Къде най-доброто място за монтаж на климатик в апартамента?

Къде най-доброто място за монтаж на климатик в апартамента?

За да се радвате на комфортна температура у дома, независимо от летните жеги, не е достатъчно да си купите качествен уред за регулация на температурата. Важно е да знаете или поне да намерите експерт, който е наясно къде може да се монтира климатик и къде не. Пестенето от този тип услуга, в противен случай, ще намали ефективността на уреда, но и рискува да доведе до бързата му повреда.

Подходящо място за инсталиране на вътрешно тяло

Строителната конструкция, върху която искате да монтирате вътрешното тяло, трябва да има граница на безопасност, за да може да понесе теглото му. То трябва да се намира близо до външното тяло и разбира се, да не изглежда като нелепа „кръпка” в интериора.

Опасна зона. Когато слагате климатика, имайте предвид, че въздушният поток от разпределителната решетка се отклонява с три метра, т.е. в периметъра студените течения се концентрират, затова там не бива да има обекти, свързани с работа или почивка. Казано още по-ясно: За да не се разболеете, климатикът не трябва да „духа” срещу легло, диван, бюро и др. , защото само за около 15 минути здравето е в сериозен риск. По-добре е да се монтира над тях.

Разстояние между тавана и корпуса. Разстоянието от горния ръб на вътрешния корпус на климатика до тавана трябва да е 15 см. В горната част има апарат за всмукване на въздух и малкото разстояние може да попречи нормалното преминаване на въздушните маси.

Позициониране спрямо слънчевите лъчи. Ако искате да сложите климатик в стая с южно изложение, най-добре ще се охлажда, ако струята на климатика е перпендикулярна на слънчевите лъчи, които минават през стъклото на прозореца.

Вписване в интериора. Вътрешното тяло трябва да не закрива декоративни елементи и да се вписва максимално в цялостния стил на интериора. В най-добрият случай не само  не разваля дизайна на помещението, но и го подчертава.

Отоплителни уреди. Всичко, което излъчва топлина и е проблем за нормалната работа на климатика, трябва да се държи възможно най-далече от вътрешното тяло, т.е. устройството няма работа до котел, радиатори, фурна. Това се отнася и за уреди като хладилник и фризери.

Специалистите препоръчват никога да не се монтира климатик точно срещу входа на помещението! Климатикът няма място над шкафове и други големи предмети, защото те ще пречат на нормалното разпределение на студените маси в цялото помещение.

Другото им златно правило е: разликата в температурите на открито и закрито не трябва да бъде повече от 12 ° C. Всичко останало се отразява негативно на здравето.

Подходящо място за инсталиране на външно тяло

Монтажът на външното тяло трябва да се съобрази с бъдещата поддръжка на климатика- почистване, ремонт и т.н.

Най-безопасно е да НЕ се монтира близо до земята.

Добре е да се инсталира защита срещу падащи предмети.

Външното тяло също трябва да стои на разстояние от източници на топлина.

Поне 3 метра трябва да го отделят от всякакви други предмети.
За надеждното му монтиране трябва се използват специални скоби и анкерни болтове. Те го „застопоряват”, за да не се получават вибрации и за да не шуми силно, когато работи.

Къде да монтираме климатика, за да не боледуваме

Хората, които имат предубеждения към климатика, обикновено имат сериозни притеснения за здравето си. Тези, които не искат да се откажат от комфорта, търсят подходящо място за уреда, което да не ги поставя в риск, но и да получат търсеното удобство в жегите и студа. Те са посочили популярни места за монтиране на климатик, но малко от тях могат да се нарекат „идеално решение”:

Място на климатика в спалнята

Над таблата на леглото

Предвид начина на разпределение на студения въздух, най-приятно е да се стои/спи под климатика. Той се насочва към противоположната стена, където се измерват най-ниските температури. Най-опасно е да се стои от 2,5 до 4 метра от уреда, защото точно там са концентрирани студените струи.

Срещу леглото
Това е много непопулярно решение, защото студеният поток е насочен към противоположната стена. Там „рефлектира” и попада върху главите на спящите хора.

Ако държите да имате климатик в спалнята, сложете го над таблата на леглото и дръжте „решетките” му в хоризонтално положение. По този начин студените струи също се насочват хоризонтално и се разпределят в цялата стая.

Над вратата
Монтирането на климатик над вратата е най-„дискретният” вариант- не се вижда, когато се влиза в стаята, не разваля интериора на стаята, не зависи от мебели и предмети за декорация. Единственият недостатък на решението за монтиране дългото разстояние от външното тяло, което се отразява и на инсталирането, и на качеството на климатизиране.

Срещу вратата
Приема се за неестетично, защото при влизане в стаята, първото, което се набива на очи е климатикът.

Близо до прозореца
Едно от най-популярните места за монтиране на уреда е близо до прозореца. Основните предимства на този тип решения са близостта на устройството до прозорците и кратката връзка с външното тяло. Проблемът е, че пердета/завеси/тюл непрекъснато ще се движат, когато климатикът работи.

Място на климатика в хола

Всекидневната е стая, в която се събират всички и по тази причина именно там се монтира първия климатик. Най-добрите места за това са:
• близо до холовата гарнитура;
• над вратата на стаята;
• близо до прозореца, особено ако холът е с южно изложение;
• на стената, леко вдясно или вляво от меката мебел.
Хубаво е цветът на устройството да се комбинира с останалата техника – телевизор, акустична система или с основния цвят на интериора.

Мястото на климатик в детска стая

Когато избирате климатик за детска стая, трябва да се вземе предвид възможността за почистване на въздуха от прах, микроби и неприятни миризми. Подаването на чист въздух, охлаждането или отоплението на помещението се осигуряват, когато апаратът се инсталира правилно, т.е. да се вземат предвид следните препоръки:

• Не монтирайте климатика над бюрото и не го изключвайте, докато се използва.
• Можете да инсталирате устройството близо до леглото от страната на прозореца или от противоположната страна.
• Не се препоръчва климатикът да се монтира над мебелите или на разстояние 70 см от тях, тъй като постоянното издухване на прах допринася за замърсяването на въздуха.
Климатикът в стаята на новородено или малко дете трябва да се постави така, че въздушните маси да не преминават над креватчето, защото рискът за здравето е много сериозен.

Къде не трябва да монтирате климатик?

При толкова препоръки за монтаж, изглежда по-лесно да се запомни къде, всъщност, не е добре да се слага климатик.

Вътрешното тяло на сплит системата не бива да е:

• Върху отоплително оборудване, което работи. Това ще доведе до високи разходи за енергия и повреда на сплит системата. Освен това, дори когато климатикът е изключен, топлинните потоци могат да деформират корпуса на вътрешното тяло, изработен от пластмаса.
• В помещения, предназначени за постоянна работа на оборудване, което произвежда високочестотни електромагнитни трептения (сондажно оборудване и др.). Такива вълни могат да нарушат настройките на процесора на климатика.
• Срещу леглото, бюрото и други места, където хората могат да останат дълго време, за да не причини заболяване.
• На места, където има смущения в свободната циркулация на въздушния поток (зад гардероб, зад плътни завеси и др.). Климатикът трябва да бъде монтиран така, че най-близкият шкаф да е на повече от 3 метра. В противен случай потокът студен въздух ще се отрази от обекта, разположен твърде близо, и температурният сензор ще даде команда на компресора да се изключи, сякаш стайната температура е достигнала зададената стойност.
• На неравна повърхност. Изкривяването на вътрешното тяло ще доведе до постоянно изтичане на конденз, който при правилна инсталация се изхвърля в отделен контейнер.

Външното тяло не трябва да се монтира:

• Върху слаба, ронеща се или неравна стена.
• На места, където ще се появи нужда от огъване на тръбите, през които се движи фреон. В такъв случай компресорът ще изразходва повече енергия за изпомпване на фреон.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *