Избор на килим по форма, размер и според гарнитурата: Съвети от дизайнери

Съвети за избор на килим

Разнообразието от клиими на пазара е наистина огромно, но изборът му е свързан с редица условности

За да изберете модерен и красив килим, трябва да го изберете според неговите: дебелината и дължината на косъма, материала, от който е изработен, комбинацията с цялостния интериорен дизайн на стаята и най-важното – размера и неговата форма. Ако пренебрегнете поне един параметър, тогава той или ще развали целия замислен дизайн на пространството, или ще ви дразни при досег с него.

Правилният избор на перфектния килим може да бъде труден, особено ако покупката е онлайн. Ако сте сигурни какъв размер искате, тогава има възможност да закупите килим със стандартна форма или дори да поръчате такъв по индивидуален размер.

Съвети за правилен избор на килим
По принцип производителите предлагат четири форми:

• Най-стандартната е правоъгълник. Класика и строгост в една форма. В тази форма се произвеждат повечето килими, тъй като те ще се вписват идеално във всеки интериор. Размерът се определя от ширината и дължината на продукта

• Квадратната форма е по-трудна свързване на килима с интериора. Ако трябва правилно да зонирате пространството на стаята, подобен килим ще ви бъде полезен.

• Овална форма. Те също са широко използвани, тъй като са подходящи за почти всеки интериор. Размерите на такъв килим се определят от два диаметъра. Най-често се използва в хола.

• Форма на кръг. Те също са подходящи за всеки интериор, за ярък акцент можете да изберете ярки цветове. В зависимост от това къде се използва килимът с кръгла форма се избират и неговите размери. За спалня е по-логично да изберете размер с диаметър два метра, за хол можете да използвате по-голям диаметър.

Размери на килим и мебели

Размери на килими

В зависимост от това каква форма ще изберете ще зависи и размера на килима. Тъй като не всички форми са подходящи за габаритни размери и обратно.

Но за всяка форма на килим има стандартен размер, използван от много производители.

1. За правоъгълни – от 1 до 6 метра – дължина, от 0,5 до 5 метра – ширина.

2. За квадрат – от 50 см до 4,5 метра за всяка страна. Кръглите килими имат подобни размери.

3. За овал – от 50 см до 2 метра за всяка ос на овала.

4. Отделно си струва да се отбележат пътеките, за стандарт размерите му могат да бъдат от 60 см до 1,5 метра ширина и от 1,5 до 6,5 метра ширина.

Когато измервате, вземете предвид площта на общото пространство и не забравяйте да извадите от нея площта на заетите мебели, като килер.

Стандартни размери:

Размери на килими стандартни

На практика обаче често се случва стандартните размери да не пасват. Освен това всеки производител може да има грешки в размера. В този случай можете да направите индивидуална поръчка.

Как да изберем орнамента, текстурата и материала, от който е изработен килима?

Според вида на орнаментиката разделяме килимите на модерни, дизайнерски, класически.

Рисунки върху модерни килими. Най-често това са абстракции, калиграфски и геометрични мотиви, които са на върха на популярността. Подходящи са за креативни личности, които се стремят към себеизразяване и индивидуализация на личното пространство.

Изображения в еклектичен стил. Сложни абстракции с разнообразни елементи. Изглеждащите протрити класики в ориенталски или европейски стил придават на килима вид на уникален модел. Тези и други варианти за красиви килими изглеждат шикозно както в класически, така и в модерен интериор.

Орнаментът върху класическите ръчно изработени килими ще бъде близък до тези, които ценят традициите – у нас или на източните народи. Може да се поръчат както килими, близки по рисунък с чипровските, така и произведени от Турция, Иран и Китай. Шарките са различни: канатица, медальони и михраб, елементи, свързани със слънцето, флората или фауната и носят положителен сакрален смисъл.

Според текстурата на килимите:

Килимът е не само декоративен, но и функционален аксесоар към интериора. Ето защо, в допълнение към формата и орнамента, е необходимо да се обърне внимание на текстурата на покритиему. Платното трябва да е приятно на допир и да издържа на ежедневното натоварване в определена стая.

Изборът на текстура се основава на това къде планирате да поставите килима.

Трапезария или всекидневна. Килимът в хола или трапезарията често играе ролята на важен декоративен елемент, който покрива по-голямата част от пода. Вълнени или копринени тъкани, изработени в градски, неокласически стил, изглеждат свежи в тези стаи. Приоритет са правоъгълни или квадратни тъкани продукти с висока плътност на възли (от 200 000 на квадратен метър). Такъв килим има висок праг на абразия, не абсорбира влага, мръсотия и прах, а също така запазва оригиналния си вид и яркост на изображението в продължение на много години.

Спалня. Идеално място за копринена или вълнена тъкан с мек косъм. Създава неописуема атмосфера на топлина и комфорт, гарантираща максимално удоволствие от допира.

Работно помещение или офис. Вълнено покритие с нисък къс косъм е най-доброто решение. Можете да поставите тежки офис мебели или оборудване върху него, без да се страхувате да го развалите или деформирате. Допълнителен бонус е по-лесното придвижване на мебелите на колела.

Детска стая. За деца на всяка възраст препоръчваме плътен килим с къс косъм (или без влакна). Той е в състояние да издържи на високи натоварвания в помещения с голям трафик. Освен това е по-лесно за пране.

Според материалите:

В съвременното килимарство се използват естествени и синтетични материали, които оказват влияние върху качеството и издръжливостта на изтъкания продукт. Помислете за най-добрите материали, които са се доказали в продължение на стотици, дори хиляди години.

Вълна

Вълнените килими нямат специфична миризма, устойчиви са на абразия, практически не събират прах и не се страхуват от натоварвания (не се деформират под тежки мебели). Те са лесни за поддръжка, лесни за почистване и не генерират статично електричество. В допълнение, платната, изработени от този материал, са най-добрият звукоизолатор.

Коприна

Това е най-скъпият материал, използван в килимарството. Елитните килими, изработени изцяло от коприна, са символ на благородство, блясък и богатство (например персийските: от Кум, Наин и Исфахан). Отличават се с висока плътност на възлите (1 милион на 1 кв.м.), невероятна детайлност на шарките и ярки цветове. Платната се тъкат ръчно за 1-2 години, което значително се отразява на стойността им.

Има килими, в които се използва бамбук вместо класическа коприна – хипоалергичен материал, който придава блясък на орнамента (намалява цената на продукта, но не и качеството му).

Бамбукова коприна

Това е мерсеризиран памук. Прилича на коприна, получена от пашкула на копринената буба. Има своите положителни свойства. Например бамбуковите копринени килими премахват топлината, лесни са за почистване и са абсолютно безопасни за хората (материята е хипоалергенна).

Килим, според холовата гарнитура

Диванът обикновено е ключова мебел или част от гарнитура, обединена от един важен елемент – килим. Правилно избраният килим преобразява стаята, създава усещане за хармония и комфорт. Ако е с несполучлив дизайн може да развали впечатлението дори за най-стилната и изискана всекидневна.

Как да го изберем правилно? Диванът ще служи като ориентир. Неговите размери и дизайн ще подскажат оптималните параметри на килима – цвят, шарка, дължина и ширина.

Оптималният размер на килима зависи от няколко фактора. На първо място, това се влияе от площта на стаята и свободното пространство в нея. Единичен малък килим в центъра на просторна стая ще изглежда странно, а килим, покриващ целия под в малка стая, ще създаде усещане за напрежение.

Възприемането на пространството също се влияе от това как мебелите са разположени спрямо килима. Класическата схема предполага следните опции на местоположението на комплекта мебели:

на килима няма мебели, с изключение на масичката за кафе в центъра;

фотьойли и диван стоят върху него с два крака от четири, маса в центъра;

всички мебели стоят върху килима с четири крака.

Ако мебелите изобщо не стоят на килима, това премахва усещането за празнота в голяма всекидневна с лаконичен интериор. Подреждането на фотьойли и дивани с два крака върху килима се счита за универсално и най-хармонично. Ако мебелите са изцяло върху килима, това визуално намалява пространството и помага да се подчертае функционалната зона.

Килим за хол съвети

Как да изберем размера на килима спрямо дивана

Ако в голяма и просторна всекидневна има само масичка за кафе до дивана, тогава универсалният размер на килима ще бъде 1,8 * 2,7 м. В малка стая, близо до същите мебели, килим 1,2 * 1,8 м ще изглежда по-добре, тъй като стаята е по-малка. При диван с нестандартни размери, ориентир за избор на размер е неговата ширина. Една от страните на килима трябва да е равна на него или да го надвишава с 0,5-1 m.

За ъглов диван оптимален е правоъгълен или квадратен килим, чиято дължина или ширина е поне 0,5 м по-дълга от най-дългата страна на мебелите.Примери за разположение можете да видите на фигурата:Какви размери на килим в хола

Лесен начин да получите представа как ще изглежда килим с един или друг размер до дивана е да маркирате планираните граници на продукта на пода с помощта на маскираща лента. Препоръчваме да направите това и защото в различните стаи има нюанси на планиране и дизайн. Можете да се отклоните от стандартните препоръки: близо до дивана в спалнята или детската стая е по-подходящ тесен килим или пътека от 0,7 * 1,5 м, ако просто трябва да изолирате пода, а не да комбинирате мебелната група.

Избор на цвят и орнамент

Дизайнът на дивана дава чудесна представа за правилния цвят и шарка за килима. Но не забравяйте за цялостния дизайн на интериора, защото килимът трябва да се комбинира с него и с мебели.

Тази задача може да бъде опростена. Достатъчно е да се има предвид, че основният цвят на килима зависи от цвета на стаята, а околните мебели влияят на нюанса и шарката.

Как да изберем цвят

Най-лесният начин да изберете цвят е да го „заемете“ от вече съществуваща цветова палитра за стая. Ако акцентите в хола вече са поставени и килимът ще бъде фонов елемент, можете да изберете нюанс, който да подхожда на стените или тапицерията на мебелите. По-интересен вариант е контрастираща комбинация, тогава килимът ще се превърне в акцент.

И още няколко съвета за цвета на килима:

до ярки и забележими мебели е по-добре да поставите килим в пастелни цветове;

многоцветният килим изглежда добре до неутрални или обикновени мебели, но цветът му трябва да присъства в палитрата на килима или да се комбинира с него;

дизайнът на ярки или наситени цветове се нуждае от подкрепа в интериора под формата на възглавници, завеси, малки декоративни елементи от подобен нюанс.

Също така си струва да се има предвид, че светлите килими изглеждат ефектно на тъмен под. И на светъл паркет или ламинат тъмният килим изглежда стилен, но ако в стаята има много тъмни и дълбоки тонове, тази комбинация може да се окаже твърде мрачна. Следователно върху светло подово покритие можете да поставите килим от подобен цвят.

Основното правило е балансът: колкото по-сложен, по-ярък и по-подробен е моделът на тапицерията на дивана, толкова по-опростен трябва да бъде дизайнът на килима и обратно.

Разбира се, в рамките на отделните стилове са възможни изключения – от почти пълното отсъствие на модели в минимализма до изобилието от луксозни орнаменти върху всеки текстил в ориенталската класика. Но поддържането на баланс между моделите ще избегне визуалната конкуренция: или диванът, или килимът привличат вниманието.

Ако има шарки и на двете места, тогава те трябва да са в същия стил. Богато украсени монограми върху килима и строг геометричен орнамент върху тапицерията на дивана в повечето случаи изглеждат несвързани.

Какъв модел да изберете за килим под обикновен диван?

Предложете очертанията на мебелите. Ако са ъглови, нарязани – за предпочитане е лаконичната геометрия, ако са гладки и грациозни – можете да изберете всеки модел с подобни линии.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *