Фототапети за детска стая: 9 правила в избирането им

Идеи за фототапети на детска стая

Вместо красив стенопис, фототапети в детската стая ще създадат приказна обстановка – значително по-евтино

Използването на фототапети в детската стая е не съвсем обичайно, но много разумно решение. От декоративна гледна точка ще замени нуждата от стенопис или приказна картина, но ще създаде уникална атмосфера за значително по-малко пари.

Фототапетите не просто украсяват детската стая или тази на тийнейджъра. Преимуществата им са доказани:

– Визуално увеличават пространството;
– Подчертават тематичното оформление на декора
– Зонират пространството в помещението
– „Персонализира” стаята на детето и отразява вкуса му
– Развличат, развиват, обучават

Как да изберем и сложим фототапети в детската стая?

1. Най-добре залепете фототапетите на едната стена

Избирайки една стена, фрагмент от стената или ниша, ще създадете ярък акцент, който не натоварва интериора. Този вариант е безпогрешен и икономичен.

Най-подходящите места за фототапети са зад леглото или в зоната за игра. Ако поставите платното зад леглото, яркото изображение няма да стои пред очите на детето и да му пречи да заспи. В игралната зона обаче те ще се превърнат във вълнуващ декор.

Фототапетите трябва да се лепят в близост до стени в един фон или тапети на ленти, ромб и други семпли принтове. Универсален избор за цветове на стените на стената са бяло и светлосиво. Също така можете да украсите стените в тона на тапета (например фона им) или обратно – в контрастен цвят (например, картина в червени тонове може да се залепи върху стена със зелен цвят).

Слагането на фототапети на две съседни стени понякога също изглежда добре, особено ако е перспективно изображение (за малка стая) или с 3-D ефект (за голяма стая).

2. Ако стаята има недостатъци, изберете изображение, което ще помогне да ги „маскира”

За малко дете си струва да изберете тапет с перспективно изображение, което визуално разширява и придава дълбочина на пространството. Може да бъде път, който се изкачва в далечината, пътека в приказна гора или гледка към балкона на замъка на принцесата. В противен случай, за малки стаи ви остава да изберете светъл тапет, с с малка или средна рисунка, и дори – не твърде пъстър.

Ако стаята е с ниски тавани, опитайте се да изберете снимка с вертикални линии като тапети с дървета или мегаполис с високи сгради.

Тясната стая може да бъде визуално разширена чрез поставяне на тапети с хоризонтални линии върху една стена – изглед към плажа и морето.

Ако в стаята липсва дневна светлина, изберете светъл тапет в топли цветове, може би дори с картина на блестящо слънце.

Ако стаята е много просторна и голяма, направете я по- уютна с големи рисунки и наситени цветове.

3. Изберете цвета на фототапетите по този на стените или текстила в стаята

Тапицериите на диван, завеси, възглавници, покривки за легла и килими – това трябва да ви са основните опорни точки при избора на цветовата гама на изображението. Стените и цветната мебел най-добре е да представляват единство по колорит с фототапетите.

4. Черно-бяла снимка – това е универсалния дизайн

Ако все пак не може да намерите „своя” фототапет в многообразието, заложете на класиката – черно бели снимки на мостове, градове, пътеки. Трябва да предупредим обаче, че това „лежи” на тийнейджъри не на малки деца, дори да са разнополови.
Ако решите да сложите семейна фотография – това е най-добре, дори от периода на детската градина. Никой няма да им се смее – напротив!

5. Идеалният фототапет за детска стая е отпечатан с латексово мастило върху платно, хартия или нетъкан текстил без винилов слой

Тапетите за детска стая, особено в големи размери, трябва да бъдат безопасни. В идеалния случай те трябва да бъдат отпечатани с латексово мастило, а не с екологични разтворители или вода. Това означава да дадете малко повече пари, но те на практика не миришат, по-добре изразяват цветовете и не на последно място – са безопасни за околната среда. Екоразтворимият печат е евтин, не избледнява на слънце, но все пак има миризма и е токсичен.

Що се отнася до основата, по-добре е да изберете двуслойна хартия, физелин без винилов слой или платно.

Като алтернатива на хартията и по-щадящи околната среда са стенописите – картини, отпечатани на платно и покрити с тънък слой мазилка.

6. Най-практичните фототапети са тези с ламиниране

Има смисъл да инвестирате във фототапети с покритие срещу надраскване и ламиниране, ако са за детска стая. Те ще изглеждат като извадени от страниците на лъскаво списание и няма да треперите и да се карате на детето, ако ги надраска с маркер или боички.

Имайте предвид, че гладката тапети изисква идеално равна стена, защото те не могат да скрият неравности и пукнатини. В допълнение, е желателно да ги залепите върху малка площ, тъй като стените с такъв тапети не дишат, а рискувате да се появи мухъл, която е особено опасна за деца.

7. При избора на картината, помислете за възрастта на детето, неговите вкусове и стила на обзавеждане

Разбира се, когато избирате дизайна на фото тапети, трябва да вземете под внимание стила на интериора. За модерно дете можете да изберете всеки тип изображение – от пейзажи до кадри от любима анимация, но ако дома ви е класически обзаведен по-добре е да заложите на традиционни приказни сюжети, пейзажи, мореплавателски карти и т.н.

В стаята на до 3-годишна възраст ще бъдат подходящи леки пастелни цветове, които няма да смущават съня на бебето . Подходящи изображения: класически илюстрации на детски книги, приказни истории, сладки животни, ангели, принцеси и феи.

За по-големи деца можете да изберете тапети в по-наситени цветове, но не прекалено ярки. Подходящи изображения: снимки от любимите им анимации и филми, снимки на любимите им приказни герои. Отлично ще изглеждат пейзажи.

Момичета на тази възраст обичат неща като принцесите на Дисни, замъци, пеперуди и цветя. Момчетата ще се зарадват на дракони, динозаври, анимирани роботи, коли и самолети.

В стаята на тийнейджъра може да сложите всичко, което му допада. Вие се погрижете да са безопасни и еко, детето ви вече знае какво му харесва.

8. 3D тапети са подходящи само за просторни стаи

Фотографските тапети с 3D ефект изглеждат толкова реалистични, сякаш можете да влезете в картината на стената. Този ефект обаче ще бъде постигнат само от определено разстояние, поради което в малки помещения няма смисъл да се залепва 3D фототапет.

9. По-добре е да не поръчвате фото тапети в рекламни агенции, а в специализирани компании

Фирмите, специализирани само в производството на фото тапети, могат да ви предложат от услуги от всеки тип – от създаването на 3D визуализация на бъдещия интериор до монтажа. Най-често в техния асортимент можете да поръчате печатане с висококачествени латексови мастила или защитни покрития с разнообразни текстури, включително 3D тапети.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *