Градина по конец: Къде и как да посадим дървета и храсти

Правила за засаждане на дървета

Градината днес предлага страхотни възможности за оформяне, но тя е преди всичко Царство на зеленината

Тези, които имат къщи с дворове, полагат истинско старание да превърнат градините си в истински спектакъл от украса, светлина и ефектни мебели за открито. Градината обаче е не просто декорация – тя е царство, в което основния цвят е зеленото. В него трябва да изобилства от цветя, билки, овошки и дървета, които ще ни надживеят.

Създаването на градина по образец не е работа за ден или пълен уикенд. Това е месеци постоянство, предварителен план и много, много подготовка. Преди да пристъпите към залесяването, мечтите за дебели сенки и пищна растителност, добре е да се информирате как и къде да засадим всичко, което сме замислили.

Най-добра работа в процеса на оформяне на екстериора, естествено, ще свърши ландшафтния дизайнер. Той ще ви предложи качество, но и сериозна сума срещу него. Ако направите опит да се справите сами с провокацията на проектирането и саденето, то трябва да знаете, че първо трябва да съобразите насажденията си с подземните съоръжения.

Неща като ВиК, топлофикация, електричество и други комуникации определят местата, в които ще засадите дърветата и храстите. Трябва да се направи сборен генплан на площта. В него ще се маркират разстоянията между проводите хоризонтално.

Имайте предвид, че настилките са удобство в градината, но и уплътняват почвата. Те спират въздуха към нея, което от своя страна възпрепятства развитието на микроорганизми. Всичко това води до неминуемо нарушаване на водния режим на почвата.

Според изискванията:

– Необходимо е дърветата и храстите да са с изразен ствол. Височината при дърветата да е 2-2,5м, храстите -0,4-0,5м
– Короните им да са оформени хармонично във всички посоки.
– -Коренищата – с голямо количество малки коренчета и власинки.
– Трябва да се поддържат фиданките в изключително здраве – винаги изчистени от сухи клонки и третирани с препарати в случай на болест

Посадъчния материал се дели на няколко групи в зависимост от предназначението му и възможностите и вида на терена, за който са предвидени:

Растения с дребен размер – те са на възраст 2,5 години. Използват се сравнително рядко, най-често при залесявания, укрепване на терени и облагородяване.

Растителни видове на възраст 6-8 години /може и на малко повече, ако са бавно растящи/ – използват се при всички видове зелени площи.

Дървета с едри размери и на възраст 14-25 години – прави се рядко и то за изграждане на готови градини и площи, които имат наистина специално предназначение

Кога се засаждат?

Времето, когато се садят растенията от всеки тип, се определя от особеностите им. Ако сте почитатели на широколистните растения, трябва да изчакате периода на покой. Тогава физиологичните процеси са минимални. В края на листопада през есента и преди да набъбнат пъпките през пролетта – това е най-доброто време за съдене.

Иглолистните им събратя си имат точно време за засаждане – краят на знойния август и целия септември.

Преди да се засадят, разбира се, терена трябва да се почисти добре от камъни и всеки тип промишлени отпадъци. След това идва ред на прекопаването, изравняване на терена.

Коренова система

Като всичко в природата, и развитието на кореновата система се влияе предимно от условията, където вирее дървото. Това, което трябва да се знае:

Корените на свободно засадените дървета се развиват предимно в посока юг.

Когато растенията са съдени на групи, кореновата им система се развиват към свободните пространства.

Когато почвите са по-овлажнени, корените не се развиват в голяма дълбочина.

На юг кореновите системи се развиват в по-голяма дълбочина.

МНОГО ВАЖНО е да се знае: Предварително проучете големината, която може да достигне кореновата система на дърветата, които ще посадите. Напълно възможно е да разрушат основите на къщата, до която са засадени. Лесно е да си го представите: Колкото по-високо е дървото, толкова повече се нуждае от вода, за да развие мощна коренова система, за каквато го предвидила природата!

Най – популярните у нас дървета за засаждане са с установена средна големина на коренищата:

Бряст – 27м.
Върба – 24м.
Липа – 30м.
Плачеща върба – 15м.
Топола – 30м
Явор – 24м.
Ясен – 27м.

Почвата

Логично е най-вече състоянието на почвата да окаже влияние върху растежа на дърветата и храстите по нея. Ако теренът не е богат на хранителни вещества по някаква причина, той трябва да бъде третиран по различен начин. От особеностите му зависи дори прозаични неща като големината на дупките преди засаждането на дърветата и храстите.

Дърветата се нуждаят от дупки с размери 70/70/70см, ако почвата е по-богата: 80/80/80 см, по-бедните 100/100/80 см
Храстите – 40/40/40 см, в по-богата почва – 50/50/50см, 60/60/60 см – в по-лоша почва.
За растителност като живите плетове се нуждаете от канавки.

– Ниските едноредни живи плетове – канавки с размери 50/50 см ширина/дълбочина
– Ниските двуредни – 70/50см
– По-високите едноредни – 70/70см
– По-високите двуредни 100/70см
– Триредните 120/70см
– Ако имате по-неблагоприятни почвени условия, може да увеличите размерите с до 20 см.

Много е важно да се знае, че ямите трябва да се изкопаят колкото е възможно по-рано от момента на засаждането. Дори през есента се копаят цял месец предварително.

Почвените слоеве се разделят на две – на едната страна се трупа горния почвен слой, на другата – долния. Дупките трябва са с отвесни, не с полегати стени.Най-добре е да се изкопават с ръчни инструменти.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *