Хидропоника: Отглеждане на растения без почва (и във въздуха)

Хидропоника: Отглеждане на растения без почва (и във въздуха)

Много учени смятат хидропониката за технологията на бъдещето, която ще помогне на човечеството да реши проблема с недостига на храна и питейната вода

Хидропониката е метод за отглеждане на растения без почва, използвайки изкуствени субстрати и хранителни разтвори. Този прогресивен метод се основава на съвременни технологии, но и на прости естествени принципи. Всъщност хидропониката е най-старата форма на живота на растенията. В крайна сметка, както знаете, животът е възникнал във вода, а хидропонните фотосинтетични водорасли са съществували много преди появата на различни растения на сушата.

Основни методи

Основната особеност на този метод на отглеждане е, че растенията се култивират без почва, а всички необходими хранителни вещества се получават от влажна, въздушна, водна или твърда пореста среда. Този метод на отглеждане изисква често или постоянно капково напояване със специален разтвор, в който са необходими всички необходими елементи за всяка отделна култура. Днес експертите разграничават три основни метода на хидропоника:

Водна култура.
Субстратна култура.
Въздушна култура (аеропоника)

Водната култура се счита за основен метод на хидропониката. При този метод на отглеждане растението се вкоренява в тънък слой от някакъв органичен субстрат (мъх, торф и други подобни), който се полага върху решетка. Мрежата се спуска в решетка, напълнена с хранителен разтвор. Корените на растенията през субстрата и дупките на решетката попадат в разтвора, откъдето растението получава всички хранителни вещества, необходими за развитие и растеж.

Водната култура се счита за най-стария хидропонен метод, но в никакъв случай не е най-добрият. Основният проблем при този метод на отглеждане е аерирането на корените, тъй като количеството кислород, което се съдържа в разтвора, не е достатъчно за растението, следователно е невъзможно напълно да се свали кореновата система в хранителната среда.

За да се осигури нормално дишане, между основата и хранителния разтвор се оставя въздушно пространство с височина 3 см за млади растения и 6 см за възрастни култури. В този случай при такава въздушна възглавница е необходимо да се поддържа висока влажност, в противен случай кореновата система може да изсъхне бързо. Когато се отглежда от водна култура, хранителният разтвор трябва да се променя всеки месец.

При този метод на отглеждане кореновата система се поставя в дебел слой от субстрата, който може да бъде експандирана глина, чакъл, вермикулит и други. В следващата глава ще говорим повече за качествата на материалите, използвани за основи. Храненето на растенията с помощта на този хидропонен метод може да се извърши по три различни принципа: принципът на подпора, принципът на периодично овлажняване, поливане отгоре.
Хидропоника: Отглеждане на растения без почва (и във въздуха)
Въздушната култура (аеропоника) е метод за отглеждане на растения без изобщо да се ползва субстрат. Това се осъществява по два начина:

Растенията са прикрепени със специални скоби към капака на съда с хранителен разтвор, така че долната част на кореновата система да е 1/3 в него. Останалите корени са разположени във въздушна възглавница между капака на контейнера и хранителния разтвор, те трябва периодично да се навлажняват.

Кореновата система на растението се поставя в съд с пулверизатор, който 2 пъти на ден в продължение на 3-4 минути пръска хранителния разтвор под формата на много малки капки.

Състав на хранителните разтвори

Хранителните разтвори играят огромна роля при отглеждането на растения, използващи хидропоника. Именно от тях културите получават всички минерали, необходими за нормалното развитие и растеж. При приготвянето на хранителни разтвори е много важно да се придържате към следните препоръки:

обърнете внимание на качеството на водата;
хранителният разтвор трябва да съдържа всички макро- и микроелементи, необходими за живота на определена култура;
в различни периоди от живота растението се нуждае от различно съотношение на хранителни вещества, така че разтворът трябва да се приготви, като се вземат предвид фазите на растеж на културата;
много е важно да се спазва не само правилното съотношение, но и общата концентрация, която трябва да бъде достатъчно висока, но в същото време и да не е токсична за растенията.

Приготвянето на хранителен разтвор е доста сложно, така че за тези, които искат да организират хидропонични „посеви” на перваза на прозореца, най-добре е да използват готови, закупени в специализирани магазини или чрез Интернет.

Субстрати

Както вече беше отбелязано, поради оптималното насищане на кореновата система с кислород и способността да поддържа необходимата влажност, субстратната култура се счита за най-добрият хидропонен метод. Днес като субстрат се използват различни материали, най-често срещаните от които са:

хидрогел
дребен чакъл
дървени стърготини
минерална вата
експандирана глина
кокосови влакна
торф и мъх

Направи си сам хидропоника

В съвременния свят можете да отглеждате цветя, да получавате добиви от маруля, зеленчуци и други култури не само в градината или оранжерията, но и в обикновен градски апартамент. Един от най-ефективните методи за това е хидропониката.

Използвайки я, вие няма нужда да се заравяте в пръст, да плевите и поливате редовно. Наторяването е контролирано и като резултат растенията „не губят енергия” в развитието на корени, а дават плодове.

За да сглобите хидропонна система, не е необходимо да сте висококвалифициран инженер. Най-простият модел се състои само от резервоар, компресор със спрей, седалки и инертен субстрат. Някои от по-сложните системи могат да имат допълнителни елементи, но те са предимно второстепенни.

Има някои правила обаче, които са задължителни за спазване:
Съдът, предназначен за хранителния разтвор, трябва да бъде направен от неутрален материал, който е устойчив на торове и не пропуска светлина.

Обемът му трябва да съответства на броя на растенията и техния „апетит“ – в противен случай ще трябва да презареждате контейнера твърде често.

От инертните субстрати могат да бъдат избрани минерална вата, експандирана глина, кокосови влакна, перлит, вермикулит или техните комплекси.

ACS система

За нея ще ви трябват:

2 пластмасови контейнера + 1 капак;
пластмасови чаши за еднократна употреба;
1 пластмасова и 1 гумена тръба (пластмасовият дренаж трябва да има по-голям диаметър);
помпа с производителност 380 l / h (препоръчваме да се вземе предвид моделът SP-650 от марката Resun);
нож или дрелка за пробиване на дупки;
уплътнители Azud и термолепило;
2 Г-фитинги. Можете да вземете свързващите елементи от високоякостна пластмаса и да спестите, без да губите качество.

Сглобяването на такава система е много просто. За да направите това, следвайте инструкциите:
Направи си сам хидропоника

В капака на контейнера трябва да направите дупки за съдене.
Изрежете дупки за корените в долната част на чашите.

Поставете горното чекмедже върху долното, след което единият край на гумения маркуч трябва да бъде изваден през изрязания отвор.
За да доставите хранителния разтвор от долния резервоар към горния, трябва да закупите помпа и да прикрепите към нея маркуч 10-15 см.
Направи си сам хидропоника
Помпата трябва да се постави в долния резервоар с хранителния разтвор.

Краят на пластмасовия маркуч трябва да се отреже под ъгъл от 45 градуса и да се постави с отрязаната страна надолу. За да запечатате дупките, е необходимо да използвате специални уплътнения или лепило с горещо разтопяване.

В горния контейнер от противоположните страни диагонално трябва да има два отвора за подаване и източване на вода. След това изсипете хранителния разтвор в долния резервоар, включете помпата и проверете дали има теч от тръбата (за да тествате изтичането на течове).
Направи си сам хидропоника ACS системаНаправи си сам хидропоника ACS система
Подреждаме чашите на техните места. Хидропонната система е готова!

DWC инсталация

DWC е метод, подходящ за дълбоководни култури. С него кореновата система на растението е изцяло потопена в хранителен разтвор, който постоянно се аерира. Пример за такава система е готовата инсталация AquaPot. Той е чудесен за отглеждане на едногодишни култури.

Благодарение на компактните си размери, той лесно се поставя дори на перваза на прозореца. Всичко, което е необходимо за високи добиви, е да се сменя разтворът на всеки 7-10 дни, да се контролира рН и ЕС-то на средата. По желание подобна инсталация може да се сглоби независимо.

За това ще са необходими:

Съд с вместимост най-малко 20 литра с капак;
Мрежест съд с диаметър 16 см от нетоксична пластмаса с висока якост;
Пулверизатор ASC-01;
Едноканален компресор.
Направи си сам хидропоника с DWC система
Процес на сглобяване:

На капака трябва да се направи отвор за диаметъра на саксията. Непосредствено под него направете още един отвор за проводника на компресора, свързан към аератора. Мястото на свързването трябва да се херметизира.

Покълналите семена в минерална вата трябва да се поставят в инертен субстрат, като експандирана глина или минерална вата. Субстратът с разсад, съответно, трябва да бъде разположен на посадъчното място. 12-15 литра хранителен разтвор се изсипват в резервоара.

Компресорът в такава система трябва да работи 24 часа на ден. Хранителният разтвор трябва да се сменя веднъж на 7-10 дни. Не забравяйте, че при отглеждане с хидропоника е важно да се контролират нивата на рН и ЕС на разтвора.

Система за капково напояване

Трябва да се разглежда като временна помощ за растенията, особено когато не сте вкъщи. При правилно сглобяване тази система може да напоява растенията без ваше присъствие. Често производителите използват капково напояване за напояване на растения, отглеждани върху кокосов орех или друг инертен субстрат.
Направи си сам хидропоника с капково напояване
Ето как се прави система за капково напояване:

Съд за хранителен разтвор (в зависимост от броя на растенията);
две 16 мм тръбни тръби, изработени от здрава пластмаса;
микротръби
уплътнители;
микрофитинги;
Г-фитинги;
Шило.

Направете дупка в съда за основната тръба (запечатайте с уплътнител);
Подредете „пътеки” от 16 мм тръба;
С помощта на шило направете дупка за микротръбата;
На следващо място, микротръбата се свързва чрез микрофитинг към главната тръба;
Инсталират са капкомери;
Помпата трябва да се постави в резервоара;

В края на „пътеката”монтираме дренажен клапан.

Можете сами да сглобите системата за капково напояване. Всички елементи за построяване на система за хидропоника чрез капково напояване може да намерите във всеки магазин за ВиК части.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *