Как да подредите мебелите в кухнята правилно?

Подреждане на уредите в кухнята

Обзавеждането на кухня не е въпрос само на похарчени пари и безупречен вкус, а и практично подреждане

Създаване на оригинален интериор за кухня не е лесна задача. Още по-трудно да се подредят мебелите и уредите, така че всичко, което ти трябва да е под ръка. Не бива да се забравя, че е от изключителна важност подбора на общото и локално осветление.

Докато разглеждате снимки с обзавеждане на кухня, избирате цвят и осветление за нея, събрахме съвети от дизайнери, които ще ви помогнат да създадете наистина удобно помещение. В него ще можете не просто да готвите и да миете съдове, но и да свещенодействате над печката в пълно удобство, да се храните и почивате спокойно:

1. Котлонът на газ трябва да стои на разстояние 50 см от прозореца или вратата на балкон – в противен случай, един порив на вятъра може да угаси пламъците.

2. Не слагайте мивка или печка в ъгъла. Така страничните стени ще се покриват с пръски вода или мазнина. На подобни „проблемни” зони най-добре стоят високи шкафове да кухня.

3. За да се движите спокойно в кухнята, оставете разстояние 90-120 см между работата повърхност и масата за хранене.

4. Подът на кухнята задължително трябва да е от плоскости, които не се плъзгат. Разбирате защо – тава с горещо ястие или съд с вода, може лесно да се изпуснат.

Ако разполагате с просторно помещение, не е от значение с каква големина ще са плочките на пода. В малката кухня обаче не стоят добре големите плоскости.

5. Предмети, които са необходими за готвене (тенджери, големи лъжици, черпаци, тиган), трябва да се поставят по-близо до мивката. Внимание! Ако в къщата има малко дете до печката в никакъв случай не трябва да има чекмеджета: децата обожават да се катерят по тях и има риск да се изгорят.

6. По правило: абсорбаторът за кухня се монтира на 65-75 от плота на печката. Ако домакинята е по-висока, трябва да е с десетина сантиметра по-горе. При всички случаи обаче важи правилото: Колкото по-високо се монтира, толкова по-мощен трябва да е уредът.

7. Помислете за осветлението на работната зона. То може да е с LED светулки или ленти, а ако харесвате пищните полилеи по-добре е да ги оставите за трапезарията.

8. Разстоянието от мивката до канализационната стоянка не бива да е повече от три метра. Смесителят изберете по-вкус, но започнете, че колкото по-високо е разположен, толкова по-удобно ще ви е да миете високи тенджери, например.

9. Обикновено височината на плотове е около 85 см, а за високи хора – 90-100 см Като цяло, тя се определя като: огъвате лакътя и добавяте до 15 см – на това разстояние трябва да е работната повърхност трябва да бъде поставен на пода .

10. Място на миялна машина е в близост до мивката – тогава ще бъде лесно да се свърже, защото в близост има всички „инженерни” комуникации.
Подреждане на уредите в кухнята
Функционалността преди всичко

Правилно подреждане на уредите в кухнята и мебелите в нея значително улеснява работата и движението в помещението. За работна зона, позиционирана в един ред, трябва да се разпределят около три метра. Ако размерите на вашата кухня са по-малки, разгледайте няколко успешни варианти:

Кухненска мебел – Правило на триъгълника
Подреждане на уредите в кухнята
Дизайнерите използват Правилото на триъгълника, за да се създадат ергономична кухня. Хладилник, мивка и печка образуват върховете на триъгълник, а страните му – „маршрута” на домакинята. За да не трупа излишни движения, дължината им трябва да бъде 1.2-2.7 м. Подобно разположение е лесно за изпълнение – основните елементи се подреждат във формата на буквата „Г“ (като на снимката).

П-образна кухня
kuhnya_P
Страхотна идея за малка кухня! Подрежда се така, че максимално да се използва пространството – както си стоите на мивката с едно протягане на ръка може да отворите хладилника или да разбъркате храната на печката.

Линейна кухня с остров
Подреждане на уредите в кухнята
Подхожда за всеки тип кухня, стига да предлага пространство. Готви се върху острова, защото той отстои на еднакво разстояние от всеки уред в кухнята.

Равностранна кухня с две паралелни работни зони
Подреждане на уредите в кухнята
Местата, заети с уредите са разположени от двете страни по широчина на стаята. Между двата реда разстоянието трябва да бъде най-малко 120 см.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *