Как да разположим мебелите във всекидневна? (Идеи за планиране на интериора)

Обзавеждане на всекидневна мебели

Ако предварително направите проект, може да спестите ценни нерви и време в подреждането на белези във всекидневната

Едно от най-трудните решения, които ние правим докато оформяме интериора на новата ни къща или апартамент, е как да подредите мебелите във всекидневната. Различно подреждане в стаята ще има различно въздействие върху заобикалящата среда, външния вид и комфорт. Вашият хол е твърде малък? Или обратно – просторен и комфортен? С помощта на прости съвети, събрани тук, можете да създадете план, които ви помогнат да създадете удобство и уют, на които да се радвате с години.
malka-vsekidnevna-2

Ако имате намерение да:

1. Да направите „козметична” промяна в обзавеждането на всекидневната
2. Ако искате да направите гостната си по-удобна и функционална
3. Обмисляте да правите ремонт и да купите нови мебели за всекидневна

По-долу ще намерите съвети за подходящ избор на мебели и разнообразие от интересни възможности за разположението им, както и снимки на хубаво обзавеждане за всекидневна. Нека да започнем!

Правилно планиране на обзавеждане за всекидневна:

Внимателното планиране е ключът към всичко. Днес, в интернет има много лесни за ползване на програми за обзавеждане, които ви позволяват да си „поиграете“ с възможности за поставяне на мебели безплатно. Опитайте тези, за които сме ви разказали ТУК. Всички те са много удобни и предлагат много възможности за визуализиране на идеалния, според представите ви, хол.

Другия вариант може да се стори на някои „демоде”, но върши същата чудесна работа: Направете си сами макет за обзавеждане на всекидневна! Нарисувайте на лист схема на стаята, изрежете форми, които отговарят на долната част на мебелите и не забравяйте мащаба: 1 кутийка (или сантиметър) да отговаря на 10 реални сантиметра. След това можете да се движите всяка „мебел” в план-гостната, докато не намерите местоположението на мебелите, което ви харесва най-много.
mebeli-za-vsekidnevna
Който и метод да изберете, резултатите ще бъдат същите на хартиен носител, както и в програмата. Започнете да се визуализирате с поставянето на най-големите елементи: мека мебел, столове, шкафове под телевизора и т.н. Когато изберете за тях идеалното място, няма проблеми с по-нататъшното подреждане на холните маси, шкафове, подови лампи и други неща, които бихте искали да имате.

Как се разполагат мебели във всекидневна: Съвети, варианти, схеми

Ще се съгласите, че оформлението на мебели на хартиен носител или на файл е много по-лесно, отколкото физическото преместване на дивани, столове и шкафове. Голямата тайна на успешното позициониране на мебелите в стаята е да се съобразите с всички нужди на семейството си. Трябва да им изглежда добре, но и да им е удобно! Ето защо, не забравяйте да се помисли как обикновено прекарват времето си в него. Колко често имате гости, играете различни игри с деца, или просто гледате телевизия? Правилното определяне на приоритетите може да ви помогне да направите списък с необходимите мебели и да направите всекидневната удобна за всеки.
obzavejdane-za-vsekidnevna
Също така, когато се планира обзавеждане от нулата или с малко пренареждане на мебели, трябва да се има предвид, че комфортът зависи до голяма степен от свободата на движение и разстоянията между отделните мебели. Имайте предвид следното:

-Най-удобното разстояние между мебелите и масичката за кафе е в диапазона от 40 до 50 см;
-Широчината на проходите в интериора трябва да са не по-малко от 60 см, а в големи зали може да достигне до 120 см;
– Екранът на телевизора трябва да не е на разстояние по-дълго от 3 метра, но не по-близо от 1,8 метра от дивана;
– Разстоянието между столовете и диваните трябва да бъде минимално, за да се осигури лекота на разговор
– Мебелите ще изглеждат различно в магазина и в хола. Обикновено, за голям хол се избират мебели с големи размери, а за малкия – компактни продукти. Ако имате на разположение малка стая, но ви допадат впечатляващите модулни дивани и фотьойли, просто намалете броят на елементи в интериора, както и обратното.

Класически варианти за разположение на мебели за всекидневна:

1. Симетричната подреждане на мебели – 100% работеща комбинация за всеки вид дом
vsekidnevna-simetrichna
Създава се зона за общуване и почивка. Меката мебел се разполага по края на неформалния център на гостната – камината, телевизора или друго. Така се гарантира свободно пространство за движение.

2. Вторият най-популярен начин да подредите мебелите – е П-образното оформление на хола.
vsekidnevna-p-obrazna
При П-образното подреждане на мебели във всекидневната всичко се групира около неформалния център на обзавеждането – камината, телевизора. В центъра на стаята се оформя зона за отдих, а движението се осъществява в краищата й.

3. Диагонално разположение на обзавеждането
vsekidnevna-diagonalno-obzavejdane
Когато мебелите се поставят под ъгъл към стените или по диагонала, заемат много повече място. Тази концепция е подходяща само за големи стаи, студиа и всекидневна, обединена с кухня.

4. Оформяне на зони
vsekidnevna-zonirane
За двустайни апартаменти и други малки домове идеален вариант ще бъде разделена на отделни области всекидневна, като например – зоната за забавления и домашния офис, както на следната схема:

Разположението на мебелите в малка всекидневна

Вашият хол е много малък? С правилната подредба на мебели може да изглежда красив и удобен! Основното нещо – да се спазват две основни правила:

1.Не покривайте високите прозорци с обзавеждане, високи лампи или растения
2. Оставете свободна зоната на входа на помещението.

В допълнение, както казахме по-горе, за малък хол е най-добре да изберете малки, нестандартни мебели, като в класически стил или в духа на ретро-минимализма от 50-те години. Тесни дървени подлакътници на меката мебел, дивани и столове с крака, стъкло и прозрачен акрил – тези неща са просто създадени, за да се спести място!

Ето няколко схеми за отлично подреждане на мебели в малка всекидневна:
malka-vsekidnevna
Независимо дали ще използвате хола само за почивка, дали искате да вечеряте пред телевизора или дори – да си спретнете малък работен кът, възможностите ви за красиво обзавеждане зависят на първо място от вкуса ви, а след това от допълнителни неща като – осветление, завеси, цвят на стените, подово покритие и т.н.

За вдъхновение и пример, сме подбрали няколко чудесни варианта за практично и красиво подреждане на мебели във всекидневна:
obzavejdane-za-vsekidnevna-8

obzavejdane-za-vsekidnevna-2

obzavejdane-za-vsekidnevna-3

obzavejdane-za-vsekidnevna-4

obzavejdane-za-vsekidnevna-6

obzavejdane-za-vsekidnevna-7

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *