Къде да поставим леглото в спалнята, според ергономията и суеверията

Къде да поставим леглото в спалнята, според ергономията и суеверията

Точното място на леглото в спалнята изисква внимателно да огледате помещението и да се съобразите с редица нека

Най-важната мебел в спалнята, разбира се, е леглото. То трябва да е с красив дизайн и с удобен, хипоалергичен матрак, но това не са единствените важни неща, свързани с него. Всъщност, здравето и цялостното ви благополучие зависи от това дали леглото в спалнята ви ще бъде правилно поставено.

Намирането на оптималната му позиция е сложно нещо. Трябва да се вземат предвид различни неща като ергономията, народната мъдрост и движенията на енергията, които се изучават от Фън Шуй.

Според родните традиции

У нас казват, че главата на легналия не трябва да е на запад, защото полагат мъртвите в гробищата с глава – на запад, крака – на изток. Въпреки, че от времето на древните е прието да се спи така, че да виждаш „входа на пещерата”, краката на спящия не трябва да сочат вратата /по този начин се изнасят починалите/.

Най-лесният начин да се установи правилната позиция, според старите хора, е с…котка. Тези животни са като абсорбатор на отрицателна енергия. Ако избира определено място за сън, вие просто не бива да слагате леглото си там. При кучетата е обратното – те предпочитат благоприятните зони.

Къде трябва да се постави леглото

Спалнята, според фън шуй

За да се чувствате добре добре и да имате добра работоспособност, трябва да спите достатъчно. За целта атмосферата в стаята за почивка трябва да е спокойна и релаксираща, като за това при декорирането на спалня се избират предимно светли пастелни цветове. Не само нюансите обаче са от значение. Във фън шуй се обръща специално внимание на леглото.

Ако леглото е двойно – матракът трябва да е един, а не два един до друг. Границата по между им разделя съпрузите и емоционално, което неминуемо ще създаде проблеми.

Специално за позицията, може да се ориентирате по следните картини:

Къде да поставим леглото в спалнята, според ергономията и суеверията
1. Това е т.нар. „Позиция на покойника” – краката сочат към вратата. Тази позиция влияе зле на здравето.
2. Ако таблата на леглото е до прозореца също не е добре. Това ще ви донесе безсъние и липса на поддръжка.
3. Безсъние, съпружески изневери, болести ви очакват, ако леглото е между два прозореца, а краката ви „сочат”вратата.
4. Ако леглото е между прозореца и вратата, както е на картинката, е идеално.
5. Също благоприятно разположение, спрямо прозорци и врати и добре разположени огледала.
6. Шкафовете с остри ъгли „притискат” леглото и действат като стрели срещу спящия.

Важно е да не поставяте леглото като:

Над таблата има висящи елементи – шкафове, рафтове, полилеи
Има огледало или огледални повърхности, които могат да го отразят
Ако имате нужда да чуете не само забраните, но и препоръките за легла, според фън шуй:

Къде да поставим леглото в спалнята, според ергономията и суеверията

Желателно е таблата да се постави близо до здрава стена без прозорци или врати. Ако не можете да го поставите така, то поне да не е под прозореца.

Не трябва да „прекъсва” правата линия, свързваща прозореца и вратата.

Ако зад стената има вентилационни шахти или канализационни щрангове, леглото определено не се поставя до такава стена. Това важи за спални със собствени бани. Поставете леглото така, че да е възможно най-далече от такава стена:

Къде трябва да се постави леглото

Удобно и безопасно поставяне на легло

От гледна точка на ергономията: Леглото трябва да се постави така, че да е удобно за спане и поддържане на леглото – когато трябва да смените бельото, да го покриете със завивка.

Не го слагайте и на правата линия, свързваща вратите и прозореца, заради течението, което може да бъде опасно за здравето или поне няма да ви създадат усещане за комфорт.

Не поставяйте високи шкафове отстрани на леглото. Това създава неприятно усещане и има вероятност нещо да падне.

Желателно е от двете страни да има проход от поне 70 см. Ако от едната страна има тоалетка, скрин или други мебели, тогава разстоянието се увеличава – най-малко 0,95 см, а за предпочитане метър или повече . Тогава ще може да клекнете в близост до мебелите, за да отворите долните чекмеджета, например, и няма да пречи при оправяне на леглото.

Ако се чувствате объркани от толкова съвети, спазете само Златното правило: Правилната позиция на леглото е там, където вие се чувствате най-добре в него!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *