Избор на входна врата: Съвети на експерта и стилни решения

Избор на входна врата: Съвети на експерта и стилни решения

„Визитката на дома”, лицето на екстериора – по една входна врата може да се съди много както за обзавеждането, така и за собственика

Театърът се крие зад завесите, домът – зад входната врата, казват специалистите по домостроене и обзавеждане. За да изберете правилната, трябва да знаете коя се отличава с висока издръжливост, как да я поддържате във времето и как да подчертаете стила на жилището си с нея.

Първият фактор, който трябва да се има предвид при избора на входна врата е мястото, където ще бъде инсталирана. Образците за апартаменти и къщи се различават значително по технически характеристики. Те трябва да отговарят на различни изисквания и се произвеждат по различни технологии.
Избор на входна врата: Съвети на експерта и стилни решения

Качествената входна врата на апартамент трябва се отличава с:

– надеждна шумоизолация: не трябва да чувате движенията на асансьора или как говорят съседите на стълбището;

– взломоустойчивост: вратата трябва да е здрава, за да не може да се разбие;

– плътност: плътно затварящата се врата ще ви предпази от студени течения, както и миризми от входа;

– дълготрайност: важно е ключалките да работят правилно, капакът на дръжките да не се износва, покритието да не се повреди и вратата да се затваря внимателно и тихо, докато я използвате;

– модерен дизайн: входната врата е един от елементите на интериора, така че трябва да бъде в хармония с декорация, мебели, интериорни врати.
Избор на входна врата: Съвети на експерта и стилни решения
Шумоизолация

Индексът на шумоизолация за вратата на апартамента трябва да бъде най-малко 32 dB. Този индикатор се влияе от дебелината на MDF панелите, броя на уплътнителните контури, точността на конструкцията и вида на пълнежа.

Металните врати пропуат звуците много по-добре от MDF. Затова панелът трябва да се монтира от двете страни на вратата. Минималната дебелина на MDF, която ще осигури добра звукоизолация е 10 мм. Най-добре е панелите да са с дебелина от 16 мм.
Колкото повече контури на уплътнението са върху входящата структура, толкова по-надеждно защитава от външни звуци.

Качествената врата трябва да има поне два, най-важно е да няма пролуки между крилото и кутията.

Що се отнася до уплътнението, най-добрият вариант е минерална вата. Дебелината му трябва да бъде най-малко 50мм. Едно нещо, което трябва да имате предвид, е особеността на този материал:

минералната вата се срива с времето от вибрациите и пропуска шум. За да се избегне това, пълнежът трябва да бъде фиксиран по цялата височина на крилото на вратата.

Взломоустойчивост

Устойчивостта на проникване определя надеждността на входната структура. Тя е повлияна от различни характеристики на крилото на вратата, кутията, ключалките.

На първо място е необходимо да се оцени дебелината на стоманата: оптималната стойност варира от 1,0 до 1,5мм.

Устойчивостта на напукване зависи също от точността на изработване на входната структура. Ако има пропуски в нея, злодеят ще може да стигне до ръба на платното и да го огъне.

Важно е вратата да бъде снабдена със стоманени плочи в зоната на заключване. Също така е необходима цилиндрична брава с цилиндрична плоча.

Също така обърнете внимание на класа на бравата: не трябва да бъде по-ниска от трети. Още по-надеждни са брави четвърти клас. Продуктите на руското, турското и италианското производство се препоръчват. Струва си да се купуват брави на доказани марки, които отдавна са на пазара.

Херметичност

Ако вратата е запечатана, тя предпазва от течение и нахлуване на миризми. Точността на изработване на входната структура до голяма степен определя нейната плътност: колкото по-малки са пропуските, толкова по-добре. Нужно е трайно уплътнение, което не се набръчква с времето и няма нужда от сложна поддръжка.

Дълготрайност

Срокът на експлоатация на входната структура зависи от качеството на пантите. Ако нещо се е случило с ключалките или дръжката, те лесно се подменят. Но ако пантите се развалят, трябва да си купите нова врата.

За да се гарантира, че пантите ще ви служат възможно най-дълго, те трябва да бъдат периодично смазвани. Отстраняването на тежко крило на вратата всеки път е неудобно, така че е най-добре, ако на пантите има специални отвори за смазване.

Вратата на апартамента не трябва да ръждясва. За това отговаря висококачественото полимерно покритие. Преди да купите, обърнете внимание дали има повърхностни петна, косми, цепнатини и други дефекти. Ако ги намерите, трябва да знаете, че вратата има краткотрайно покритие. Най-вероятно е боядисана на ръка с нарушение в технологията. Първите признаци на ръжда ще се появят на платното в рамките на една година.
Избор на входна врата: Съвети на експерта и стилни решения

Как да изберете входна врата за къща?

Вратата на къщата, за разлика от тази на апартамента, „гледа” директно на улицата, а не на площадката на стълбището. Затова тя трябва да осигурява добра топлоизолация, да не замръзва и да не пропуска студен въздух дори при много ниски температури.

Друга важна характеристика е атмосферната устойчивост. Вратата на къщата се използва в различни климатични условия: тя е под влиянието на слънчевите лъчи, слана, дъжд и сняг. Следователно входната структура трябва да бъде направена от материали, устойчиви на атмосферни влияния.

Стоманени врати

Основното предимство на стоманената врата е високото ниво на устойчивост на взлом. Останалите характеристики варират в зависимост от качеството на входния дизайн.

Когато избирате стоманена врата за дома, обърнете внимание на уплътнителната система. Минералната вата не е подходяща за външна конструкция, тъй като абсорбира влагата и губи своите топлинно-защитни свойства.

Преди да закупите вратата, проверете при продавача дали има слой изолация между усилващите елементи на крилото на вратата и вътрешната облицовка. Ако не, тогава мрежата ще замръзне над ребрата.

За да не се избегне ръжда на вратата при висока влажност отвън, тя трябва да бъде подложена на специална антикорозионна обработка. Прагът и фугите на елементите на кутията се считат за най-уязвимите области: именно в тях започва корозията. Първите ръждясали петна могат да се видят още шест месеца или година след монтирането на вратата.

Изберете врати, които имат уязвими елементи, обработени с разтвор, съдържащ цинк. Още по-надеждна е конструкция от поцинкована или неръждаема стомана.

Панелите на вратите трябва да бъдат изработени от топло- и влагоустойчив MDF. Това покритие има зеленикав оттенък. Обработва се със специално съединение и е устойчив на влага.
Избор на входна врата: Съвети на експерта и стилни решения
Алуминиеви врати

Алуминиеви врати и поцинковани стоманени врати са издръжлива възможност за дома и офиса. Такива структури не се влияят от промени в температурата и влажността. Те са огнеупорни, не се поддават на корозия и изкривявания, осигуряват високо ниво на звукоизолация. Също така, алуминиевите врати запазват топлината добре.

Предимствата на алуминиевите конструкции на вратите включват факта, че те не изискват сложна поддръжка. На всеки шест месеца е достатъчно да смазвате брави, панти и други движещи се части с двигателно масло или грес.

Алуминиевите входни врати имат само един основен недостатък – високата им цена. Освен това те са по-неустойчиви от стоманените конструкции.
ПВЦ-врати

В жилищните сгради рядко се монтират пластмасови входни конструкции. Те са по-подходящи за офис и промишлени помещения. Въпреки това, PVC входните конструкции осигуряват добра топло- и звукоизолация. Освен това те са устойчиви на всякакви атмосферни влияния.

Пластмасовите врати имат ниска устойчивост на взлом, така че не се препоръчва монтирането им в къщата. Освен това, малкото разнообразие от покрития едва ли ще позволи да се избере точно такъв образец, който да пасва идеално на интериора.
Избор на входна врата: Съвети на експерта и стилни решения
Дървени врати

Входните врати от естествено дърво са подходящи за тези, които обичат класиката и елегантността. Но това не е най-практичният вариант за дома.

Дървените врати са екологично чисти и красиви. Освен това, за разлика от метала, дървото не се влияе от корозия. Въпреки това, вратите от естествено дърво имат няколко недостатъка. Те имат ниска огнеустойчивост. Този проблем може да бъде решен чрез обработка на крилото на вратата със специални средства. Друг недостатък на дървени врати е нестабилността при външни влияния.

Поради колебанията във влажността и температурата, крилото на вратата може да се надуе или, обратно, да се свие. Това означава, че няма да се затвори добре. В допълнение, температурата и влажността влияят върху покритието на дървена врата: може да се напука и износи. Ако тези дефекти не бъдат отстранени във времето, влагата може да попадне върху дървения лист и да причини гниене.

Компетентната грижа за дървената врата ще помогне да се избегнат много проблеми, но не поставяйте нагреватели, овлажнители, климатици до тях.
Избор на входна врата: Съвети на експерта и стилни решения
Ако покритието на дървената външна врата е много износено или надраскано, си струва да я обновите напълно. Но тази работа е по-добре да се възложи на специалисти.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *