Как да изчислим колко плочки ни трябват: Формули, които няма да подведат

Как да изчислим колко плочки ни трябват: Формули, които няма да подведат

Ако ви предстои ремонт на баня, кухня или под на коридор, няма нужда да се молите на майстори, за да изчислите броя плочки, които са ви нужни

Скъпо е да облицоваш стени и под с керамични плочки, затова всички внимават, когато ги купуват за ремонт. Никой не иска да търси допълнително бройки, особено ако са изчерпани в магазина, от който са взети. В същото време не е добре и да ви останат много от тях – за какво ли ще ви потрябват?!  Ето защо, преди да започнете довършителните работи, трябва точно да изчислите необходимото количество материал. Това не става само с помощта на рулетката и формулата за лице на правоъгълник. Ето няколко работещи метода за изчисление броя на плочките за различни покрития:

Какво оказва влияние върху използването на определено количество плочки?

Преди да започнете изчисленията, е необходимо да вземете предвид и факторите, влияещи на потреблението на материали:

Оформление

Дизайнът на покрития може да е различен, но най-популярните начини за лепене на плочки са:

Основен, или „шев до шев“. Квадратно или правоъгълно покритие се полага в редове, успоредни на стените. Това е универсално оформление, подходящо за подове и стени. Подрязването в този случай е минимално, но запасът все пак е необходим. Най-малко – 5% към изчислената площ на покритието.

Диагонал. Плочките се полагат под ъгъл 45˚ спрямо стените. Оформлението е универсално, по-подходящо за квадратни плочки от всякакъв размер. Това включва голямо количество подрязване. Приема се марж от 15% от изчисленото необходимо количество.

 Рибена кост. Правоъгълни плочки се поставят под ъгъл една спрямо друга, така че да се получи шарка „рибена кост”. Това е подово оформление с минимално подрязване. Марж от 5% ще бъде достатъчен.

 „Стъпаловидно”/ с отстъп/ колода. Универсално оформление за облицовка с правоъгълни плочки. Полагат се с изместват елементите в следващия ред – най-често  с една трета или половината от плочките. Подрязването е минимално, достатъчно е марж от 5%.

С офсет. Поставяне на плочки с различни размери, по-често е за подово оформление. Възможна е комбинация от стандартен материал с декоративна керамика. Това е опция, която е трудна за изчисляване и инсталиране, най-добре е да вземете около 10-15% плочки повече.

Брой размери и цветове

Покритието може да се направи в един цвят или размер. Може да е предвидено да се използват няколко цвята или формати. В последния случай потреблението на плочки се увеличава. Освен това за всеки цвят и размер трябва да изчислите наличността въз основа на вида на оформлението.

Покритие с фигури. Ако плочките следват оформяне на някакъв тип фигури и изисква задължително прилягане, понякога се налага коригиране като отрязват ненужните фрагменти, което значително увеличава общата консумация. За монтаж обикновено се планира марж от 20% от изчисленото количество.

Как да изчислите колко плочки ви трябват?

Изчисляването на количеството материал за работа не е много трудно. Ето няколко метода, които могат да ви помогнат да направите това и да не сбъркате в изчислението:

По площ на помещението

1. Направете измервания на стаята. Ако ще сте с лице към пода, тогава измерете дължината и ширината на стаята, за стените измерете височината и дължината. Всички зони, където не е нужно да има облицовка: ревизионни люкове, врати, прозорци и др., също се измерват. Запишете резултатите и закръглете до най-близкия сантиметър.

2. Изчислете общата площ. За да направите това, умножете дължината по ширината или дължината на стените по височината.

3. Определете площта на фрагментите, които не трябва да се облепят с точки. За да направите това, изчислете площта на всеки от тях и съберете резултатите.

4. Изчислете площта, която трябва да бъде покрита. За да направите това, извадете сумата от площите на парцелите без облицовка от общата площ.

5. Определете площта на една плочка. За да направите това, измерете го и умножете дължината по ширината.

6. Разделете площта, която трябва да завършите, с площта на една плочка. Закръглете резултата в плюс (Или вижте във фирмения сайт за колко квадрата стига кашон от този тип плочки).

По този начин се получава необходимото за работа количество по плочки. Към това число трябва да добавите определено количество материал за запас. По-горе сме посочили приблизителни цифри. Остава да определите броя на кашоните. Лесно е да се направи. За да изчислите колко плочки има в опаковка, трябва да разделите площта на материала в кашона, обикновено се посочва от производителя. Въз основа на това можете да разберете колко кашона трябва да си купите.

Например, ето как да изчислите колко плочки са ви необходими за пода на банята. Да приемем, че облицовката е правоъгълна, оформлението е нагоре с отместване на една трета от елемента. Първо, изчисляваме площта на стаята. Дължината му е 250 см, ширината 150 см. Общата площ е 37 500 кв. см. Размерите на плочката са 20×30 см, тоест площта на едната е 600 квадратни сантиметра.
Разделете първата цифра на втората и вземете 62,5. Естествено трябва да закръглите на 63 броя. Като имаме предвид, че се стремим към едноцветен стил с малко изрязване, добавяме 5% и накрая получаваме 67 елемента.

По брой редове

Този метод на изчисление се основава на преброяване на редовете, които трябва да бъдат положени. Вижте как се прави за пода, за стената всичко е същото.

1. Направете измервания на стаята. Измерете ширината и дължината.

2. Измерете ширината и дължината на една плочка.

3. Определете броя на редовете. За да направите това, разделете дължината на стаята на дължината на облицовката. Закръглете до най-близкото цяло число.

4. Пребройте броя на плочките в един ред. За да направите това, разделете ширината на стаята на ширината на плочката. Закръглете до най-близкото цяло число.

5. Умножете резултатите си. Това ще бъде необходимия брой плочки.

6. Добавете 5-15% за всеки случай.

Метод на парче

Това е сложна и трудоемка техника, но е най-точната. Използва се за помещения със сложна геометрия, при монтаж на плочки с различни размери, при полагане на облицовки заедно с декоративни елементи и др. Важен момент. Не се препоръчва използването на метода на броене на части с диагонално оформление. Много е трудно да се направи това, рискът от грешка се увеличава. Преброяването по метода на парче се извършва, както следва.

1. Вземете всички необходими размери в стаята, преобразувайте метри в сантиметри.

2. Измерете всички видове облицовки, които ще се използват в работата.

3. Изберете подходящ мащаб, вземете милиметрова хартия. Начертайте върху него в точен мащаб схема на помещението, така че да посочи всички зони, върху които ще бъдат положени плочките.

4. Попълнете всички фрагменти, които трябва да бъдат облицовани със схематични плочки, начертани в избрания мащаб. Поставете ги така, както ще бъде в действителност. Ако плочките са с различни размери или има декоративни вложки, прехвърлете ги и върху плана в мащаб.

5. Пребройте броя на плочките от всеки тип на диаграмата. Не забравяйте да добавите 5-15% към резултата за маржа.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *