Как да изберем бюро за ученика

Ученическо бюро или бюро за ученика

Да подберете подходящото бюро за ученика се оказва съвсем нелесна задача

Когато сме тръгнали на пазар за бюро за ученика, ние сме склонни да гледаме само неговата цена, цветове и размери, пропускайки други важни детайли. Какъв е дизайнът му, комфортно ли е, просторно ли е, доколко е функционално, безопасно ли е и пасва ли на интериора в детската стая – това също са не по-малко значими въпроси. Все пак не забравяйте, че детето ще учи уроците си на него, а и ще твори, независимо дали в почивката си или пак по някой предмет. Ето защо бихме желали то да има пълна свобода на действията.
byuro za uchenika
Стандартните предложения са ясни – хоризонтален борд, фиксиран върху четири крака. Обикновено ученическото бюро е скучно и делово, все едно сме в офиса ни, а детето има нужда от всичко друго, но не и от подобна строга атмосфера.
byuro za uchenika 2
Сигурно не подозирате, но самото бюро пряко влияе също върху физическото му развитие. В зависимост от модела то би могло да товари гърба му, или да бъде удобно, да изкривява врата му, освен това ще формира позата му и може дори да нанесе вреди на зрението.
byuro za uchenika 3
Да определим правилните и оптимални размери е от изключително значение. Трикът е много прост. Плотът трябва да съответства на нивото на слънчевия сплит на седящото дете. Лактите трябва да достигат до около 5 см под равнината на ученическото бюро. Раменете трябва да са в нормално състояние, нито по-високо, нито по-ниско, което се измерва отново в седнало положение и с подпрени ръце отпред. Разстоянието между коленете и долния ръб на плота трябва да е между 10 и 15 см. Дължината на работния плот не бива да е по-малко от 1 м. Ширината се съобразява според това да бъдат разположени всички необходими вещи.
byuro za uchenika 4
Учебници, тетрадки, канцеларски материали – всичко това ще има нужда да бъде поместено върху новото бюро за ученика. Удачната ширина е някъде в рамките на 80-100 см.
byuro za uchenika 5
При покупката трябва да присъства и детето, за да може да сверите всички тези насоки. Още повече, че то също ще иска да направи своя избор, да отсее според собствения си вкус предпочитаната мебел.
byuro za uchenika 6
Модели и стилове

Не е задължително да се спирате на варианта с класическото правоъгълно бюро, нека то има оригинална форма, цвят и дизайн. Някои притежават вградени рафтове за дискове, книги и списания.
byuro za uchenika 7
Други пък имат пейка или чин към конструкцията си. С ъгловите бюра се пести място и те могат да бъдат изпълнени в духа на минимализма – да имат основно практическо приложение. За малки стаи са перфектни решения, а отстрани може да се допълнят с външни чекмеджета и рафтове.
byuro za uchenika 8
Когато избирате бюро за ученика, където ще стои и компютърът, имайте предвид да намерите вариант за разделяне на зоните. Докато то учи, може да се разсейва с игри, затова е хубаво да има обособяване.
byuro za uchenika 9
Трансформиращите бюра са подходящи за семейства, които искат да инвестират веднъж за дълги години напред. Те променят височината и наклона си с времето, а и се предлагат с надстройки, които поемат още вещи при нужда.
byuro za uchenika 10
Когато имаме повече деца, ние бихме се затруднили, ако трябва да избираме няколко броя бюра. Затова може да се спрем на един плот, монтиран на стената, към който има конзоли и шкафчета, както и столове за всяко от децата. Някои са по-гъвкави заради възможността да се сгъват, но това е в зависимост от вашето разположение в стаята.
byuro za uchenika 11
Вградените и корпусните мебели предлагат незаменимо удобство в днешно време. Те събират няколко потенциални функции в себе си – за игра, творчество и спане. Пространството се организира лесно и компактно, а всички тези ниши и рафтове не ви ограничават откъм съхранение на вещи, а както знаем, детето има какво ли не в стаята си.
byuro za uchenika 12
Материали

Бюрото от дървени стружки е издръжливо, а и сравнително евтино за качеството, на което съответства. На пазара има изобилие от цветове и форми.
byuro za uchenika 13
ПДЧ-то е още по-достъпно, но бързо се износва, а и някои видове отделят токсични вещества след няколко години употреба.

МДФ материалът е дълготраен, лесен за почистване и безопасен. Това може би е най-добрият вариант за ученическо бюро.
byuro za uchenika 14
Масивното дърво не е сред желателните покупки, тъй като е не само тежко и скъпо като инвестиция, но детето едва ли ще го пази от своите моливи и флумастери. Разбира се, ако държите на такъв почти вече и екологичен вариант, никой не би могъл да ви откаже.

Пластмасовите бюра са съвсем изгодни като цена. Има интересни модели сред тях, но се уверете дали все пак са изработени според нормите за безопасност. Може да се ползват и само временно, докато детето отрасне и се наложи покупката на по-голямо бюро.
uchenichesko byuro 2
Не забравяйте да оформите и пространството около бюрото за ученика. То трябва да е полезно, предлагайки възможността за закрепяне на бележки или снимки, например, но и да бъде атрактивно за ползвателя.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *