Градина на перваза: Практическо ръководство за отглеждане на плодове и зеленчуци в апартамент

Как се отглеждат плодове, зеленчуци, билки в саксии на перваза

Дори да идва зима, пролетта и лятото може да си останат у дома – и не ви говорим за поддържане на зимна градина, а на зеленчукова такава

Хубаво е, че живеем в модерни времена, когато зеленчуци и екзотични плодове преливат по време на всеки сезон на пазара. Друго си е обаче да откъснеш с ръце и да опиташ вкусът на домашно отгледани култури. Представете си само – Краставици, моркови, пиперки и дори – безобразно скъпите ягоди! Знаете ли, че може да ги отглеждате не само в градината, но и на балкона или перваза в симпатичния си малък апартамент?! Ако знаете как, през цялата година ще се храните със свежи, еко и най-вече – безплатни зеленчуци и плодове. Грабна ли ви идеята?! Ако в ви влече производството, а не само нуждата да купувате, ще ви научите на основите на т.нар. „градско стопанство”, т.е. Сак да си направите мини градина в градски апартамент.
Как се отглеждат плодове, зеленчуци, билки в саксии на перваза
Отглеждането на плодове и зеленчуци в града е мода, която завладя младите хора от цял свят. Брита Райли, нюйоркчанка изобрети вертикална градина, която отнема малко място, но й дава прилична реколта. С тази иновация стана популярна и дори води лекции TED. Там явно не са чували за нас – тези, които се радват на нововъведение като остъклена тераса и чушкопек! Поколението преди нас измисли как да използваме практично всеки милиметър от панелката си, ние пък ще дадем на децата си прекрасна, био храна, каквато сме яли и ние в детството си.

Защо наистина си струва усилието да имаш градина в апартамента?

Можете да се поглезите с пресни, пълни с витамини и зеленчуци през цялата година.

Освен това пестите и пари. Зеленчуците и плодовете са скъпи, особено през зимата. С домашната градина вече няма да ядете домати само през юли, септември и началото на октомври, а ябълки – през септември.

От едно малко семенце и много творческа дейност, ще повлияете не само на семейния бюджет, но и ще се сдобиете с ново, наистина вълнуващо хоби.

Ще вдъхновите децата да се занимават с отглеждане, ще им дадете добър пример и най-ценния урок – че усилията се отплащат не само с крайния резултат, но и радостта нещо да израства пред очите ти.

Как да оформим градина на прозореца: Осем полезни съвета

Лехите, сандъчетата, саксиите на прозореца не изискват никакви селскостопански умения, така че децата могат да бъдат привлечени – те обикновено обичат да работят със земята и наблюдават как от семената пониква голямо растение или храст. Просто се снабдете със саксии за цветя, кутии, буркани, пластмасови чаши, земя за цветя, семена, малка колба за напояване и спрей.

Съвет 1. Не засаждайте различни растения в един и същи съд. Факт е, че те се нуждаят от различни условия за отглеждане, освен това много градински култури не се комбинират помежду си. Ако искате да увеличите площта на домашната градина, направете на прозоречните первази специални стелажи, на които да се поберат много саксии или просто използвайте висящи саксии.

Съвет 2. Не използвайте земята от крайградската зона, защото тя може да бъде заразена с вредители, от които трудно ще се отървете от дома си. Идеалният състав на земята е пясък, почва и хумус. Семена и разсад най-добре е да се купуват в специализирани магазини.

Съвет 3. Най-доброто място за градината са кухненските прозорци, защото кухнята е влажна и топла, което е от полза за отглеждане на растенията. Понякога може да си направите мини-оранжерии от найлонови торбички за по-бързо покълване на семена.

Съвет 4. Семената се напояват във вода и готовността им за засаждане може да се определи чрез подуване – ако се поникнат кълнове от семената, растенията могат да бъдат засадени в почвата. За накисване се използва чинийка и мокра кърпа, върху която се разпределят семена. Те се нуждаят от малко вода и се хидратират, ако е необходимо.

Съвет 5. Семената се засаждат в много влажна почва на плитка дълбочина, отгоре трупате почва, отново навлажнявате и леко уплътнявате. Покрийте сандъчето с торбичка, а след поникването, свалете „парника”. След това поливайте с хладка вода при нужда.

Съвет 6. Въпреки факта, че повечето растения са адаптирани към условията на помещението, е желателно да се осигури хубаво осветление на градината в дома. За тази цел са подходящи фитолампи, чиято светлина е възможно най-близка до слънчевата радиация. Ще са необходими овлажнители на въздуха и качествена а пръскачки, за да се осигури подходяща влажност.

Съвет 7. Не забравяйте за дренаж, който е лесно да се направи у дома. За това, разстелете на дъното на съда или слой от 2-3 см чакъл или дребни камъчета, и го покрийте с почва. Това е необходимо да не се задържа вода в земята и да се подобри обмяната на въздуха. Дренажът предотвратява гниенето на корените и образуването на плесени в почвата.

Съвет 8. Растенията се нуждаят от храна, затова изберете висококачествени органични торове, които няма да навредят на здравето на вашите близки. Някои градинари показват изобретателност, като използват не само пепел, но и яйчени черупки, бананова кора или мая.

Растения, които можем да отгледаме в саксия

Най-добре е да изберете непретенциозни култури, които бързо дават плод и не изискват време и материални разходи. Има много такива растения – изберете по ваш вкус!

Зелен лук. За неговото култивиране дори не се изисква почва. Поставете лука върху буркан с вода, така че долната му част винаги да е навлажнена и след две седмици ще „оберете” първата реколта.

Копър. Семената на копър могат да бъдат засети в почвата без накисване, основното нещо е да се осигури редовно поливане. За да не отгледате копър, трябва много да се постараете. Това растение е наистина непретенциозно.

Магданоз. Семена от магданоз е по-добре за един ден да се накиснат в топла вода, след това сушат и покриват със сух пясък – благодарение на това се обогатяват с минерали и покълват бързо. Магданозът обича влагата, така че поливайте често и не оставяйте почвата да изсъхне.

Босилек. Когато засаждате, оставете между семената на босилека около 5-6 см, тъй като растението обича свобода. Поставете сандъчето на най-горещото място в кухнята, защото босилекът не харесва прохладата.

Спанак. Не трябва да се засажда дълбоко, в противен случай ще отнеме твърде дълго време, за да чака поникне. Всичко, което трябва да направите е да осигурите изобилие от слънце и поливане.

Шафран. Това растение се размножава чрез луковици, които са садят във влажна почва, а след това се съхраняват в продължение на два месеца в хладилника, докато не поникнат до 5 см. След това можете да поставите шафрана на слънчево и топло място, умерено го поливайте.

Рукола. Три неща са важни за отглеждането й: Семената й трябва да се засаждат на дълбочина 1-1,5 см, нуждае се от отлично естествено или изкуствено осветление и често да се напоява.

Джинджифил. Поставете корена на джинджифила в топла вода с температура от 36-38 ° C в продължение на четири часа, докато не избият кълнове. След това засадете издънките на дълбочина до 3 см и поливайте с мярка, когато изсъхне. Осигурете добро осветление, но не на пряка слънчева светлина, след 5-7 месеца ще се радвате на аромат и вкус, който няма да ви струва нищо.

Кресон. Това изненадващо непретенциозно растение може да се отглежда в слой от влажна памучна вата, а семената трябва да бъдат предварително напоени с вода. Създайте парников ефект с полиетиленово фолио и поставете памучната вата на полутъмно място. След няколко дни, когато семената започват да покълват, свалете фолиото и не забравяйте да навлажнете памука. За една седмица можете да събирате пресни билки.

Целина. Тя не обича влагата и расте много бавно – в продължение на 2-3 седмици, ако я отглеждате от семена. Има по-лесен начин да я получите – Да купите целина и да отрежете основата й, сложете я във водата, изчакайте, докато корените и първите листа избият, а след това посадете в сандъче. След две седмици листата ще бъдат повече и можете да приготвите салата за цялото семейство.

Люта чушка. Отлично се гледат ранно зреещи сортове, които също не се нуждаят от допълнително осветление. Покълнали семена се засаждат на дълбочина от 1 см и се покриват с фолио, а когато няма да има издънки с няколко листа, всяко растение трябва да се засаждат в отделен съд. Ако успеете да създадете отлични условия за чушката, тя ще ви носи удоволствие под формата на реколта от пет години.

Краставици. Купете специални сортове краставици, които са способни да се самоопрашват и могат да се отглеждат у дома. Засейте семената в почвата и полейте обилно. Стръкчетата поникват на 2-ри и 3-ти ден и ще трябва да подхраните краставиците само с дървесна пепел.

Ягоди. Декоративната ампел ягода се опложда целогодишно при слабо осветление. Като за начало посадете храста в саксии, дръжте ги две седмици на хладно място, а след това се преместете ягодите в специална почва. Поливайте ги и заместете работата на пчелата, опрашвайки съцветието с помощта на клечки за уши (клечици с памук) .

Маруля. Тя изисква допълнително осветление, обилно овлажняване и периодично подрязване. Въпреки това, не прекалявайте, в противен случай корените на марулята ще започнат да гният.

Репички. За засаждане изберете големи кафяви семена – те са най-жизнеспособните и „обещаващи“ изобилие. Репичките могат да поникнат на третия ден – обичат хладна температура, така че стаята трябва да се проветрява по-често.

Сладък пипер. Многогодишно растение е достатъчно, за да засаждате само веднъж, а след това ще ви хареса да берете реколтата през цялата година. Сладкият пипер е много глезена култура, не обича течения и тъмни места, изисква рохка почва и топла температура.

Мента. Купените клонки от мента трябва да се поставят в чаша вода, да изчакат корените да избият и да се поставят в саксия. Редовно поливайте и ще се насладите на чудесен аромат.

Розмарин. Размножава се от семена и резници – резниците първо се садят във влажен пясък под фолио и след появата на корените се садят в почва.

Риган. Сеете семена в саксии и може да зимува на затоплен балкон и лесно понася липсата на светлина. Чудесен е за дом в сурови климатични условия.

Мащерка. Тя е безразлична към топлината, но обича светлината, предпочитайки сухи и леки почви. Необходимо е постоянно проветряване и умерено поливане.

Домати. Дори такива сложни култури могат да се отглеждат на перваза на прозореца, трябва да се избират само самоопрашващи се хибриди, които също са с малки плодове и с нисък ръст на зелената част. Разсадите се садят в саксии с почва и се поливат леко. Може да опитате качеството си на градинари като вкорените резници – лесно се захващат и цъфтят по-бързо.

На прозореца можете да отгледате мандарина, лимон, нар и авокадо, но това е по-сложен и ангажиращ процес. Не е необходимо на всички прозорци да отглеждате насаждения, но дори и да имате копър, магданоз и зелен лук на кухненския перваз, стаята ще изглежда по-весела и ястията ще бъдат много по-вкусни!

И за да сме напълно изчерпателни по темата за градина на перваза, балкона, терасата, ви обръщаме внимание на една уникална идея. Някои плодове и зеленчуци може да си купите веднъж и да ги отглеждате отново и отново. Как става това?! Вижте само:

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *