Живо дърво вкъщи – да направиш природата част от интериора

Дърво в къщи - жива декорация в интериора

Да имаш живо дърво вкъщи е не само реално, но и модерно, еко и атрактивно – просто сигурен начин да се радвате на уникален интериор

Ако искате да строите, а на парцела има красиво дърво, сигурно се чувствате зле, че трябва да унищожите тази красота. Ако харесвате модерното, но обожавате контакта с природата, съвременните тенденции може би ви се струват студени и стерилни. Имаме предложение как да се справите и с двата проблема! – Да си живеете с…дърво вкъщи! Не, това не е фантазия, а съвсем реална възможност, от която се възползват най-дръзките архитекти и интериорни дизайнери!
Как се отглежда дърво вкъщи идеи и съвети
Истинско дърво вътре в къщата не се вижда често. На първо четене се сещаме само за дома на дует „Ритон”, които са послушали дизайнера си и за запазили изсушения ствол на вековна топола. Вие обаче може да си отгледате живо – и съвсем не ви говорим за симпатичен мини бонзай! Дърветата като декорация в интериора могат да са няколкогодишни и около тях да се строи. Могат да се отгледат като фиданки в питателна почва, хидропоника или чрез някои съвременни методи за фитодизайн.

Ако сега ще садите, изберете бамбук. Расте наистина бързо и придава една особена, азиатска атмосфера у дома. Хай-тек или японски стил обзавеждане ще изглеждат наистина екзотично и никой не може да ви обвини, че сте демоде.
Как се отглежда дърво вкъщи идеи и съвети
Съвсем друго е, когато дървото вкъщи пораснало и се е развило до могъщ дъб, смърч, тис, а след това опитен архитект е планирал изграждането на удобно жилище. Това е истински хит в съвременното домостроене и вече – практика при създаването на модерни хотели и ресторанти. По този начин се опазва природата и близостта с нея, без това да спира прогреса.

Освен това се знае: Контактът с истински дървета лекува душата и тялото, а това не е без значение в днешните стресови времена. Симбиозата човек- природа заедно със съвременните строителни технологии могат да създадат хармоничен ансамбъл, който дава широко поле за въображението. Ненапразно човек се обгражда с дървесина дори в старите панелки. Всеки се чувства като в прегръдка, обграден от красиви дървени покрития или масив.
Как се отглежда дърво вкъщи идеи и съвети
Имате няколко възможности за реализиране. Може да построите лятна къщичка до ствол. Темелите няма да увредят кореновата система на дървото, а стаите ще изглеждат като „скрити” в короната. Всички размери на къщата и дори нейният стил зависят от самото дърво, посоката и местоположението на долните клони, както и скоростта на растеж.

Ако едно дърво е младо, то трябва да бъде оставено да расте на воля. Буквално след две или три години, както къщата, така и дървото около него ще са единен ансамбъл. Фиданката ще се е превърнала в уникална украса и любима зона за отдих както за деца, така и за възрастни.
Как се отглежда дърво вкъщи идеи и съвети
Дървото, растящо в къщи е стъпка напред във времето, поглед в бъдещето – в края на краищата автономните екологични къщи вече не са измислица. За да се радвате на подобен “интериор” или трябва да стоите около ствола, или да си отгледате сами растението. Второто изглежда по-просто:

Когато планирате подовете и стаите, вземете предвид най- слънчевото място, където да отгледате своята фиданка. Изберете и оборудвайте за нея „жизнено пространство“ – под формата на дълбок съд, цветно легло, някакъв тип контейнер. Най-разумно е да изберете „компактно” дърво, което е непретенциозно, бавнорастящо и ще изглежда естетически приятно в интериора.
Как се отглежда дърво вкъщи идеи и съвети
Не бива да забравяте, че живата „декорация” изисква обгрижване и поливане както всеки тип растение. Широколистните са красиви, но с постоянна красота ще ви радват вечнозелените дървета /а и няма да има нужда всяка година да купувате коледно дърво – ще си украсявате собственото в хола/.

По-трудно е да се изгради къща около вече пораснало, високо и силно дърво. В този случай стволовете обикновено се „намират“ по протежение на централната ос на сградата, а клоните могат да проникнат в различни помещения на различни етажи, а короната и горната част могат частично да излязат през покрива. Може да се наложи да ограничите директния контакт с дървото, като подредите прозрачна акрилна преграда под формата на цилиндър или куб.

Така дървото ще бъде по-близо до естествените му условия за отглеждане. Корените може са проблем при проектиране основата на сградата, но съвременните методи за изграждане дават възможност за изграждане на солидна носеща основа върху темели или платформа, плаващ тип.
Как се отглежда дърво вкъщи идеи и съвети

Дърво в саксия – най-безпроблемен начин да се радваш на дърво в къщи

Ако се чувствате объркани или несигурни как да реализирате тази така атрактивна жива декорация в интериора, може да се обърнете към класиката. Всеки е гледал саксийни растения у дома. Ако се справяте с цветята, нищо не ви пречи да отгледате и дърво в кашпа! Разбира се, не всеки познат вид е подходящ за това. Трябва просто да изберете това, което доказано вирее „на тясно”.

След като сте се консултирали за подходящ вид дърво, непременно попитайте дали се нуждае от много слънчева светлина, понася ли течение, от каква температура се нуждае, колко често трябва да се полива, наторява, присажда.

В много отношения лимонът е перфектно стайно дърво. Няма да срещнете цитрусчета, посадени в двора, но всеки доказан цветар е отгледал в саксия някой от семейството – мандарина, портокал, каламондин, кумкуат. Растат ниско, топлина им се осигурява лесно, а някои могат да виреят дори на перваза.
Дърво лимон в къщи
При правилна грижа плодовете на тези екзотични саксийни растения са малки, но много ароматни и сладки. През зимата е желателно да им осигурите допълнително интензивно осветление – дневната светлина да е поне 12 часа, защото успешното им отглеждане се крепи на три компонента: топлина, светлина и влага.

Екзотиката в дома ви може да бъде допълнена и обогатена с лаврово, кафе и хлебно дърво. Не е трудно да се отгледат, стига да им осигурите влага във въздуха и стаите с южно изложение. Лавровото дърво ще вирее и на балкона, но не бива да прекалявате с изнасянето му на слънце. Ако ще го държите в стая, осигурявайте редовно проветряване, но самата саксия не бива да е на течение.
Лаврово дърво
Пахира е роднина на хлебното дърво. Стволът й е необичаен – с леко удебеление в долната част, подобно на сплетена косичка, а върху ствола – „шапка”, която прилича на кестенови листа. Пахира задържа влагата ниско и не се нуждае от често поливане. За съжаление, отгледано в саксия, то не само не дава плод и не цъфти.

Най-разпространените стайни дървета са представителите на семейство Фикуси – Бенджамини, лири, каучукови. Листата им са красиви и декоративни, а различни сортове и видове фикус ще ви позволят да си направите гора с разнообразни екземпляри. Понасят сянка и изискват висока влажност в помещението. Листата трябва да се пръскат по-често, а от време на време – да вземат топъл душ. Горната част на почвата трябва да е винаги влажна, защото изсушаването може да доведе до падане на листата.

Без изключение, всички членове на семейството на палмите (Palmae), въпреки визуалната прилика с дърветата, изобщо не са такива. Приемат се за храсти или дъровидни растения. Стайната температура е добра за тях, но проблемът е как да постигнете стабилна влажност при наличие на климатици и различните отоплителни системи.

Използвайте овлажнители за регулиране на вентилаторите и поддържане на постоянна температура в помещението.
Палми вкъщи
Рапис и Ховея са палмите, които няма да ви създават особени грижи и ще поддържат илюзията, че отглеждате дърво вкъщи.

Дървовидната драцена е другият „мързелив” вариант за озеленяване на интериора. Поливайте я умерено и й се радвайте във всяко помещение. Няма да иска непременно пряка слънчева светлина, за да стигне до 3 метра. Може да подредите своето модерно обзавеждане около нея и да се радвате на един различен интериор, който включва и дърво вкъщи.

Коментари чрез Facebook

коментара

1 коментар


  1. Много красиво! Всяко дърво трябва да се пази.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *