устойчивост
– Може да бъде надеждна основа за друго покритие (боя, тапет, керамична плочка)
– Не струва много, за да се окачи
– Прост и бърз монтаж, който не изисква специализирани умения и инструменти

Основни видове конструкции от гипсокартон

Интериорното декориране на различни повърхности и създаването на индивидуални декоративни елементи във вътрешността на помещението с помощта на гипсокартонени плоскости има свои собствени характеристики. Нека ги разгледаме по-подробно.

Таван

Декорирането на тавани с помощта на гипсокартон днес е една от най-популярните и често използвани технологии заедно с окачените тавани. Обикновено се прилага в следните случаи:

– трябва да скриете неравната повърхност на тавана;
– необходимостта от скриване на различните комуникации, които вървят по тавана (тръби, кабели, вентилационни канали и т.н.);
създавайки оригинален интериор на стаята.

Основните видове тавани от листа гипсокартон са:

На едно ниво;
Двустепенни и многостепенни;
Комбинирани, която комбинира структури от листове гипсокартон и елементи от окачени тавани

Инсталирането на такъв тип таван започва с монтаж на носещ скелет от метален профил, върху който са фиксирани листовете гипсокартон. След това повърхността внимателно се залепя и боядисва в желания цвят.

Допълнителен елемент, който придава особена оригиналност на тавана от гипсокартон, е инсталирането на вградено точково и растерно осветление, използващо LED или неонови светлини. Това ви позволява да постигнете например ефекта на „звездното небе“ или „плаващи“ елементи върху тавана, като по този начин създавате уникален интериор на стаята.


Стени

Подравняването на стените с гипсокартон често се използва за вътрешна декорация на помещения.

Освен конкретните декоративни функции, това дава възможност за създаване на допълнителна топло и звукоизолация на стените, както и за скриване на окабеляването по стените, тръбопроводите и други комуникационни линии.

В същото време в стените могат да се построят вградени рафтове, ниши и други декоративни елементи, допълващи цялостния дизайн на стаята.
Листовете се виксират директно върху стената или върху предварително монтирана рамка от метален профил или дървени пръти. За довършването на стените се използват гипсови плочи с дебелина най-малко 12,5 мм, а в някои случаи се използва двуслоен монтаж, за да се осигури достатъчна здравина на конструкцията.

Шпакловането на стени с гипсокартонени плоскости може да се направи практически във всяка стая. Той е най-ефективен за външни стени, подлежащи на замръзване през студения сезон. Това ви позволява допълнително да изолирате стаята и да предотвратите появата на конденз и мухъл по стените.


Под

За изравняване на подовата повърхност се използва методът „сух под“ с помощта на специални листове от гипсокартон, които имат повишена якост и износоустойчивост.

Тези листове се полагат на два слоя по подготвена основа и могат да бъдат покрити отгоре с подови настилки (линолеум, паркет, ламинат, керамични плочки). Предимството на този метод за изравняване на пода е скоростта и технологичността на процеса.

Гипсокартонът за пода може да се използва и за създаване на различни елементи на няколко етажа, например под формата на подиуми или декоративни издатини, които крият топлинните тръби по стените и други комуникации.

Допълнително към тях могат да се вградят светлинни уреди.


Прегради

Чрез тях се зонира всяко помещение на отделни функционални зони. Тези гипсокартонени конструкции са изработени от метална рамка, здраво закрепена към стените, пода и тавана, покрити с листове от гипскартон. Вътрешното пространство на преградите обикновено е изпълнено с някои звукоизолиращи материали.

Отворите в преградите могат да бъдат направени под формата на сводести структури или различни извити и вълнообразни повърхности, които създават уникален интериорен дизайн на стаята.

Също така вътре в преградите могат да се осигурят вградени рафтове и ниши, които изпълняват декоративни и чисто практични функции за съхраняване на различни неща.


Вградени рафтове и ниши

Рафтовете и нишите в гипсокартонените конструкции могат да се поберат в интериора на всяка стая и в същото време да носят допълнителна функция за поставянето на различни елементи (оборудване, книги, сувенири, снимки и др.) върху тях.

Формата и конфигурацията на такива структури могат да бъдат много разнообразни. Често в тях се монтира прожектор, придаващ оригиналност на целия интериор на стаята.

При създаването на такива структури трябва да се обърне специално внимание на тяхната сила, която може да издържи на необходимите товари.


Арки

Тези конструкции могат да бъдат инсталирани почти навсякъде в апартамента. Най-често те са разположени в коридорите и вътрешните пространства.

Формата и размерът на арката могат да бъдат такива, но в този случай е необходимо да се вземе предвид факта, че колкото по-голяма е височината на арката, толкова по-естетична и красива ще изглежда тя.

За изграждането на дъгата в горната част на отвора е монтиран скелет от металния профил с желаната форма, към който страничните листове и правоъгълният елемент от дъното са закрепени от двете страни.

Преди окончателното завършване, външните ръбове на арката са подсилени със специален перфориран ъгъл или подсилваща лента.


Откоси за прозорци и врати

Основната цел на откосите на вратите и прозорците е да осигуряват топлоизолация и влагоустойчиви рамки и врати от външните стени на къщата, за да не се появят кондензацията и мухъл върху тях.

Използването на гипсокартон за тази цел осигурява надеждна топлоизолация, здравина и естетика на тези конструкции.

Те са изработени от специални влагоустойчиви листове без рамки. В този случай плочите се прикрепват директно към предварително почистената и изравнена повърхност, като се използва полиуретанова пяна.

Окончателното завършване на склоновете се извършва чрез замазка с укрепване на външни ъгли със специален перфориран ъгъл или подсилваща лента.

Особености, според помещението, в което ще използвате гипсокартон

В спалните и детските стаи се използват листове от гипсокартон за стени, подове и тавани, различни елементи за разделяне на помещението в работна или игрална зона и зона за почивка с вградени рафтове и ниши.

В хола се използват гипсокартонени конструкции за изравняване на различни повърхности, създаване на многослойни тавани с осветление, рафтове и ниши за камина, поставяне на телевизори и друго оборудване, съхраняване на книги и различни декоративни предмети.

В коридорите с гипсокартон се покриват таванът и подът, а ако позволява пространството, се използват конструкции с вградени рафтове и ниши.

В мокрите помещения най-често такива конструкции се използват за скриване на пространството под банята, канализационните тръби и други комуникации. В този случай се използва специален гипскартон, устойчив на влага.

Използването на гипсокартон за вътрешно обзавеждане позволява прилагането на най-смелите дизайнерски решения за създаване на интересен интериор във всяка стая.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *