Интериор на малка кухня: Как да увеличим визуално пространството?

Интериор на малка кухня: Как да увеличим визуално пространството?

И малката кухня може да бъде комфортна и да изглежда просторно с умело подбрани мебели и текстури

Много собственици на апартаменти смятат, че ако имат малка кухня, трябва да боядисат стените в бяло и да обзаведат с малки мебели и аксесоари, за да изглежда по-голяма. В действителност това не е така – спецовете в интериорния дизайн знаят малки хитринки, които ще ви помогнат да се радвате на простор и обзавеждане, което ви е по вкуса.

Цветове и светлина за малка кухня
Small Kitchens 3 (Small)
Всякакви „спокойни” и неутрални нюанси „удължават” визуално пространството. Смело боядисайте в светли цветове. Ако сте любители на ярките или тъмните – просто ги използвайте като акценти. Умелата комбинация само ще направи дизайна й оригинален.

Най-добре е да имате и естествено, и изкуствено осветление в кухнята. В малкото помещение даже е задължително! Изберете си полупрозрачни щори и или завеси, за да ви е комфортно там, но и за да си осигурите необходимия прилив на светлина. Използвайте крушки и LED-ленти около мивката. Хубаво е да знаете, че мебелите с лъскава повърхност отразяват светлината, което е още един плюс за създаване усещане за простор.

„Обединете” малката кухня със съседното помещение – независимо дали е коридор или отделна стая. Най-добре е да не ги свързва врата. Като ги боядисате с еднакъв цвят ще създадете илюзия за общо пространство.
Small Kitchens 6 (Small)
Текстилът в малката кухня трябва да е в светъл нюанс. Използвайте пастелни оттенъци, неярки цветове. Те създават усещане за плавен преход, докато тъмните и ярките нюанси само привличат внимание и „свиват” пространството.
small kitchen
Стандарт за малка кухня е използването на максимум два цвята. Поиграйте си с комбинирането, но само толкова. Простотата разширява пространството – още един закон в интериора!
small kitchen 2
Различните картини и графики само ще намалят подсилят усещането за тясно. Ще се почувствате така, сякаш таванът ви притиска. Ако настоявате обаче на такова дизайнерско решение имаме компромисен вариант за вас – или ги използвайте малко, в определени кътчета или под формата на релефен орнамент.
Small Kitchens 8 (Small)
Мебели за малка кухня
Small Kitchens 9 (Small)
Светлите мебели в малка кухня не изглеждат толкова масивни. Ако ги изберете така, че да се сливат със цвета на стените – още по-добре.
small kitchen 3
В търговските вериги може да намерите прозрачни мебели. Това е не само модерно, но и хитро решение, ако живеете в модерен, малък дом. Стъклото на плота на кухненската маса, барплот и столове изработени от прозрачна пластмаса направо ще ви карат да се чувствате в безтегловност.
small kitchen 4
„Колкото по-малко толкова по-добре“ – наистина е златното правило за малка кухня! Дизайнерите казват, че може да изберете големи мебели, но ако ограничите до минимум предметите. Ако обзаведете с малка мебел, ще създаде ефектна безпорядък. В резултат на това в стаята ще изглежда още по-малка, отколкото е в действителност.

Най-малко една част от обзавеждането трябва да „дръпне“ нагоре. Тя ще привлече вниманието към горната част на стаята и таванът ще изглежда по-висок.

Кръглата маса заема по-малко място, отколкото на квадратната. В интериора на малка кухня, можете да използвате и такава с овална форма. Сгъваеми трапезни маси позволяват да се спести ценно пространство. Ако това е необходимо, може да се използва като бюро, ако сте направили кухнята домашен офис.
small kitchen 7
Текстил за малка кухня
small kitchen 8
Много деликатно трябва да подходите към рисунъка на текстила за малка кухня. Ограничете до минимум графиките и елементите. С по-малко щрихи на възглавниците и тапицерията, пространството ще изглежда по-просторно.

Опитайте се да сложите корниз над горната част на прозореца. Този прозорец ще „вдигне” таванът по-високо. Между другото, за малка кухня е по-добре да имате по-дълъг перваз. Сложете пердетата по рамката на прозореца, без да закрива достъпа на светлина.
small kitchen 10
Заложете на текстурата в платовете. Тя прави интериора по-изразителен, без да се създават безпорядък.

Ако не искате да украсите с текстил прозореца, опитайте с леки жалузи или римски щори от полупрозрачен плат. Те отразяват светлината, правейки я мека и разсеяна. Ако се сливат със стената, отвличат вниманието на окото от малкото пространство.

Аксесоари за малка кухня

Искате да украсите стената с живопис, фотографии или някои сладки аксесоари? Не е необходимо да го правите в средата. Опитайте се да ги сложите по-висока или по-ниска, отколкото е обичайно, и вашите гости вече няма да обръщат внимание на размера на пространството. Дизайнерите съветват изображенията или аксесоарите да се поставят едно под друго. С този малък трик стена ще се изглежда по-висока.

Между другото, принципа По-малко е по-добре, е актуален и във връзка с аксесоарите. Вместо няколко многоцветни снимки или рисунки, трябва да се ограничим до две или три. На светлите стени изглеждат много добре големи ярки изображения с хубаво бяло паспарту.
Small Kitchens 4 (Small)
Огледала визуално правят пространството по-дълбоко и широко. В допълнение, те отразяват светлината и интериорът на малка кухня дизайн е по-уютен. Помислете дали да не сложите огледални врати на шкафовете на кухнята или отделно, в рамка, която е стилово еднаква с мебелите?

Друг добър начин за визуално „вдигане“ на тавана – е да сложим кристален полилей. Светлина в комбинация с огледалните късчета преобразят интериора. Трябва да знаете обаче, че таванът трябва да бъде безупречен.

Обърнете внимание на съветите на опитни декоратори. В малко пространство ще изглеждат добре прозрачни и лъскави аксесоари.
small kitchen 11
В малката кухня не трябва да поставят огромни букети и буйни стайни растения. Най-добре е да се ограничите просто с ваза, елегантна орхидея в саксия или кристална купа с плодове.

Ремонт в малка кухня

В един малък апартамент подът трябва да направи еднакъв във всички стаи или поне нека да бъде в близък цвят. Паркет, ламинат или керамични плочки за кухнята подредете по диагонал – още един начин за визуално да направим малкото пространство по-широко.
small kitchen 12
Колкото по-малко различни материали, текстури и довършителни опции използвате, толкова по-добре ще изглежда вашия интериор. Привидната простота спомага за създаване ефекта на простор, където е най-необходим.

Ако е възможно, опитайте да премахнете всички врати, или да ги замените с плъзгащи или стъкло.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *