Как да разположим пералня в интериора на банята?

Как да сложим пералня в банята

Традиционното място на пералнята е в банята, а не в кухнята, както го виждаме напоследък

Пералнята е основен елемент в битовата техника, която е задължителна за всеки дом, независимо от броя на обитателите му. В къщите за тях има достатъчно пространство – понякога дори отделно помещение. В модерните градски апартаменти обаче е сложно позиционирането им – заради липсата на място най-вече. Обикновено ги инсталират в кухнята в близост до мивката, за да улеснят изливането на водата след прането. Повечето хора обаче биха предпочели традиционното решение: пералня в банята.
Пералня в банята идеи и съвети
На пръв поглед може да изглежда непрактично и дори – безразсъдно полагането на скъпата техника на непрекъсната влага. Има обаче достатъчно добри идеи, в които да сложите пералня в банята безопасно – да се вгради, да се сложи в ниша, да се „скрие” в шкаф, под стената или отделно.

Къде в банята да сложа пералня?

За да сте сигурни, че сте направили оптимален избор, гледайте за:

Мястото, където ще поставите пералнята на първо място трябва да е безопасно. Длъжни сте да съхраните както нея, така и всички, които ще ползват банята. Не бива да се инсталира в непосредствена близост до ваната и мивката. Като електроника лесно ще излезе от слоя, а вас може да ви удари ток.

Пазете пералнята и от възможност за механични повреди – т.е. върху корпуса й не бива да падат тежки неща и вратата на банята да не се блъска в него.

Понеже електрониката се намира върху горната част на пералнята, много внимавайте какво ще сложите върху нея.

Пералнята трябва да е близо до комуникациите – розетката с електричество, канализацията, тръбите с водопровода.

След като сте гарантирали безопасността, погрижете се пералнята да не пречи на движението в банята и да се вписва елегантно в интериора й.
Схеми на разположение на Пералня в банята идеи и съвети

Разположение на пералнята в банята

Вариант 1 – под мивката

Ако вашата баня е с малък размер, подходящо е да се постави пералнята под мивката. Има няколко предимства на това решение: рационално използване на пространството под мивката и икономия на място в банята. Но, когато уредът е монтиран под мивката повърхността й трябва максимално да покрива пералнята, за да не може да проникне вода.
Пералня в банята идеи и съвети
Недостатъците на това решение:

Трябва да изберете мивка със строга конструкция и според пералнята

Необходимо е да изберете и специален сифон, част, от който се включва в машинката, която се променя според разположението.

Бъдете сигурни, че лесно ще се натрупа мръсотия, предвид конструкцията на раковината.

Съществува опасност от попадане на вода върху пералнята, независимо колко надеждна изглежда мивката

Няма да е особено удобно да си миете ръцете там, защото вече ще ви се пречи техниката.

Трябва да използвате пералня само със странично зареждане.

Вижда се, че подобно решение има повече минуси, отколкото плюсове, затова и го избират рядко.

Вариант 2 – вградена пералня
Пералня в банята идеи и съвети
Това е много актуално решение. Пералнята се вгражда във вече готова мебел, но трябва да се има предвид, че гарнитурата се изготвя по поръчка. Размерът на шкафовете за баня се изготвят спрямо размерите на мокрото помещение.

Вариант 3 – до мивката
Пералня в банята идеи и съвети
Друг добър вариант е да инсталирате в близост до мивката. За да изглежда хармонично дизайнът мивката и пералнята могат да бъдат обединени от общ плот отгоре. Също така, за да направи интериорен дизайн на банята по-просторна се препоръчва върху работния плот да сложите едно огледало.

Вариант 4 – в ниша
Пералня в банята идеи и съвети
В някои бани има направени ниши (или може да си направите сами). Това място може да бъде перфектно решение за вашата перанля. И техниката ще е в безопасност, и вие, а и дизайнът няма да пострада.

Вариант 5 – зониране
Пералня в банята идеи и съвети
Може да се използва вариант, в който санитарната техника и мебелите в банята се разполагат по принципа на зонирането. В резултат на това пералнята и казанчето ще бъдат отделени от „преградки”. Шкаф с огледална повърхност до тях ще разшири визуално пространството. За същото може да послужат бели керамични плочки, ако се съчетаят с цветовете на пералнята.

Ако се чувствате объркани, най-лесно е да направите избор като разгледате някои интересни решения за това къде е мястото на една пералня в банята:

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *