Как да пресадим/ използваме коледната елха след празниците?

Как се пресажда елха от саксия в земята?

Ако сме използвали „жива” коледна елха, за да украсим дома си през декември, може да направим така, че да ѝ се радваме дълго след това

Най-големите зимни празници вече приключиха и повечето хора са свалили украсата от домовете и офисите си. На финала идва и редът на Нейно Величество – Коледната елха! Тази, без която нито един зимен декор не изглежда завършен и която създава ред притеснения, когато дойде ред да се премести.

Всъщност, всичко зависи от това дали тя е изкуствена или естествена. Направените от пластмаса се прибират до следващия празничен сезон. Истинските обаче изискват повече внимание. Ако става въпрос за изрязано дърво или клон, можем или да го изхвърлим, или да го използваме в градината- ще ви обясним на края на материала как се прави това. Елхата в саксия обаче е съвсем друго нещо. Тя може да остане както в дома ни, така и да бъде пресадена в двора/гората. Това обаче изисква добра предварителна подготовка.

Кои елхи в саксии могат да се пресадят?

Не е толкова лесно да пресадите дървото, въпреки всичките ви добри еко намерения. Просто не всяко иглолистно в саксия може да оцелее, когато се премести в почвата на открито. За да сте сигурни, че ще успеете, просто имайте предвид следните неща:

Купувайте само от градински център/ разсадник!

Коледна елха в саксия може да си купите или в един средно голям цветарски магадин или от разсадници / специализирани градинските центрове. Някой дори е толкова безразсъден, че е готов да си изкопае малко дърво от най-близката гора или парк, но това е незаконно и подсъдимо, равностойно на неразрешено изсичане.

Ако искате да не разваляте празниците на себе си и близките си и едновременно с това да украсите с живо дърво в саксия, отидете в разсадник. Там настоявайте да получите иглолистно, което е отгледано в контейнер, а не е извадено дикерктно от почвата преди продажбата.

Изберете подходящ сорт, съобразен с климата на мястото, където ще го пресадите

Изборът на коледно с последващо планирано презасаждане е равностоен на избора, който правим за всеки разсад или семе в градината. Важно е видът иглолистното да отговаря на климатичната зона, в която живеете. У нас може да разчитате, че ще оцелеят:

Елхи от рода Abies
Араукария
Черен бор
Ела корейска
Смърч Kaibab
Смърч Majestic Blue
Сребрист смърч
Смърч Коника
Атласки кедър
Новрежки смърч
Кавказка ела

При всички случаи, когато купувате коледното дръвче, задайте необходимите уточняващи въпроси, за да сте сигурни, че точно вашето в саксия има всички шансове да оцеее след естествения отбор на променливите зимни температури.

Бъдете внимателни при покупка

Дървото трябва да изглежда свежо, клоните му да са еластични и гъвкави, игличките да са лъскави и да изглеждат здраво закрепени. За смърчовите дървета, отглеждани в саксия от първия ден, шансовете за успешно зимуване и последващо презасаждане се увеличават значително, защото това е първата промяна, към която трябва да се нагоди кореновата им система.

За да разберете дали ви мамят и дървото е преместено от почва в саксия, помолете внимателно да свалят саксията и го разгледайте. Почвата на коледно дърво, отглеждано в саксия, ще изглежда като топка оплетена с тънки бели корени.

Изберете такова, което ще има на разположение достатъчно просторна саксия, която отговаря на размера му. Колкото по-малко е коледното дърво, толкова по-лесно ще се вкорени на ново място.

Грижа за коледната елха

„Затворено” у дома иглолистното дърво ще се чувства много по-зле, отколкото навън. Топлината и сухотата му влияят негативно. Ето защо, когато избирате мястото, където да поставите коледната елха, изберете най-студеното кътче в апартамента- например до балконската врата. Но пряката слънчева светлина също е нежелателна и е необходимо да се осигури защита от нея.

Освен ники температури, коледното дърво се нуждае и от ефективна влага. Инсталирайте овлажнител наблизо или поставете контейнери с широко гърло, пълни с вода. Препоръчително е периодично да пръскате клонките елхата. Саксията трябва да се постави в чиния/тава, тъй като дървото се нуждае от поливане. По-добре е да го направите, като просто налеете вода в „чинийката”. За да изглежда красиво дървото, скрийте саксията и подноса с декоративна кашпа.

Не трябва да украсявате елхата в саксия половин месец преди празника. По-добре е да направите това няколко дни преди Коледа. Като цяло, опитайте се да държите иглолистното дърво възможно най-малко на топло. Температурните амплитуди са голям стрес за растението. Бъдете последователни в желанието си елхата да остане жива и след новогодишните празници. Ако дървото е закупено навреме, то може да бъде поставено на балкона. Внасянето и изнасянето му от дома ви трябва да се извърши постепенно, защото внезапните промени ще му повлияят зле.

В никакъв случай не покривайте ствола на вашето коледно дърво с вата – това ще попречи на кислорода да достигне до кореновата система. Не разчитайте иглолистното да оцелее, ако го укрясавате със спрей, брокат или други подобни декорации. Използвайте такава украса, която след празника лесно ще се отстрани от клоните на дървото, без да ги повредите.

Играчките за коледно дърво в саксия трябва да са възможно най-леки, за да не деформират клонките. По-добре е да не използвате играчки, които се прикрепя с щипки, тъй като те могат да повредят кората на дървото. Тъй като постоянно ще овлажнявате живата коледна елха, трябва да изберете играчки, които не е проблем да се намокрят.

За смърч в саксия трябва да се грижите като за капризно стайно цвете. Пръскайте го два пъти на ден и го поливайте редовно с вода на стайна температура. Пръстта с кореновата система не трябва да изсъхва, но трябва да се избягва и прекомерната хидратация. Ако изведнъж видите, че коледната елха е започнала да расте, не се радвайте, а приемете това като сигнал, че дървото трябва да се премести на по-хладно място възможно най-бързо. Всяко ненавременно събуждане води до отслабването на иглолистното.

Какво да правим, когато празниците свършат?

Отсечените дървета често се премахват в края на януари. Но ако искате вашето живо коледно дърво да пусне корени в градината, не трябва да го държите в апартамента си повече от седмица. След празника свалете всички играчки и декорации , полейте добре елхата и я поставете на остъклена тераса.

Температурата трябва да се понижи постепенно. Пазете игличките от пряка слънчева светлина. Ако балконът ви е студен и температурата на него се поддържа под нулата, саксията с елхата трябва да бъде изолиран. Увийте го в слой от порест каучук или го покрийте с полистиролова пяна.

В снежна зима просто заровете дървото от сенчестата страна близо до стена или ограда в снежна преспа.

Как се пресажда жива коледна елха?

Веднага след като почвата започне да се утаява, в края на февруари – началото на март, е препоръчително да засадите коледната елха на открито. Специфичните условия за засаждане се определят от избрания от вас вид иглолистно дърво. Но в повечето случаи те предпочитат райони, където нивото на подземните води е ниско. Почвата около корена трябва да е по-рохка.

Подгответе дупка със стръмни стени за засаждане на дърво, размерът му трябва да с около 20см по-голяма от всички страни от топката пръст около кореновата система.

На дъното на дупката се полага дренаж – камъчета или счупени тухли. Дървото се изважда от саксията, като се внимава да не се унищожи почвата близо до кореновата система и се поставя в отвора.
След това той се запълва с пръст, която трябва да се уплътни около корените и ствола. Добре е да използвате всеки от коренообразуващите стимуланти. Пресаденото коледно дърво се нуждае от засенчване, тъй като младото дърво може да изгори под пролетните слънчеви лъчи.

Може ли да се пресади в нова саксия?

Не е необходимо да местите дървото от саксията в земята. Можете да си остане за постоянно в контейнер. В този случай няма да се налага всяка година да купувате ново коледно дърво. През цялото време коледната елха може да остане на открито в градината, но да бъде в декоративна саксия. Около Коледа може пак да се премести вкъщи. Разбира се, това е доста рискован начин за отглеждане и изисква повишена грижа. В такъв случай най-добре е да си купите особено устойчиви на замръзване сортове и да им осигурите подходяща климатизация.

Как да използвате изсъхналото коледно дърво в помощ на градина?

Понякога добрите намерения не са достатъчни. Много хора не се справят и куп истински коледни елхи се озовават в контейнера за боклук след празника. Специалистите на Gardening Express споделиха с читателите на Express.co.uk някои по-добри начини за използване на изсъхналото дърво:

Многофункционален мулч

Боровата дървесина и борови иглички могат да се превърнат в мулч, който се прави като оставете дървото да изсъхне и след това се обработи в машина за дробене на дърва. Полученият материал ще запази топлолюбивите растения през студения сезон, а през летните месеци ще изиграе ролята на дренаж в лехите и бариера срещу покълването на плевелите.

„Дом” за диви животни

Ако оставите дървото да презимува в градината, то може да подслони в най-студените дни и нощи малки животни и птици. Можете също така да закачите птичи семена, парчета плодове или цяла хранилка.

Изолиращ материал

Боровите клони могат да се използват за защита на по-деликатните растения от замръзване. Трябва само да се подрежат и поставят върху почвата.

Ароматни сашета

Иглите на иглолистното имат прекрасен аромат- чудесно био допълнение към ароматизирани сашета. Сложете ги в малки торбички и завържете панделка около горната част, преди да ги поставите в гардероба или чекмеджето си.

Опори за растенията

Като почистите клоните от игли, може да ги използвате, за да използвате за опора на нежни и млади растения по време на зимни ветрове и студове. Забийте ги на няколко сантиметра от стъблото на растението, под ъгъл, за да предпази по-добре растението от вятъра.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *