Как да съчетаем два вида тапети в едно помещение

Как да съчетаем два вида тапети в едно помещение

Стените са основата, върху която създаваме домашния си интериор, затова видовете тапети трябва да бъдат умело съчетани

При покупката на тапети първо оценете възможностите на стаята, за която ще са предназначени. Ако тя е прекалено голяма, то ще трябва да внесете уют и хармония, за да не изглежда празна и пуста. Може да комбинирате тапетите във всякакви варианти – по цвят, по текстура и стил. Придържайте се към избраната концепция, а за да ви е по-лесно може да съчетаете два вида тапети.

Какви са основните правила

Предпочитат се два варианта при смесването на тапети. При първия те се допълват в синхрон, а при втория преходът на нюанси е плавен. Не пропускайте да ги подберете като цветове и според обзавеждането, което ще присъства в помещението.
kombinirane tapeti 3
Ако се спрете на ярки тонове за едните тапети, то вторите трябва да са в приглушени. Ако имат фигурални елементи, другите трябва да са семпли и без мотиви. За светли пространства изберете студени цветове, а за тъмните може да се спрете на ярки варианти.

Оптималните възможности за съчетаване на тапети

Хозиронтални ивици – визуално разширяват пространството, създават впечатлението за високи тавани.
kombinirane tapeti 4
Вертикални ивици – визуално стесняват отгоре стаята.

Малки изображения – може да се използват за оформяне на зони и кътове в стаята.

Пачуърк – оригинално решение и необичайно излъчване. Лесно става, ако вземете части от различни като видове ролки тапети и ги нарежете на случаен принцип.
kombinirane tapeti 5
Минимализъм – единият вид тапет е само на дясната стена, другият на левия, или на тавана. Тук е важно комбинацията от цветове да е перфектна.

Разделяне чрез релефно покритие – подходящо за изпъкването на ъгли и мебели, поставени там.

Всяка стая има свое предназначение, затова съобразявайте и тапетите, които да поставите.

В кухнята трябва да помислим не само за красотата на дизайна, но и за практичната му страна. Миризмите, парите, които се носят от готвенето, петната са все фактори от значение. Идеалното е да заложите на миещи тапети, които не се увреждат при почистване.
Цветовете съчетайте с тези на пердетата.
kombinirane tapeti 7
Дневната е душата на къщата, където семейството най-често се събира заедно. Тя е отражение на вкусовете на всички членове на фамилията. Атмосферата трябва да е лека, ненатрапчива и мека – точно такива следва да са и цветовете на тапетите. Комбинирането вече е по ваше усмотрение, развихрете фантазията си и създайте една великолепна дневна стая.

В спалнята ние си почиваме след тежкия ден, затова тя трябва да има успокояващ ефект върху психиката ни. Излишно е да се предпочита агресивен дизайн и ярки цветове. Нека са пастелни, хладни и нежни – маслиново, бежово, перлено, праскова.

Детската стая е личното пространство на малкото същество, където то трябва да се чувства комфортно. Тук то играе, занимава се, учи и спи. Оформете помещението според неговия характер. Мрачните нюанси и прекалено пъстрите ще му причиняват раздразнение и ще го напрягат. Избягвайте ги.
kombinirane tapeti
Ако имате голям хол, може да си позволите по-дръзки решения, включвайки тъмни цветове като сиво, тъмно кафяво и бежово. Тук е удачно да имате и фототапет, ако той се вписва във вкуса ви. Малките стаи ще бъдат визуално по-просторни, ако съчетаете рисунки на стената на едноцветен фон, а под тях поставите тапети с вертикални линии или фигури.

Ако искате стаята да изглежда по-висока, разделете стената на две отново, но отгоре я оставете в напълно бяло цвят или много светъл друг вариант, а отдолу включете различни варианти шарени тапети.
Ниските тавани може да „издърпате“ визуално с поставянето на едната стена на тапети с фигури, движещи се или сочещи нагоре. На останалите стени нека да са едноцветни тапетите.

Ако искате нещо наистина авангардно и същевременно елегантно, то си направете мозайка от тапети – на принципа на пачуърка съчетайте квадрати от различни по стил ролки.
kombinirane tapeti 6
Ако основната ви стена е много широка, тя ще бъде идеална за фототапет. Ще го съчетаете лесно с тапети с някакви елементи от пейзажа или цветове, които са част от него.

С тапетите трудно ще сбъркате и имате свобода на идеите, но не губете цялостния си поглед върху интериора на помещението.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *