Жива коледна елха в саксия: Защо си струва и как да я опазим до пролетта

Как се избира и отглежда жива елха в саксия

За да продължите любимата си зимна традиция и да възпитате еко-загрижено поколение, най-добре е да заложите на жива коледна елха в саксия за празниците

В навечерието на зимните празници възрастните се връщат към добрата стара семейна традиция – осигуряване на коледно дърво. То е основната украса на къщата, привлича вниманието на гостите, изпълва с радостно очакване на децата. Освен това, украсявайки коледното дърво, ние показваме, реализираме и развиваме своите творчески способности.

Едновременно с това през последните години все по-разпалена става дискусията дали си струва да купувате жива елха всяка година или да си решите генерално „проблема” с изкуствена. Привържениците на живите дървета излизат с аргумента, че всяко има уникален външен вид и иглолистен аромат. Противниците им подчертават практичността и лекотата на използване. В крайна сметка се стига до най-важния въпрос: Чие решение е по-еко?

Преди да стигнем до изводите, добре е да сме наясно с някои митове за коледните елхи:

Мит№1: Живите коледни елхи се изсичат в гората, следователно те увреждат околната среда.

Това е така, само ако купите дръвчето си от нерегламентиран пазар. Ако се свържете обаче с голям разпространител, който разполага с всички необходими документи, много по-вероятно е да попаднете на грамотни производители, които не биха приели да действат в ущърб на екологията. Точно те отново засаждат хиляди млади дръвчета, след като са отсекли стари.

Друго нещо са пластмасовите коледни елхи. Суровината за производството им е нефт – невъзобновяем ресурс. За да го получите, все още трябва да унищожите част от тайга за кладенеца, да прекарате до там петролопровод или да минете през морето и да отровите отровите аквакултурата с нефтено петно.

Мит№2: Едно изкуствено дърво е много по-удобно, практично и по-безопасно от истинското.

Пластмасовото коледно дърво трябва да бъде разглобено, поставено в кутия и след това да се съхранява някъде през цялата година. След срока на годност, то ще ще трябва да бъде изхвърлено, а това е много по-трудно и вредно за природата, отколкото живото.

Дори и с малки грешки в процеса на неговото производство, некачествената пластмаса може след това да отдели вредни летливи химикали, например, под въздействието на топлинно излъчване от горещи реотани или парното.

Едно изкуствено коледно дърво може да причини отравяне. Живо иглолистно дърво произвежда летлив, благоприятен ефект върху работата на дихателната система. Не напразно, на хората с астма, които са най-податливи към алергични реакции, лекарите препоръчват да се разхождат в борова гора.

Става ясно, че за да се подготвите отговорно за празника, е по-добре да украсите жива коледна елха у дома. А за да не се чувствате като съпричастни към унищожаването на природата, просто трябва да се сдобиете с жива коледна елха в саксия!

Как да изберете живо дърво?

Сега в продажба има голямо разнообразие от видове и сортове иглолистни дървета: смърч, бор, ела. Но въпреки това традиционно купуват и украсяват ели за зимните празници. Когато купувате живо коледно дърво, трябва да обърнете внимание на размера на саксията и самото растение. Колкото по-малък е размерът на дървото, закупено в саксията, толкова по-вероятно е да го запазите до пролетното засаждане в градината.

Твърде малкият размер на саксията по отношение на короната показва, че корените на растението са били отрязани преди засаждането, а за иглолистните растения това е много лошо и може да доведе до смърт на растенията в бъдеще. Още по-зле е, че такива растения са били отглеждани като краткотраен символ на Нова година, а не като градинско растение, което означава, че ще трябва да бъде изхвърлено след празниците.

За да сте сигурни, че дървото е отгледано в този съд, трябва внимателно да извадите дървото с корените от саксията. На ела, отглеждана по всички правила, кореновата система напълно ще оплете цялата почва, а на изкопано дърво ще стърчи във всички посоки.
Ако планирате да засадите своето новогодишно дърво в земята след празниците, не забравяйте да проверите устойчивостта на замръзване. Няма да сбъркате, ако заложите на обикновен смърч (Picea abies), сребрист смърч (Picea pungens), бял смърч (Picea glauca), сръбски смърч (Picea omorika).

Какви грижи изисква коледната елха в саксия?

През зимата живото коледно дърво е в покой, следователно, като го донесе у дома, то трябва да бъде оставено за няколко дни в хладно помещение за аклиматизация (например на терасата, на балкона, в гаража). Ако без подготовка, е пренесено от студа в топла стая, тогава дървото може да започне да расте и по-късно, когато се изведе навън, може да замръзне.

Живо коледно дърво може да бъде преместено в по-голяма и по-тежка саксия или кашпа и задължително – далеч от парното и други отоплителни уреди. В отопляемо помещение живо растящо дърво страда от сух въздух, така че дървото трябва да се пръска по-често и редовно да се полива (но не и да се наводнява!).

Поливането се извършва най-добре през чинийката. Така ще сте сигурни, че почвата не изсъхва и в същото време не е прекомерно овлажнена. Водата трябва да е мека със стайна температура. Също така е желателно да се увеличи влажността в помещението, в което държите коледното дърво. Могат да се използват както специални устройства (овлажнители за въздух), така и отворени съдове с вода, поставени около дървото.

Украса на живо коледно дърво в саксия

Трябва да използвате леки пластмасови или стъклени играчки, фолио, леки гирлянди, за да не повредите дървото. Не си струва да украсявате живо коледно дърво със спрей бои и изкуствен сняг, тъй като химикалите, съдържащи се в боите и „снега“, могат да бъдат вредни за живо растение.

Кашпата или саксията, в която се намира живото коледно дърво, може да бъде украсена с красива тъкан, снежинки, дантели или други коледни украси.
Украса на жива коледна елха в саксия

 

Как да опазите живата коледна елха до пролетта?

Ако планирате да засадите коледното си дърво в двора, веднага след новогодишните празници премахнете всички декорации от него и го прехвърлете на остъкления балкон, на стълбите или в друга хладна стая. Поливайте растението редовно, обръщайте го в различни посоки към източника на светлина.

През февруари-март, при първите размразявания, можете да засадите коледно дърво в открита земя. Незаменимо условие за правилното съхранение на коледното дърво е постепенното намаляване на температурата, не можете веднага да го прехвърлите от горещия въздух у дома в студената още почва.

Когато засаждате коледно дърво, опитайте се да не нарушавате целостта на кореновата система и буцата пръст в саксията. Торовете трябва да се прилагат в ямата за засаждане през пролетта, като може да се добави и препарат за по-добро образуване и оцеляване на корените. Коренната шийка на коледното дърво трябва да се остави на същото ниво, което е била в саксията.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *