Интериорен дизайн в Рустик стил

Интериорен дизайн в Рустик стил

автор: Антония Саранеделчева

Рустик стила добива все по-голяма популярност в съвременния интериорен дизайн в България. Той има много лица, но винаги носи усещане за топлота, уют и домашна атмосфера. Научете повече за този стил и отличителните му елементи. Разгледайте и няколко успешно реализирани проекти на интериорния дизайнер на Моми Студио – Антония Саранеделчева.

Кратка история на Рустик стила

Рустик стила се ражда през XIXвек в домовете на ранните заселници в САЩ, които строят къщите си далеч от градовете. Те се отличават с много празно пространство и малко, но масивни мебели. Заселниците изграждат интериора от нулата, само с подръчни, естествени материали – камък, дърво, естествени тъкани.

Как изглежда Рустик стилът в интериора?

Рустик стилът носи усещане за едни отминали времена, когато хората сами са изработвали обзавеждането за своя дом. Рустик стилът се отличава с много естествени материали, уют и малко грубоватост, вместо блясък и перфекционизъм. Има различни вариации на стила, включително тоскански, крайбрежен, планински, дори модерен Рустик.

Всички те обаче се отличават с една натурална красота.
В домовете в Рустик стил преобладава дървото, и много напомнят на планинска хижа. През последните години обаче дизайнерите предпочитат все по-светли, неутрални цветове и по-лека естетика за съвременните жилища.

Основни елементи на Рустик стила

• Истинско дърво –дървени подове и тавани, греди, рафтове, маси и столове, врати и прозорци, мебели от истинско, почти необработено дърво, са сред най-разпознаваемите елементи на Рустик стила.Тук не се търсят перфектни и еднакви дървени греди, а уникални, със свой собствен характер и история.

• Естествен камък – подове, камини, дори бани от естествен камък са чудесна заявка за един истински рустикален стил, който носи усещане за стабилност и уют.

• Естествени текстури – естествените материали се пренасят и в различни текстури, с които да обогатите интериора – килим от юта, естествени животински кожи по пода, възглавнички и покривала от лен. Текстурите са малко по-груби, но създават усещане за връзка със земята.

• Ръчно изработени елементи – В Рустик интериора е важна уникалността на всеки елемент. Не е задължително всичко в дома да е ръчна изработка, но дори един или два детайла придават характер на помещението – стол, огледало или скрин са чудесен акцент в Рустик стил.

• Матов метал – избягвайте блясъка, ако сте решили да се придържате към Рустик стила в дома. Изберете осветителни тела, дръжки или смесители от нелъскав метал, който носи усещане за селска къща, където всичко е просто и функционално.

Рустик стил в действие

За да добиете по-ясна представа как изглежда съвременният Рустик стил в дома, ви представям някои от успешно реализираните проекти на MomiStudio.

Апартамент „Ноктюрно”

Антония Саранеделчева

Този апартамент в Челопеч от 57 кв. м. е чудесен пример как от едно не функционално пространство от дневна и спалня, може да се създаде жилище с прекрасна детска стая и просторно дневно пространство.
Отвореният план между дневната с кухня и трапезария, и светлите тонове, оптически правят жилището по-голямо и просторно. Проследете цветната линия в текстила – щорите, възглавничките на дивана и седалките на столовете създадат интересен акцент в ретро стил.
Белите плочки на гърба на кухнята, както и рошавия килим в дневната, са чудесна препратка към Рустик стила, без да се натрапват. Детската стая също е просторна и светла. Пъстър акцент са завесите, които се съчетават със завивките върху леглото. Банята е изчистена и функционална, а цветовете ѝ препращат към уюта на къщите в Тоскана.
Антония Саранеделчева

Апартамент „Нюанси“

Ако си мислите, че Рустик стилът трябва да бъде тъмен и тежък, то погледнете апартамент „Нюанси“, за да се убедите в обратното. Жилището от 73 кв. м. в София носи всички впечатляващи елементи на съвременния Рустик интериор. То е топло, уютно и излъчва неподправена домашна атмосфера.
Антония Саранеделчева
Въпреки малкото пространство, дневната част, в комбинация с трапезария и кухня, изглежда лека и хармонична. Всички мебели са в един стил и цвят, а акцентът на някои от вратичките на шкафовете, както и столовете край трапезната маса, са съвременен прочит на „дома на баба“.

Банята в бяло носи още усещане за простор. Цветният акцент от плочки, край душ зоната, придава характер на помещението. Двете спални в розови нюанси са изключително кокетни, но едновременно с това функционални.

Апартамент „Кокетно“

Като заговорихме за кокетност, няма как да не споделя този апартамент в Рустик стил. Той носи толкова романтична, дори кукленска атмосфера, която връща назад в миналото. Това малко бижу от 47 кв. м. в София излъчва истински уют и домашна атмосфера. Пастелните нюанси в розово, кремаво, зелено и синьо издават, че тук живее млада дама.
Антония Саранеделчева
С влизането в апартамент „Кокетно“, вие се потапяте в един приказен свят. Всеки детайл в дневната, трапезарията и кухнята е премислен до съвършенство, за да създаде тази романтична визия. Спалнята е по-спокойна със сините си акценти, които ви карат да потънете в нея. Интересен е кокетният гардероб за козметика, халати и хавлии в банята, който, заедно с впечатляващото огледало, я превръща в истински будоар.

Апартаменти „Градска романтика“ и „Средиземноморски бриз“

Антония Саранеделчева
Тези два проекта имат много сходни Рустик елементи. И двата са с отворен план между дневната, кухнята и трапезарията. Преобладават неутралните и земни тонове, които чудесно се комбинират с различните нюанси на жълто по стените. Кухните и на двата апартамента са много уютни, подканващи всяка грижовна домакиня да сътвори поредното си кулинарно изкушение. Осветителите тела са полъх от едни отминали епохи и са чудесен акцент в помещенията. Баните са решени в наситени земни тонове и носят усещане за истинско СПА изживяване.
Антония Саранеделчева

Къща в Рустик стил

За финал ви представям един проект на къща и ландшафт в село Сулицас 300 кв. м. застроена площ и парцел от 3000 кв м. Къщата има разпознаваеми Рустик елементи, като дървени капаци, външна дървена обшивка по фасадата и пергола над верандата. Те чудесно се сливат с планинския пейзаж. Къщата прилича на уютна планинска хижа, но в по-светла тоналност.

Ако обичате естествени материали, малко грубост и натуралност пред перфекционизъм, ако за вас най-важен е уютът и топлотата в дома, доверете се на безбройните възможности, които ви дава Рустик стилът в интериора!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *