Как да използваме бежов цвят, без да направим интериора скучен?

бежов интериор

Бежовият цвят в интериора е балансирано решение, превърнало се в класика, но ако не се „оживи” по някакъв начин рискува да създаде скучен интериор

Ако има „вечен тренд” по отношение на цветовете на интериора, то това е бежовият цвят. Той е класически и балансиран, с него никога няма да изпаднете в крайности като с черното и бялото и се съчетава добре с ярки, цветни акценти. Големият въпрос при обзавеждането с бежово е: Кога умереността се превръща в досада и интериорът, вместо елегантен, става скучен?

За да не се преминава тази тънка граница, е нужно да се познават и особеностите на цвета, и начина, по който се съчетава с останалите:

Кое е най-характерно за бежовия цвят?

Бежовото не е така привлекателен цвят, но е „удобен” за използване в обзавеждането. Топъл е, но не е натрапчив. Изглежда максимално близко до цветовете на природата и затова се възприема добре от очите.

Макар да се приема като много, много светло кафяв нюанс, в производството на текстил, да речем, ще го срещнете в много интересни примеси – от бяло до розово. По тази причина и според осветлението или текстурата на материала той може да се възприема по напълно различни начини. Това е много удобно да се използва, защото лесно ще се съчетае по цвят с останалите елементи в стаята, независимо от коя гама са.

В който и стил да го използвате, никога няма да сгрешите. Задължителен е за класиката, модерна и съвременния минимализъм. При „космически” стилове като хай-тека и лофта изисква специален подход, но при „сърдечни” като еко, сканди и кънтри интериори е повече от желан.

В бежово може да решите абсолютно всяка стая- дори традиционно шарената детска.

Той е толкова лек, уютен и ненатрапчив, че стои дори в помещения без достъп на естествена светлина и с малки размери. Добавите ли и бяло, значи визуално сте решили и осветили помещението!

Ако се чувствате неуверени в интериорния дизайн или просто се чувствате неудобно в твърде смели комбинации, може да използвате бежовото като устойчива основа, а за разнообразие може да добавяте ярки акценти, осветителни тела и декоративни елементи.

В съзнанието на всеки от нас има един основен нюанс бежово, но когато се консултирате със специалисти ще разберете, че гамата му е много широка и може да ви изненада с нюанси както в топлия, така и в студеня спектър.

Как да комбинираме бежово в интериора?

С бяло

Няма цвят, който да не се съчетава добре с бялото, и бежовото не е изключение. Изглежда свежо и визуално увеличава пространството – перфектен избор за помещение с малки размери.
Бежово бял интериор
Може да се използват като контрастни елементи или с помощта на един преходен нюанс да изглеждат като преливащи. За да се получи естествено и живо, използвайте подчертани текстури и няколко тъмни акцента.

С черно

Естествено, щом се съчетава с бяло, бежовото се съчетава и с черното, но резултатът не е така ефирен, а достолепен – подходящ за ергенско жилище или за модерен градски интериор. Подходящо е за просторни помещение и добре осветени стаи.
Бежово черен интериор
Най-добре е да се използва бежово за основа, а черното да бъде като акцент – черни рамки и интериорни врати, тъмен под и т.н.

Със сиво

Съчетание на бежово и сово в обзавеждането

Още една успешна комбинация, която е най-добре да се използва в обзавеждане с активни текстури и естествени материали. Подходяща е за всеки тип стая и най-добре – в модерен интериор.

С кафяво

Като близки цветове кафявото и бежовото се съчетават естествено, особено ако от една текстура – например дърво. Най-добре е кафявото да се използва като по-мек аналог на черното: Да се използва като очертаване граници, за „изписване” на ясни линии.
Бежово кафяв интериор
Може да се използва свободно за стаи с всякакъв размер – дори в стаи, чиито прозорци, обърнати на север или северозапад, което ще рече, че са лишени от топла слънчева светлина през по-голямата част на деня.

С пастелни нюанси

Пастелните цветове, особено студените като синьо, лавандула, бледо розово също са добра комбинация с бежовото. Те „охлаждат” възприятията, което означава че балансират топлината на бежовото. Интересно е, че техните съчетания понякога напомнят природата: С синьо – пясък и небе, камъчета и море.
Съчетаване на бежовото с лилавото
Розовото изглежда не така сладникаво, но много нежно- чудесен избор за детската стая. Виолетово – модерно, но не аграсивно за хола.

Ако ги използвате в стаи с южно изложение, ще постъпите най-добре!

Със зелено

Отново съчетание, което напомня природата. То изгелжда свежо и енергично, създава настроение и красиво допълнение както към класически, така и към еко или бохо интериор.

Бежово зелен интериор

Ако се чудите кой точно нюанс на зеленото да изберете, ориентирайте се по следното дизайнерско правило: Колкото повече светлина има в стаята, използвайте толкова по-дълбоко и студено зелено. Какво означава това? В стаята с големи прозорци и южно изложение, може да използвате изумрудено или ментол. Ако говорим за стаи със северно изложение или по-малко слънце, насочете се към ярко зелено или цвят маслина.

Дизайнерски съвети за използване на бежовото в интериора

За да не сгрешите в този уж универсален цвят, т.е. да направите интериора си скучен, трябва да имате предвид следните професионални препоръки:

Започнете с нюанси, които напомнят на естествени текстури- Дърво, пясък, пшенични класове, мраморни нишки и т.н. – те ще придадат дълбочина на цвета, а обзавеждането ще изглежда интересно и обемно.
Палитрата на бежовото зависи от това какъв ефект искате да получите от стаята: уютно или елегантно пространство? Домашната обстановка изисква топла гама, а изискаността – студена.

Местоположението на стаята също влияе върху избора на нюанс. Прозорци на север – липсата на слънце се компенсира от топли цветове. Прозорци на юг или изток, които пропускат в стаята много светлина – можете да използвате сдържана студена палитра със сив оттенък.

За по-изразен интериор, особено монохромен търсете съчетание с тъмни обков, первази, рамки, мебелни детайли.

Светло бежовото ще бъде чудесен заместител на белите стени в скандинавски или минималистичен интериор. Перла, слонова кост, шампанско са уютната и елегантна алтернатива на стерилното снежнобяло, което буди асоциация с болница.
Светло бежов хол
Бежовото „обича” многослойно осветление и огледала, с които се подчертават определени детайли от интериора.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *