Как да обединим кухня с балкон: Дизайн и правила за преустройство

Как да обединим кухня с балкон: Дизайн и правила за преустройство

Обединяването на кухня с балкон е предизвикателство за всеки домашен майстор, но задача с голяма сложност

Кухнята с изход към балкона има скрити декоративни и функционални преимущества. Това е чудесен начин за оптимизиране на пространството, което позволява:

увеличаване на площта на кухнята;
подобряване на топло и звукоизолацията на кухнята (поради остъкляване и затопляне на балкона / лоджията);
кухнята ще изглежда по-светла.

Дизайнът на кухнята, съчетан с лоджия или балкон, изглежда интересен. Реконструкцията ви позволява да организирате нестандартно пространство и да превърнете обикновения балкон в еркер или в панорамен прозорец.

Преустройството на кухня с балкон изглежда чудесна идея, но трябва да имате някои съвсем сериозни неща: Задължително ви е нужно узаконяване на проекта – събиране на документи, трябва да имате ясна визуализация на намеренията си и да получите съответното разрешение. Целият процес е муден, продължителен и скъп.

Трябва да предвидите допълнителни разходи за изолация, инсталиране на подово отопление, топло остъкляване и покрития.

До къде може да стигнем?

Обединяването на кухня с балкон може да е:

1.Частично, когато прозорците и вратите са демонтирани, а останалата част се използва като основа за плота.

Друг негов вариант е да демонтирате подпрозоречната част. В такъв случай може да инсталирате двукрилни витражни врати или големи френски прозорци. В такъв случай кухнята ще стане още по-осветена, а радиаторът за отоплението трябва да се премести на стената, която е на 90 градуса.

2. Пълно, когато стените, които разделят двете пространства, са напълно отстранени и се образува цяла стая.

Ако премахнете само прозореца, няма да е необходимо да правите разширения, но когато продавате апартамента, ще трябва да върнете прозореца и вратата в първоначалното му местоположение;

Ако цялата стена е напълно демонтирана, тогава трябва да бъде одобрен нов план в съответните органи;

Никога не трябва да се разбиват носещи стени – никога няма да получите разрешение за това. Например, в панелен апартамент, носещите стени са конструкции с дебелина над 120-140 mm. За тухлена къща стойностите са различни – тези, които са по-дебели от 3 тухли (380 мм), монолитни – над 200 мм;
Не можете да прехвърляте радиатори за водно отопление към лоджията.

Имайте предвид, че дори стената, която разделя кухнята и балкона, да не е носеща, не може да я развалите произволно. В никакъв случай не реконструирайте без съгласие – това е опасно, не е разумно и не е изгодно. В случай на откриване на нарушения (а да се идентифицират не е трудно), нарушителят се наказва и е длъжен да приведе кухнята в оригинален вид. По-добре е да не се консултирате с форумите в мрежата, а с длъжностните лица или поне – с дизайнера.

Лоджията, обединена с кухня, трябва да отговаря на следните норми:

Остъкляването на жилищната лоджия може да бъде направено от специални топлоизолиращи PVC или алуминиеви профили;
Задължително покрийте с добра хидроизолация и изолация с минерализирана памучна вата или пенополистирол подове, стени и тавани. Балконът може да се изолира с подово отопление, при желание е възможно да се използват електрически конвектори и вентилаторни нагреватели.

Идеи за кухни, обединени с лоджия или балкон

Най-популярният начин за използване на обединението е като се измести трапезарията на балкона. Това позволява работната площ на кухнята да бъде по-просторна.


Вариант за модерни млади хора е обособяването на обединение с барплот и столчета. Плотът ще е там, където преди е бил прозорецът. Такава композиция е интересно дизайнерско решение – от една страна зонира, от друга – обединява помещението.


Идеи за подреждане на балконска зона с място за инсталиране на техника, килер и работна зона – такава обединена кухня трябва да се обмисли по-внимателно, как ще се осъществят комуникациите, колко техника и мебел може да понесе балкона и т.н.


Завеси, осветление, зониране

След като комбинирането на лоджията с кухнята завърши и стаята е готова за декорация, можете да започнете с украсата и подреждането.

Ето някои важни съвети:

И двете зони на новата кухня трябва са декорирани със сходни довършителни материали, в същия стил и в подобна цветова схема;

За зониране отлична работа вършат „френски прозорци“, някаква неголяма преграда, прозрачни врати.

Ако има разлики в нивото на пода, по-добре е не да се крият и заличават, а да се използват за деликатно зониране. На подиума може да сложите диван или трапезарията.

Щорите и завесите на балкона (лоджията) трябва да са максимално олекотени и да на достатъчно отстояние от електрическите уреди. Могат да са решени в различен стил, но в унисон с този на кухненското помещение.

Ако допълнителното пространство на балкона е малко, то е по-добре да не се използват тромави мебели, а да се заменят затворени шкафове с отворени рафтове, да се сложи сгъваема маса със светли столове;
Осветлението също може да се превърне в обединяващ фактор – за тази цел да се монтират „светулки” из цялата таванска площ, а за допълнение е красиво и уместно да се сложат настенни свещници.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *