Как да изберем легло за новородено?

Тапети за спалня

Новородените бебета прекарват в сън до 20 часа на ден, затова е важно да имат най-доброто легло

Бебетата идват на този свят и очакват да бъдат приютени на топло, меко и удобно място. По време на сън те растат и се развиват, затова леглото е много важно за тях. За бъдещите родители е наистина отговорна задача да им изберат правилната кошара. Всички се чудят кои са моделите на пазара и с какво се отличават едни от други. Като цяло те могат да се разделят на видове според възрастта, размера и според целите на семейството:

Легло-люлка

Това е може би най-предпочитаното легълце за новородени, тъй като им осигурява люлеене, както те са свикнали до този момент. Някои обаче са удачни едва до 6-месечна възраст на бебето, или най-много до годинката, стига размерът му да го позволява. Креватчетата са кръгли или овални, за да напомнят по форма на коремчето на майката. Някои легла-люлки са с колела, за да може да ги местите навсякъде, където ви е удобно. Компактни са и са подходящи за малки апартаменти. Когато детето порасне, трябва да се мисли за смяна, а и става опасно за него, за да не се преметне, когато се люлее само.

kosh
Класическа кошара

Повечето родители се спират на този вариант, защото може да се ползва поне до 3-годишна възраст. Дизайнът е класически, често има колелца и крака, които могат да се сменят или редуват, според ситуацията. Отдолу има чекмеджета, които побират дрешките и пелените за бебето. А напоследък в търговската мрежа има легълца от този тип, които са с функция „люлка“ и са отлични за приспиване на детето. Имайте предвид обаче, че прекалената им употреба може да има отрицателно въздействие върху вестибуларния апарат на малкото същество.
koshara

Трансформиращо легло

Функционална мебел, която се търси от хора, гледащи в перспектива. Стига да ви устройва съчетанието на скрин, маса за повиване, шкаф за съхранение и легло, то ще ви служи дълго време и може да се преобразува в бюро впоследствие. От друга страна, не забравяйте, че изисква повече място, тъй като размерите му са по-големи.
transformer
Сгъваемо легло

Тези легла се употребяват предимно при пътувания или гостувания извън града, но някои ги избират и за дома си. Те са направени от леки материали, които се почистват бързо и имат всичко необходимо за едно новородено. Повечето са снабдени и с приставка за повиване, джобове за вещи и колелца. Размерите им са различни, но обикновено са по-малки от стандартните дървени легла. Специалистите препоръчват да се сменят след като детето навърши 3 години или надвиши 13 кг.

Съвместно спане с бебето

Хубавото легло за новородено струва пари, а ако не ви се дават в началото, може да заложите на варианта да спите заедно с него. И тогава ще инвестирате известна сума, но може би ще е по-малка. Има изследвания, които сочат, че бебето се чувства отлично, ако спи с родителите си и то расте спокойно и жизнерадостно. За целта обаче вашето легло трябва да е достатъчно широко, а и да поставите бебето върху някакъв отделен матрак или кошница. Има кошари, които са подходящи да се залепят за спалнята ви, ако се премахне външната им решетка.
savmestno

От какви материали трябва да е леглото за новородено?

Без съмнение, легла, които са изработени от масивно дърво са не само най-качественият избор, но и най-безопасният. Естественият материал се грижи детето да не диша ароматите от някакви странни примеси, с които са изработени пдч-тата и подобни заместители на дървото.
Изберете явор, ела, бор или бреза. Те са много трайни, а и не са от най-скъпите на пазара. Има и метални легла, които също са търсени, но някои родители имат съображения, че може би държат хладно пространството около децата. Когато детето започне да расте и му никнат зъби, трябва да поставите гумена приставка, която да дъвче, вместо да яде от покритието на леглото.
detska staya
Дизайнът

Време е да прецените, по ваш вкус, какво да бъде легълцето за вашето бебе. То ще бъде такова, каквото вие го изберете, но е хубаво да пасва на интериора, а и да е в синхрон с цветовите решения на обзавеждането. По-удачни са неутралните и светли тонове, за да не натоварват психиката на новороденото. Може да създадете още по-спокойна атмосфера с поставянето на балдахин и музикална играчка. Понякога може да е нужен и комарник, ако насекомите при вас са често явление.
detsko leglo
Матракът

Детайл, който съвсем не е на последно място. Дунапренените матраци събират прах и влага, а и привличат вредни микроорганизми. Те бързо губят формата си. Най-добрите матраци са тези, пълни с природни материали, като кокосова кора, естествен латекс, водорасли.
Когато имаме близнаци

Появата на близнаци е двойна радост, но и двойно повече грижи. Да намерите подходящо легло за тях си е истинско предизвикателство. Разбира се, производителите са помислили и за вас. След раждането децата могат да спят заедно, а и за тях това е най-хубавият вариант. Поотраснат ли обаче, това няма да е възможно. Тогава потърсете за тях специалните двойни легла, или легла на два етажа за бебета.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *