Кабинет на балкона: Как да се чувстваме като в удобен офис при няколко квадрата

Идеи за кабинет на балкона

Вместо да „похарчим” балкона за редене на консерви, можем да го превърнем в място за…печелене на пари

В повечето случаи, когато остъклим балкона си го използваме като един добре изглеждащ килер, място за сушене на прането или в най-добрия случай – кухненски бокс.

Хората, които ценят удобството си местят там нещата, които не искат да трупат във всекидневната или го превръщат в комфортно място за почивка. Най-практичните обаче успяват да превърнат тези безценни няколко квадрата в място за….печелене на пари. Вместо да използват цяла стая от дву – или тристайното си жилище, обособяват кабинет на балкона.

Как да го направим?

За да направим кабинет на балкона, преди всичко трябва да го остъклим и да направим много хубав ремонт.
Идеи за кабинет на балкона
Остъклението няма да служи само за изолация от градския шум и мръсотия. То ще ви предпази от резки температурни разлики. Щом сте решили да прекарвате сериозно време на балкона, трябва да направите така, че да ви е максимално комфортно – с подходящ стъклопакет, хубава топлоизолация, покриване на всички пукнатини.

Подът е от основно значение. Ако живеете на място с предимно топъл климат, настилка с ламинат е чудесно решение. Ако се осезателно търпите промените на четирите годишни времена обаче, непременно помислете за подово отопление.

Довършителни дейности и декорация

Преди да започнете мащабния си ремонт, хубаво обмислете плана си за действие. Къде ще позиционирате масата или бюрото. Ще се нуждаете ли от цял шкаф или отделни рафтове. Къде ще подредите техниката и материалите, които са ви нужни за работата?

За декорация най-добре е да изберете светли тонове – те визуално разширяват пространството. Белият таван, например, придава на интериора лекота. Ако имате възможност да сложите гланцирани повърхности, използвайте я. Гланцът отразява светлината, която допълнително разширява пространството.
Идеи за кабинет на балкона
Опитайте се да се използвате естествени материали или техни аналози: светло дърво може да се замени с ламинат с текстура на дърво. По този начин можете да направите вашия офис по-уютен.

Да правите експерименти с ярки цветове или контрасти не ви съветваме. Тези нюанси в малкото помещение изглеждат крещящи – чак агресивни. Ако работите в такава атмосфера ще чувствате бързо как ви наляга умора. Ако се нуждаете от ярко „петно”, по-добре изберете някакъв ефектен аксесоар. В този смисъл може да съчетаете работното си място със зона за отдих. Оригинална картина или ярко килимче ще се превърнат в интересен акцент.
Идеи за кабинет на балкона
Не е задължително работната зона да е основната на балкона. Удобно, неголямо бюро и ергономично кресло са напълно достатъчни, за да си вършите работата. Ако тя е свързана с документация, книги и материали, изберете си подходящ шкаф или стелаж. Вече е измислено – за малките балкони няма по-добро решение от окачените рафтове.

Мебелите на балкона трябва да са удобни за ползване, но не такива, които да обсебват цялото пространство. В противоположната страна на балкона може да устроите малка библиотека с удобен пуф или „барбарон”, където да отдъхвате.
Идеи за кабинет на балкона
Съвсем на място изглеждат няколко красиви растения – независимо дали ще ги редите на перваза или на стената. Не забравяйте да ги поливате – това се изисква от вас. Те са чудесно допълнение до книгите на рофтовете.

Осветление

Не забравяйте да изберете правилното осветление на работното място. То не само е в интерес на творческия ви процес. Дневната светлина трябва да е достатъчна през светлата част на деня. Вечерта разчитайте на осветителни тела, които имитират естествената светлина.

Вградени светлинни обекти или настолна лампа – всичко е добре дошло. Най-хубаво е, ако имате възможност да регулирате интензитета на светлината.
Идеи за кабинет на балкона
Неуместно изглеждат големите абажури или полилеи в такова място като балкона.

Ако балкон „гледа” към слънчевата страна, трябва да се мисли и за защита от яркото слънце. Това може да стане със специални щори или традиционни полупрозрачни завеси от лек материал. Щорите не са лошо решение, стига да не ви лишат от комфорт и усещане за домашен уют.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *